Inför: Liverpool – Leeds

Bild till nyheten Inför: Liverpool – Leeds
Klopp gjorde 11 ändringar när Tottenham besegrades i Ligacupens åttondelsfinal. Allt tyder på att tysken gamblar och upprepar scenariot när klassiska Leeds gästar Anfield – trots att en semifinal står på spel.

Liverpool FC

En andraplats i PL-tabellen efter 13 omgångar är mer än vad de flesta av oss vågat drömma om. 

Men aldrig får man vara riktigt glad. Skador. Ständigt dessa skador.

Playmakern Coutinho missar 5-6 veckor och hela det viktiga jul- och nyårsprogrammet. Ett gigantiskt avbräck för Klopp.

Lallana missar definitivt Leeds-matchen, men är på bättringsvägen och kan bli frisk till Bournemouth på söndag. Kanske finns det hopp för Sturridge, trots allt? Klopp mumlade lite otydligt när det gällde "Studge" på dagens presskonferens.

Oavsett skadesituationen tror undertecknad att Klopp ändå tidigt beslutat sig för att spelarna som såg till att knocka ut Spurs i förra rundan får en ny chans i kvartsfinalen. Han litar blint på sin trupp och är dessutom väl medveten om att de är i skriande behov av speltid och att få visa sig fram.

Dock tror jag att han vill ha sin kapten på planen mot Leeds.

Om inte Sturridge tillfrisknat är det inte omöjligt att vi får se 17-årige Ben Woodburn från start. Klopp är definitivt ingen fegis.

Förhoppningsvis får även Sheyi Ojo – som tränat hårt i åtta-nio dagar efter sin ryggskada – plats på bänken. Det känns viktigt att få igång Ojo så snabbt som möjligt då han kan bli en joker för laget. Inte minst i dessa skadetider.

Trolig startelva enligt skribenten: (4-3-3) Mignolet–Alexander-Arnold, Lucas, Klavan, Moreno–Henderson, Ejaria, Grujic–Mane, Sturridge/Woodburn, Origi.
Avbytare: Firmino, Ojo, Wijnaldum, Stewart, Clyne, Lovren, Karius.

Skador: Danny Ings, Adam Lallana, Daniel Sturridge, Philippe Coutinho.

Leeds United

Efter en smått usel säsongsinledning verkar det som att Garry Monk har fått fart på den gamla storklubben. I lördags tog "The Whites" en viktig 2-1-seger borta mot Rotherham och klättrade upp till femte plats i Championship-tabellen.
Leeds har för övrigt två raka vinster på bortagräs då även Norwich besegrades på Carrow Road (3-2) för några veckor sedan.
Oklart om 36-årige Robert Green vaktar stolparna då Marco Silvestre har briljerat med hjälteinsatser tidigare i ligacupspelet och förmodligen belönas med en ny start här.

I mittförsvaret återfinns svenske Pontus Jansson (lån från Torino) som fansen tagit till sina hjärtan med sin frejdiga och uppoffrande spelstil.

I anfallet huserar giftige nyzeeländaren Chris Woods som gjort 25 mål på 58 matcher sedan övergången från Leicester.
Svårstoppade yttern Soleymane Doukara är en annan att se upp med, liksom förre KFF-spelaren Marcus Antonsson som dock mest kommit in från bänken under hösten.
"Vi ska göra allt för att vinna på Anfield och vi har tron på att vi kan göra det. Det kommer att bli ett riktigt test för oss och oavsett vad som händer så blir det en otrolig erfarenhet", säger head coach Garry Monk.
Och avrundar: "När man nått så här långt i turneringen kan allt hända."

Trolig startelva enligt skribenten: (4-5-1) Silvestre–Ayling, Jansson, Bartley, Taylor–Phillips, O’Kane, Roofe, Vieira, Doukara–Wood. 

Skador: Pablo Hernandez, Liam Bridcutt.

Cupstatistik

Liverpools väg till kvartsfinal: Burton Albion (b) 5-0, Derby County (b) 3-0, Tottenham (h) 2-1.

Leeds väg till kvartsfinal: Fleetwood Town (b) 5-4 efter straffar, Luton (b) 1-0, Blackburn (h) 1-0, Norwich (h) 3-2 efter straffar

Liverpool har rekordet i flest antal ligacuptitlar (8): 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003, 2012.

Kuriosa

Klubbarna har inte mötts sedan september 2009 – den gången handlade det om Ligacupens tredje omgång. David N´Gog sköt Liverpool vidare med matchens enda mål på Elland Road.
I Premier League skedde senaste mötet den 22 februari 2004 då det blev 2-2 i Leeds hemmaborg.

Största segersiffrorna på Anfield: 5-0 (augusti 1961), 5-0 (november 1966), 5-0 (januari 1996), 4-0 (februari 1997) och 4-0 (februari 2002).

Spelare som representerat båda klubbarna: Scott Carson, Dominic Matteo, John Scales, Lee Peltier, Jim Beglin, Nick Barmby, James Milner, Gary McAllister, Harry Kewell, Robbie Fowler, Ian Rush.


Övrigt

Övriga kvartsfinaler i EFL Cup: Hull-Newcastle (tis 29/11), Man U-West Ham (ons 30/11), Arsenal-Southampton (ons 30/11)
Liverpool – Leeds visas tisdag 29/11 på Viasat Sport Premium och Viaplay med start kl 20:45.
Domare är Andre Marriner.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer