Krönika: Welkom Wijnaldum!

Bild till nyheten Krönika: Welkom Wijnaldum!
Sommarens sjätte nyförvärv är ett faktum - och i fotspåren av Joel Matip, Loris Karius, Sadio Mané, Ragnar Klavan och Alex Manninger blev det igår klart att Liverpool också hämtar in Georginio Wijnaldum från Newcastle. Något som enligt mig kan mynna ut till att bli den bästa affären på länge.

För några veckor sedan skrev jag en text efter ankomsten av Sadio Mané och jag avslutade med att förutspå en ”given succé”. Självklart något berusad av faktumet att vi åtminstone säkrat något som kändes mer spännande än Rickie Lambert, men också för att Mané är den där offensivt utmanande spelaren som vågar ta de obekväma löpningarna samtidigt som han, väl med boll, besitter en fantastisk förmåga att med speed och finess ”göra sin motståndare”, som det så fränt heter.

Jag tycker också att han direkt under försäsongen har visat flera prov på just detta och något som är extra befriande är att han verkar trivas lika bra i alla de tre offensiva mittfältspositionerna, som i rollen längst fram när så behövs. Hans tempoväxlingar i jakten på boll mot Huddersfieldförsvaret senast sitter färskast i minnet och det var ju egentligen bara skrattretande att han fick frispark emot sig när han kvickt och fräckt tog sig på rätt sida målvakten och petade in 1-0 samtidigt som han själv var den som blev nedsparkad.

Samma entusiasm känner jag nu kring Georginio Wijnaldum. Holländaren är en spelare som otröttsamt löper och älskar att utmana in i boxen. Och jag tror inte att jag är ensam när jag säger att man flera gånger i fjol slog ut med händerna och tänkte ”Varför är där ingen i straffområdet?”.

Självaste Dirk Kuyt stämplade Wijnaldum som ett fysiskt praktexemplar, med ”lungor som en häst”, och när Dirk Kuyt snackar kondition, ja då lyssnar man. Den kultförklarade Duracellkaninen är kanske själv den senaste spelaren i Liverpool att just klassas som den där ”jobbiga” spelaren, som löper, utmanar, stressar, pressar och tar löpningar in i box för att fylla på bakom sin anfallare.

Och min känsla är att Klopp verkligen vill skapa ett lag som är förbannat jobbigt att möta.

Wijnaldum levererade utöver arbetsinsatser framförallt också mål och assists i ett annars helt dysfunktionellt Newcastle – och 11 mål och 5 assists i ett sådant lag ingjuter respekt på alla plan.

Om än att man gärna letar efter en liknelse till Steven Gerrard påminner Wijnaldum mig klart mer om Frank Lampard och hans karaktäristiska sätt att trots en ganska balanserad utgångsposition alltid avsluta anfall i boxen. Och dessa löpningar kommer att göra Liverpool otroligt gott framöver.

Klopps kvarstående huvudbry just nu är bara att hitta en balans i den trupp han byggt och får man drömma riktigt vitt och brett vore såklart även en defensiv mittfältare, en Xabi Alonso-aktig playmaker som kan ligga djupt och diktera tempo, tillsammans med ännu en vänsterback en våt dröm inför säsongspremiären om tre veckor.

Enligt flera källor jobbas det på ytterligare förstärkningar, men troligt är att klubben nu lägger den närmsta tiden på att också kompensera inköpen med ett par försäljningar. Där Joe Allen och Christian Benteke högst troligt står först i kön.

Men oavsett den fortsatta aktiviteten på marknaden blir det extremt spännande att se hur vi formerar oss på Emirates, när Premier League-säsongen sparkar igång mot Arsenal. Vågar Klopp verkligen att spela all den offensiva flärd han nu betalat stora pengar för? Och hur kommer han att hålla spelare som Adam Lallana, Jordan Henderson och James Milner nöjda med att i så fall förpassas till bänken?

Hade jag ställt upp laget idag hade jag i alla fall provat ett tremannamittfält med Emre Can som den sittande slitvargen, medan Wijnaldum och Coutinho fått spela ”6:a och 8:a” för att tala siffror. Båda i en box-to-box-position med uppgift att både försvara och attackera. Något de båda absolut behärskar.

Framför mittfältet skulle Sadio Mané, Roberto Firmino och Daniel Sturridge bilda ett sylvasst anfall, där alla absolut har mer än femton Premier League-mål i sig så länge de håller sig friska.

Oavsett vad Klopp bestämmer sig för kan vi säkerligen enas om att det åter vattnas i munnen och att man suktar efter avsparken i London den 14 augusti.

Och jag är övertygad om att det ganska snart kommer att sjungas om ännu en flygande holländare på Merseyside.

Vad tycker du!

Är Georginio Wijnaldum en succévärvning?
Och hur skulle du formera laget mot Arsenal i premiären?

Logga in och kommentera!


13 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer