Mera Rock n' Roll

Bild till nyheten Mera Rock n' Roll
Efter tio mål på tre matcher, sex ligapoäng och en CL-trea som satt oss överst i Grupp E inför sluttampen finns det all anledning att börja skönja en morgondag efter den kollaps vi såg på Wembley mot Tottenham för drygt två veckor sedan. Men framförallt tycker jag att dagens spel är vad vi måste bygga vidare på.

Det som ofta har varit ett oerhört statiskt mittfält med Jordan Henderson som centralt stå-fastklistrad-i-mittcirkeln-nav fick nämligen under Emre Cans och Gini Wijnaldums ensamma ledning idag igång en match på ett helt annat sätt än det vi sett tidigare under den här säsongen. Och tills vi blir ett Liverpoollag som med ett solitt försvar kan kontrollera hem matcher och trepoängare hoppas jag att Jürgen Klopp bygger vidare på lite mer rock n’ roll.

När startelvan presenterades inför dagens match kunde jag inte annat än att lyfta på hatten för vår manager. Jag brukar frekvent vädra åsikter på Twitter innan, under och efter matcher och konstaterade tidigt att om det skiter sig idag, då kan i alla fall inte jag komma och klaga. Jag tyckte det var friskt och vågat. Det var Liverpool det här.

Efter så otaligt många matcher med tre av Can, Wijnaldum, Henderson och Milner var det oerhört kul att se Klopp slänga om både spelarmaterialet och siffrorna och spela en mer omväxlande formation som tilläts bli både en 4-2-2-2 med Salah och Firmino på topp, medan Oxlade och Mané manövrerade kanterna och Wijnaldum och Can bossade fältet.

Lika lätt kunde vi sedan i offensiven spela 3-4-3 och varianterna var fler än så. Det var rörligt… och rörigt. På ett bra jävla sätt.

Det ska sägas att West Ham (no shit Sherlock) är ett lag i kris. De är också vidöppna i alla möjliga riktningar och spelar själv en osynkad musik helt utan noter. Men det Liverpool som vi är idag är så oerhört mycket bättre på att spela fotboll utan hängsle och livrem – och vi måste fortsätta laborera fram uppställningar likt den idag, där det helt enkelt bara är för motståndet att retirera när vi kommer farande.

Jag hoppas att Jürgen Klopp lärde sig något idag. Jag hoppas att han såg nyttan av Oxlade Chamberlain och jag hoppas att han såg vad som händer med ett Liverpoollag vars anfallsfaser inte alltid måste inledas med tre touch från Jordan Henderson. Det här var ett Liverpool jag vill se mer av!

Vinsten i sig var oerhört viktig och kulminerade en trematchersperiod som åtminstone är så nära ett vi-är-jävligt-mycket-bättre-än-vad-vi-visade-mot-Spurs statement som man bara kan komma.

Det har varit olika typer av segrar. Men de har att efter 90 minuter varit utom tvivel och exakt så kassaskåpssäkra som de ska vara mot den typ av motstånd vi ställts mot.

I den typ av fotboll vi öppnade upp för att spela idag är Mohamed Salah, Sadio Mané och Oxlade Chamberlain helt jävla förödande. Det är ju inte ens säkert att ni hängde med, men annars får ni väl kolla på 1-0-målet i slowmotion. Det är speed och smartness från alla tre. De löper snabbt. De löper rätt. Och deras fina insatser fortsatte matchen igenom.

Roberto Firmino kan i denna typ av matcher också tillåtas att bli en anfallande playmaker och hans framspel till 3-1-målet bevisar såklart, igen, hans fotbollsförmåga – om nu någon här har tvekat på honom...

Mohamed Salah har nu också 12 mål sedan han anslöt till Liverpool. En helt makalös leverans.

Det har pratats om att han missar. Det har pratats om att Liverpools offensiv inte duger. Kan vi bara enas kring att vi aldrig pratar mer om det i alla fall? Statistiken talar nämligen om något helt annat. 

Liverpools offensiv är exakt så här bra som den bevisade idag. Vår defensiv är dock fortfarande lika dålig som också skymtades stundtals. Att Joe Gomez lyckades låta Lanzini ta NER bollen i straffområdet medan han själv nog mest tänkte på sin landslagsuttagning är såklart bortom all form av nivå vi ska acceptera. Och jag vet inte om Mignolet tyngdes ner av kaptensbindeln, men han spelade idag fotboll som om han ville ge bort sin startplats till Loris Karius.

Just på grund av detta är det extra viktigt att låta offensiven flöda. Låt oss fortsätta spela en fotboll som tillåter ett insläppt men borgar för fyra fram. Frigör våra kanoner och packa ner alla statiska mittfältstrianglar i Melwoods katakomber.

Vi är fortfarande en mittback, mittfältare och målvakt från att utmana i den absoluta toppen. Och det är något Fenway Sports Group måste förstå.

Men tills den polletten faller ner hoppas jag att Jürgen Klopp knäpper upp sina lederhosen och lossar på handbromsen.

Och låter vår offensiv sätta skräck i hela Europa...


15 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer