Inför: Everton - Liverpool

Bild till nyheten Inför: Everton - Liverpool
Merseysidederby nummer 225 väntar i morgon eftermiddag mellan Everton och Liverpool på Goodison Park. Det är ett Liverpool som med högsta sannolikhet ställer upp med en laguppställning utan en enda spelare med lokal koppling på nästintill 80 år.

Everton har inte besegrat Liverpool i ett derby på hemmaplan sedan Roy Hodgson var manager för LFC. Den 17 oktober 2010 vann laget med 2-0 efter mål av Tim Cahill och Mikel Arteta.

Fem senaste mötena på Goodison (samtliga i Premier League):

17 oktober 2010, Everton - Liverpool 2-0
1 oktober 2011, Everton - Liverpool 0-2
28 oktober 2012, Everton - Liverpool 2-2
23 november 2013, Everton - Liverpool 3-3
7 februari 2015, Everton - Liverpool 0-0


Everton

''Toffees'' har haft en fin inledning på säsongen både i liga- och cupspelet. Även om premiärmatchen mot nykomlingen Watford slutade med ett frustrerande 2-2-resultat har laget endast förlorat en av åtta matcher sedan dess. Förlusten kom på hemmagräs mot Manchester City, men klubben har både lyckats besegra Chelsea på Goodison och knipit poäng mot Tottenham och Southampton på bortaplan.

Everton är vidare till åttondelsfinalerna av ligacupen efter att ha vunnit de två första omgångarna mot Barnsley och Reading.

Tre segrar, tre kryss och en förlust i Premier League resulterar i en femteplats i tabellen med bara en poäng upp till den fjärde och sista Champions League-platsen. Everton är dock bara en poäng före Liverpool inför veckans omgång.

Skademässigt kan försvarsduon John Stones och Seamus Coleman komma att bli klara i tid från en knäskada respektive hamstringsskada.

''Ett beslut kommer att tas så sent som möjligt'', sa Everton-managern Roberto Martinez på presskonferensen enligt Liverpool Echo.

Muhamed Besic hinner däremot inte bli återställd medan Kevin Mirallas är avstängd och avtjänar sin tredje och sista match vid sidlinjen.

Managern svarade också på frågan om att de blåklädda pekas ut som favoriter till helgens drabbning:

''Visst, om man ser det till vår inledning och att vi just nu visar en bra formkurva så kanske vi borde vara favoriter.

''Men sett till pengarna som Liverpool har spenderat under de tre senaste säsongerna, måste de utan tvekan pekas ut som favoriter och laget som har förväntningarna på sig.

''Vi har haft en väldigt positiv start av säsongen och en trepoängare hade varit fantastiskt, särskilt i ett derby som betyder extra mycket för fansen''.

Tom Cleverley, Steven Pienaar, Tony Hibbert och Leighton Baines är långtidsskadade och finns inte heller tillgängliga.

Romelu Lukaku är Evertons bästa målskytt så här långt på fyra ligamål - senast två stycken i 3-2-vändningen över West Bromwich.

Truppen enligt Premier League: Howard, Joel, Stanek, Browning, Coleman, Funes Mori, Galloway, Holgate, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, Gibson, Lennon, McCarthy, McGeady, Mirallas, Osman, Deulofeu, Kone, Lukaku, Naismith, Rodriguez.

Trolig startelva enligt skribenten: Howard, Coleman, Stones, Jagielka, Galloway, McCarthy, Barry, Deulofeu, Barkley, Naismith, Lukaku.


Liverpool

Kritiken mot Brendan Rodgers är enorm efter både en svag avslutning av den gångna säsongen, men också en mindre imponerande inledning av den nuvarande. Liverpool har bara vunnit två matcher av de åtta senaste, varav en av segrarna kom på straffsparkar mot division fyra-laget Carlisle United. Liverpool har bara gjort mer än två mål i två matcher av de 30 senaste inom alla turneringar - oavsett seger, kryss eller förlust.

Torsdagens kryss mot schweiziska FC Sion på hemmaplan i Europa League-gruppspelet gjorde knappast situationen enklare för Rodgers, och frågan är hur många liv Liverpool-managern har kvar om laget skulle åka på ännu en käftsmäll i derbyt på söndag.

Christian Bentekes hamstringsskada håller anfallaren utanför helgens Merseysidederby mot Everton. 24-åringen får också stå över de två kommande EM-kvalmatcherna för sitt Belgien.

Roberto Firmino, Jordan Henderson, Jon Flanagan och Dejan Lovren missar också matchen.

Så här säger Rodgers på förhand: ''Vi kommer alltid att ha favoritstämpeln. Och när du representerar Liverpool är det precis vad du önskar. Det bevisar vilken nivå vi ligger på och vad som förväntas här jämfört med många andra klubbar.

''Vi är bara ett par poäng ifrån en topp fyra-placering, och det är fortsatt ett tidigt stadie av säsongen. Vi gör framsteg och kommer så småningom att få tillbaka ett par fantastiska spelare från skadeproblem''.

Truppen enligt Premier League: Bogdan, Mignolet, Clyne, Jose Enrique, Gomez, Moreno, Sakho, Skrtel, Toure, Allen, Can, Coutinho, Ibe, Lallana, Lucas, Milner, Rossiter, Teixeira, Benteke, Ings, Origi, Sturridge.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet, Can, Skrtel, Sakho, Clyne, Milner, Lucas, Moreno, Coutinho, Sturridge, Ings.

Vilket lag tror du att Brendan Rodgers startar med i morgon? Logga in och kommentera!


Statistik

Everton har inte besegrat Liverpool på nio ligamatcher, men de har inte gått tio matcher utan seger sedan 1984 (då elva matcher).

Liverpool har förlorat en av de åtta senaste Premier League-mötena på Goodison Park, en 2-0-förlust i oktober 2010. De tre senaste har slutat oavgjort.

Flest röda kort i Premier Leagues historia har delats ut i den här matchen (20 stycken, fyra fler än någon annan match i ligan). Däremot har det inte delats ut något rött på de åtta senaste derbymatcherna inom liga- och cupspelet.

Daniel Sturridge har gjort fem mål mot Everton i ligan. Han trivs bara bättre mot Newcastle United som han gjort sex mål på.

Everton har inte fått någon straffspark i det här mötet sedan David Unsworth målade på Goodison i april 2003.

Roberto Martinez’s mannar är obesegrade på de fyra senaste matcherna men har inte vunnit två på raken sedan i april.

Evertons 3-2-seger mot West Bromwich i måndags var den första matchen på 21 år som laget kämpat sig tillbaka från ett 2-0-underläge till att vinna en PL-match.

Liverpool har endast vunnit en av de åtta senaste bortamatcherna i Premier League, med fem mål gjorda framåt. Tre kryss och fyra förluster är facit.

''The Reds'' har släppt in nio mål på de fyra senaste ligafighterna, detta efter att ha påbörjat säsongen med tre raka nollor.

Sturridge har bäst ’’mål per match’’-ratio (0,65) av samtliga Liverpool-spelare i Premier League-historien.


Övrigt

Martin Atkinson har fått huvudansvaret att döma helgens match - och han har ett par derbyn i bagaget. Atkinson har tidigare dömt fyra derbyn och detta är det första på Goodison Park sedan han visade ut Evertons Jack Rodwell efter en tackling på Luis Suarez för fyra år sedan. Everton förlorade med 2-0.

Jack Rodwell blir utvisad av Martin Atkinson.

Atkinson dömde också derbyt på Anfield i februari 2010 när Sotirios Kyrgiakos och Steven Pienaar fick varsit rött i Liverpools 1-0-vinst.

44-åringen, som är född i Bradford, har också dömt Liverpools 4-0-vinst under våren 2014 samt det senaste mötet på Anfield som slutade 1-1 efter att Phil Jagielka kvitterat i slutminuterna framför The Kop.

Den här säsongen har Atkinson dömt nio Premier League-matcher och delat ut 44 gula, i snitt 4.9 per match, men väntar fortsatt på sitt första röda kort.

Michael Mullarkey och Stephen Child är assisterande domare medan Craig Pawson tar på sig rollen som fjärdedomare.

Avspark sker klockan 14:30 och matchen från Goodison Park direktsänds på Viasat Fotboll och genom Viaplay.



John Aldridge, Steven Gerrard och Jamie Carragher. Tre scousers med derbykoppling.

Ett derby utan scousers i rött


Ett fullsatt Goodison Park är att vänta på söndag när Everton och Liverpool gör upp i det 225:e derbyt - men det är ett Liverpool som springer ut på planen utan en enda spelare med lokal koppling.

Sky Sports skriver att söndagens match kommer att bli den första sedan FA-cupfinalen 1986 där Liverpool inte startar med en scouser i ett derbymöte.

Steven Gerrards flytt till LA Galaxy i somras betyder att Liverpool med högsta sannolikhet inte startar med någon spelare som är född i staden. Detta har aldrig hänt i Premier League-historien och är första gången sedan de röda besegrade Everton med 3-1 på Wembley för nästintill 30 år sedan.

Den dagen hade Liverpool inte en enda engelsman på planen - något som aldrig tidigare hade skett i en finalmatch i FA-cuphistorien - även om Steve McMahon satt på bänken. Se laguppställningen på denna länk.

Sedan dess har klubbarna drabbat samman vid 69 tillfällen i liga- och cuper men Liverpool har alltid ställt upp med minst en spelare från regionen.

Totalt har 16 Merseyside-spelare burit Liverpool-tröjan i ett derby sedan dess: Gary Ablett, John Aldridge, Jamie Carragher, Jon Flanagan, Robbie Fowler, Steven Gerrard, Martin Kelly, Rickie Lambert, Mike Marsh, Jason McAteer, Steve McMahon, Steve McManaman, Jay Spearing, David Thompson, Stephen Warnock och Stephen Wright.

I mars 2012 stod Liverpool för det högsta antalet lokala förmågor under denna tidsperioden när fyra spelare medverkade i 3-0-vinsten över Everton på Anfield. Jamie Carragher, Steven Gerrard, Martin Kelly och Jay Spearing spelade från start.

Både Steven Gerrard och Rickie Lambert lämnade Liverpool i somras och medan Jon Flanagan fortsatt är kvar på skadelistan är det högst sannolikt att inte en enda scouser får speltid.

Endast Jordan Rossiter, 18, som fick spela 14 minuter i ligamatchen mot Arsenal, finns tillgänglig. Mittfältaren förväntas däremot inte medverka på söndag. Akademispelaren Connor Randall, som suttit på bänken i Europa League, har också sina rötter i Liverpool.


Två LFC-ikoner inför söndagens drabbning:

"Evertonfansen känner segervittring och det är väl helt riktigt om man ser till Liverpools form den senaste tiden", menar Jamie Carragher.

"Nu vill de inget hellre än att vinna och dryga ut avståndet mellan lagen ytterligare''.

"Robert Martinez har snackat en del om topp 4 i början av säsongen, men jag tror att det kan bli svårt. Men en seger i derbyt ökar definitivt chanserna''.

Everton har inte vunnit ett derby sedan 2010, men Carra räknar med att de kommer att få ett enormt stöd på Goodison Park på söndag eftermiddag.

"Det känns som att Everton har haft någon slags mental blockering inför derbyn de senaste åren. Men den här gången ligger de före i tabellen, de spelar hemma och kommer att göra allt för att ta tillvara på möjligheten''.

Dietmar Hamann tror också att Everton är favoriter: "Om Liverpool vinner derbyt så kommer stämningen kring Anfield och laget bli mycket bättre''.

"Jag har en positiv känsla inför matchen, men jag tror att Everton har en liten fördel. De har inlett bra och det kommer att bli en jämn match''.


Jamie Carragher, med 30 derbymatcher i bagaget, tillsammans med Liverpools nuvarande assisterande tränare Gary McAllister. Detta efter att ''Gary Mac'' avgjort derbyt på Goodison 2001 med en frispark i slutminuterna.

Gary McAllisters frisparksmål (''Oh we love yer derby goal''):



13 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer