Gästkrönika: Ärliga investerare eller affärshajar?

Bild till nyheten Gästkrönika: Ärliga investerare eller affärshajar?
Timo Sjöberg har granskat Fenway Sports Groups snart sjuåriga styre. Och han är rejält missnöjd med ägarna. – Det som gör mig otroligt frustrerad och faktiskt arg, är att vi inte agerar som en toppklubb som är ute efter att vinna titlar, skriver han.

Tanken med denna krönika var från början att skrivas efter att transferfönstret stängdes, tyvärr kom lite personliga saker emellan, och färdigställandet tog längre tid än förväntat. Efter landslagsuppehållet och innan matchen såg vi nog alla framemot att spela klubbfotboll igen, dock blev resultatet ett resultat att glömma fortast kvickt.

Men för att återgå till min tanke att skriva en krönika om vad som var och hade hänt under sommaren. Så var min besvikelse stor – inte att vi inte fick de spelare som hade klubben hade önskat sig, utan att vi återigen står i ett läge av osäkerhet – laget som helhet är inte optimalt, vilket vi såg mot City, det betyder inte att laget kan överprestera och därmed faktiskt lyckas rätt bra i ligan, CL och de inhemska cuperna.

Min irritation är att vi måste nästan kräva det av laget återigen. Det sätter enorm press på spelarna och klubben som helhet. Men även på Klopp som är den som bär huvudansvaret.

Rätt till åsikter
Jag vill också ta tillfället i akt att säga inledningsvis att denna krönika är inte någon personlig sårad krönika, där mina egna ambitioner måste ligga i lä, eller att jag faktiskt lägger något värde i vilka spelare vi har värvat eller misslyckades med att värva, för det går inte att förändra . Vi har den trupp vi har, åtminstone fram tills januari. 

Jag vill också säga att önskan med denna krönika är inte att vi som supportrar ska bevisa för varandra, vem som har rätt eller fel – man har rätt att ha andra åsikter, samt att vi alla är supportrar som älskar denna klubb och vi vill ju det som är bäst för den i slutändan. Nämligen framgång och titlar. 

Så jag uppmanar alla att ha en god ton mot varandra och respektera varandras åsikter. Debattera gärna, var konstruktiva, ge kritik eller ros – men gör det med sådan framförhållning att du tänker på att du diskuterar det med någon som älskar klubben lika mycket som du själv.

Kritik mot FSG

I september 2015 skrev jag en gästkrönika, där jag anklagade FSG att ha misslyckats med att ta Liverpool till toppen efter fem års styre och deras affärsmodeller som de hade använt sig av hade inte varit framgångsrika.

https://www.lfc.nu/nyheter/31913/gastkronika-fsg-har-misslyckats

I det läget hade jag fortfarande fullt förtroende för FSG, även om jag var besviken över hur de hade agerat under deras fem år som ägare av vår klubb. Nu har det ytterligare två år passerat och vi står mer eller mindre på samma ruta idag, som vi gjorde två år sedan.

Vilket blir ironiskt, för när dåvarande konsortium NESV (nuvarande FSG) tog över LFC i oktober 2010 – så sa John W Henry att man skulle planera långsiktigt. 

FSG var här för att vinna och att det skulle ta stora investeringar för att få igång laget igen.

https://www.theguardian.com/football/2010/oct/15/liverpool-sale-nesv-takeover-john-henry

Konstiga köp

John W Henry fortsatte att säga samma sak även efter att King Kenny hade sparkats efter att ha vunnit Ligacupen (vår enda ”framgång” hititills under FSG:s styre) samt nått FA-cup finalen (som vi förlorade) men hamnade på en åttonde plats i ligan. Resultaten var inte tillräckligt bra för att behålla en legend, en ikon – en som är DNA-förenad med Liverpool FC.

Som supportrar, så förstod vi – det var mycket brittiskt, en statisk fotboll, och inte den där europeiska fria, rörelsefotbollen – inte ens det som faktiskt var Liverpools signum – pass and move.
Det var konstiga spelarköp – missade transfermål. Vi ville ha Ashley Young istället för Stewart Downing, men Young valde att skriva på för Man U istället, och med lite moneyball-forskning och Damien Comolli-statistik på det hela, så var Downing nästan lika bra som Ashley Young – åtminstone på pappret. 

I vilken anda det fortsatte – Charlie Adam, Andy Carroll.

https://www.theguardian.com/football/2012/may/16/kenny-dalglish-liverpool-sacking-statements

”Resultaten i Premier league har varit en besvikelse och vi tror på att bygga vidare på den utveckling som har skett, men vi måste göra förändringar. Vi är fast beslutna att leverera framgång för våra supportrar och få klubben att återvända till den engelska eliten och Europa – där den hör hemma.” 

– John W Henry vid sparkandet av King Kenny 16:e Maj 2012

Så att vi som supportrar förstod nog att det var dags för förändring – det vi inte hade förväntat oss var att det fortsatte att vara toppstyrt, där tränaren inte var den som fick bestämma och utveckla laget som han ville, och att uteblivna investeringar fortsatte att underminera laget som helhet.

Sålde kronjuveln

Under dessa sju år som FSG har styrt Liverpool FC så har två otroligt viktiga fönster passerat utan att man har gjort någon substantiell investering. 

Det första var när vi kom till CL inför säsongen 2014/2015.

Men man valde att sälja sin kronjuvel Luis Suarez – och innan ni tänker att Suarez faktiskt ville bort till Barcelona – så var det redan överenskommet med Suarez och Barcelona om en försäljning den kommande sommaren efter att han hade signerat ett nytt kontrakt. 

Ian Ayre gick ut till supportrarna – och man kan läsa mellan raderna att de ”visste” att han skulle bli såld och med facit i hand – även om man vid tidpunkten när denna artikeln publicerades, så valde man tro på att Suarez skulle stanna och att vi skulle ta nästa steg från ligatvåa till PL-vinnare.

http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/luis-suarez-will-be-at-liverpool-for-long-term-insists-ian-ayre-8544914.html

Man sålde Suarez för ett klubbrekord på otroliga £65m. Den sommaren sålde man för ca £80m och köpte spelare för £130 – alltså en netspend på £50m-ish.

Att ha vetat internt att Suarez skulle bli såld redan i november 2013 – och att inte hitta någon ersättare till sin kronprins under de nio månaderna, var ett av de största tjänstefelen de gjorde. 

Men det som är intressant i kråksången, får vi reda på genom Brendan Rodgers intervjuer i programmet Goals on Sunday på Sky Sports. 

Är att transferkommittén var de som satte gränserna i vilken spelare tränaren skulle köpa, FSG trodde att kunde man utveckla Mario Balotelli och få loss honom för £16m och därefter kunna sälja honom för £50m – så skulle det vara en ren vinst. Attityden och även transferhistoriken börjar visa ett mönster, om hur FSG ser klubben och laget, och hur det ska utvecklas.

http://www.skysports.com/football/news/11095/10134109/goals-on-sunday-chelsea-manager-jose-mourinho-pulls-no-punches

Damien Comolli fortsätter i samma anda  Det fanns transferbegränsningar i sökandet av unga talanger, under 21 år och fick maximalt kosta £8,5m.

Tydligt mönster

Man kan nu säga att dessa är två bittra människor som har båda fått sparken från LFC och därmed så anklagar de FSG i efterhand, men tittar vi på mönstret som har pågått i snart sju år. Så ser man det klart och tydligt.

FSG ville inte investera i det fönstret för att ta oss vidare i varken ligan eller för att utmana i CL, utan för att ta in spelare som man kunde fortsätta att utveckla. Av alla de spelare man köpte den sommaren, var det endast Adam Lallana som skulle gå direkt in i startelvan. Resterande spelare var ”utvecklingsbara” talanger.

Resultatet var att vi tappade 22 p den säsongen, åkte ur CL redan i gruppspelet, men även i EL och slutade på en hisklig sjunde plats. 

Inte direkt vad som var menat med att bygga vidare på den framgång och utveckling som redan hade skett. Sätter man det i perspektiv till John W Henrys uttalande vid King Kennys avsked – att resultaten i ligan var inte tillräckligt bra – varför valde man då att fortsätta att ha en rätt oerfaren tränare som tränare för LFC? Om man nu var ute efter resultat?

Gör inget åt problemet

Brendan Rodgers fick även fortsätta in på säsongen 2015/16 – varvid man fortsatte att sälja sin nästa utvecklade talang i Raheem Sterling till en rival dessutom för ett engelskt rekord för en engelsk spelare £50m. 

Den sommaren tog LFC in Milner (gratis), Firmino, Benteke, Clyne – spelare som faktiskt gick in i startelvan. Men man tappade sin ikon och legend Steven Gerrard – Vår allas Captain Fantastic. 

Netspend var denna sommaren dryga £20m – alltså i ett läge där vi hade tappat våra tre största stjärnor och tillika legend – och hamnat på katastrofal sjunde plats i ligan. Så gör man inget åt saken, utan fortsätter med att täcka hål i skrovet och köpa in utvecklingsbara talanger. Återigen sätt det i perspektiv till vad John W Henry har sagt tidigare…

In kommer Klopp – och det var väl det bästa beslut som FSG faktiskt har tagit under deras sju år som styrande av LFC och även om en finalplats i EL var grädde på moset, så hamnade vi återigen på en katastrofal åttonde plats i ligan. 

Jag måste påpeka att jag tror på Klopp otroligt mycket, men att vi säsongen 2016/17 gör en nettovinst på transfers – när laget kräver investeringar gör mig otroligt förundrad – och det faktum att vi med nöd och näppe tog oss till en fjärde plats i ligan. 

Lovade spendera miljarder

Så hamnar vi i ett intressant läge inför denna sommaren – där vi som supportrar återigen blev lovade en falsk skymning – en transferkassa på över £200m.

Denna summa är visserligen inget som FSG har gått ut officiellt med, men ”någon” har läckt information till media och de lokala journalisterna på Liverpool Echo – så frågan är vem eller vilka är källan till denna falska information?

http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/transfer-news/liverpool-transfer-summer-window-klopp-12868597

Lägg därefter till att Jürgen Klopp själv gick ut i ett pressmeddelande att sommarens transferaktivitet var så gott som klart. 

http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/transfer-news/jurgen-klopp-liverpools-summer-transfer-13069333

Nytt misslyckande

Med facit i hand, så var ju inte fallet – vi fick inte in de spelare vi ville ha. Vi la inte ens ett bud på den mest eftertraktade spelaren vi var ute efter, Virgil van Dijk, efter att ha blivit tvingade att be om ursäkt officiellt till Southampton för att ha olovligen tagit kontakt med spelaren ifråga.

Vi fick inte Naby Keita – som var tanken att förstärka laget och ge en till nivå att utnyttja vid spel i CL och Premier League. Nu kan man visserligen säga att men Keita blir vår nästa sommar. 

Vilket i sig är en framgång. Förutsatt att han fortsätter att utveckla sig och att han håller sig skadefri. Där finns det inga garantier överhuvudtaget.

Om jag har förstått det korrekt, här slänger jag in en brasklapp att jag kan ha fel? Så är detta endast ett ”gentlemans-agreement” mellan oss och Leipzig, men Keita kan faktiskt välja att gå någon annanstans nästa sommar, då vi har inte skrivit under ett kontrakt med spelaren själv. 

Coutinho sticker snart

Därefter har vi hela Coutinho-sagan att ta hänsyn till – det argumenteras att Coutinho inte kommer bli såld nästa sommar, men helt ärligt, med handen på hjärtat och med det facit vi har med FSG, tror ni verkligen på det själva? 

För mig är det klart som kristall att Coutinho kommer att lämna oss nästa sommar till förmån för något annat lag, dock inte nödvändigtvis till Barcelona – men skulle jag satsa pengar på det – så skulle jag satsa på Barcelona.

Det luktar Suarez-avtal rakt igenom. Samt hur kommer det sig att en spelare väljer att vilja bryta sitt avtal efter endast sex månader? Vad har sagts parterna emellan? Coutinho kommer inte ”prata ut” innan han har bytt klubb. 

Jag röstar på att eftersom vi inte fick in Keita i sommar, så valde FSG att tvinga Coutinho kvar – då man inte ville tappa ansiktet inför alla supportrar. Då alla visste hur viktig denna sommaren faktiskt var. Det är väl därför som Coutinho faktiskt är så upprörd som han de facto är – och jag förstår honom.

En annan sak som faktiskt upprepade sig i sommar, är ju VVD-sagan – minns ni Clint Dempsey? Inte? 

Jag hade faktiskt glömt bort det själv, innan jag började googla lite – sommaren 2011 så gav LFC en offentlig ursäkt till Fulham FC för att man hade tagit olovlig kontakt med Clint Dempsey – vilket resulterade att Dempsey skrev på för Tottenham FC istället.
http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/liverpool-make-grovelling-apology-to-fulham-over-transfer-of-clint-dempsey-8411250.html

Investerar minimalt

Så det börjar uppstå ett upprepande mönster med FSG som ägare. 

De säljer våra bästa spelare för att sedan investera minimalt, de kommer ut med falska yttringar i media och sen lägger de skulden på spelare eller de förhandlande klubbarna, när man misslyckas med att säkra upp de transfermål man har haft som plan att förstärka med.

Det som gör mig otroligt frustrerad och faktiskt arg, är att säsongerna passerar, men vi agerar inte som en toppklubb som är ute efter att vinna titlar.

De senaste åren så har nya tv-avtal skrivits på av PL – som garanterar intäkter på £80-100m per säsong, lägg efter på prispengar beroende på ligaplacering samt CL-spel. 

Jag skulle inte kräva av FSG att spendera sina egna pengar – eller det är en halvlögn, för det skulle jag göra om skillnaden var att vi säkrar ett transfermål eller inte. Men i grund, så kräver jag att vi åtminstone spenderar klubbens egna pengar.

Vi har en lönekostnad som är den lägsta av alla topplag i ligan på ynka £79.9m per säsong, medan vi har ligans högsta administrations kostnader – som gör att den faktiska lönekostnaden hamnar på £130m per år. Vilket ser bra ut på pappret – när man jämför med de andra topplagen.

Stora skulder

FSG har visserligen byggt ut Anfields Main Stand  – men skulden är pålagd på klubben och en ränta på ca 1,39% tas ut – vilket kan höjas närsomhelst. 

Efter att Kirkby-området är färdigställt, så kommer den totala skulden ligga på £215m.

Skulden som tvingade Hicks och Gillett att sälja klubben låg på £239m. Det finns argumentation att eftersom skulden är till FSG och inte till någon bank, så är det säkrare – vilket är sant. Men det är fortfarande en skuld – och hur världsekonomin flukturerar kan faktiskt påverka hur FSG väljer att höja räntan eller inte. 

Samt att detta är investeringar som ökar klubbens totala värde – så alla dessa investeringar blir som en form av dubbelbeskattning, där vinsten från klubbens egna intäkter minskar, vilket påverkar laget i det långa loppet. Samt att vid en försäljning kommer FSG göra en otrolig hacka.

Inte okej

När jag började samla information att skriva denna gästkrönika, så var det först för att jag var frustrerad över hur saker och ting har varit i klubben under en väldigt lång tid – sju år – samt att jag inte kan se när det ska vända? 

Mitt dilemma som jag står inför – är att jag har inga bra svar på om inte FSG, i sådana fall vilka?

Jag tror inte på någon shejk som vill använda klubben som leksak eller penisförlängare, ej heller tror jag på att klubben skulle ägas av supportrarna. 

Svaret ligger någonstans mittemellan. Allt jag vet är att vi kan inte fortsätta så här. Det är inte okej.

Vad har ni andra här för tankar kring detta?


YNWA

Timo Sjöberg aka Tzar

Inlagt av:


27 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer