– Sim-Salah-Bim!

Bild till nyheten – Sim-Salah-Bim!
Efter fyra raka tremålssegrar och endast ett insläppt mål över 360 minuter vore det på sin plats att hylla laget. Hylla Klopp. Hylla egentligen allt som har med Liverpool att göra. Men någonstans vore det inte rättvist mot Mohamed Salah.

För innan vi börjar prata om laget. Om den defensiv som kanske (jag ger mig inte än, ska jag lova!) inte är så dålig som viss statistik gör gällande – med tanke på att vi just nu har det bästa hemmaförsvaret i hela ligan och att vi trots en hel del halvsvajiga matchinledningar på ett helt annat sätt kopplat grepp om matcher och bitit ifrån. Så måste vi ju prata om en av de bästa värvningarna i Liverpools historia. 

För jag vågar faktiskt banka på den trumman redan nu.

Mohamed Salah har flugit in som en stormvind på Anfield, Merseyside och i Premier League. Visst hade han 13 matcher med Chelsea i bagaget men det han presterat på 12 med Liverpool är något alldeles i hästväg.

När ryktena kring Salah intensifierades i början av Juni skrev jag här på sajten om vilken briljant värvning detta tordes vara.

”I det italienska huvudstadslaget har han förvandlats till en poängmaskin och målgörare som sätter skräck i motståndarförsvaren när han anfaller från sin ytterposition. Han är dessutom löpstark, uppoffrande och arbetsvillig även defensivt och tillsammans med Sadio Mané skulle han utgöra ett enormt hot mot alla försvar. Vi kan i alla fall räkna med att det blir åka av’t på Anfield framöver.”

Ett skulderklapp kan jag tänka mig att ta för den summeringen.

Mohamed Salah har blivit exakt det han hade potentialen att kunna bli. Och ska man vara ärlig har han nog blivit lite till. Jag har många vänner som är Romanistas och de grät inte floder när de sålde honom i somras. Med italienska mått mätt var det bra pengar och även om hans stats var fantastiska även i Roma, klagades det över hans ineffektivitet – något han fick stå till svars för även på Merseyside inledningsvis.

Idag hoppas jag dock att ingen längre ifrågasätter någonting som Mohamed Salah tar sig an. Och jag kan lova er att de flesta Romanistas gråter.

Ser man till statistik missar han knappast mer än någon annan, snarare tvärtom.

För någon månad sedan skreks det om en Harry Kane, Lukaku eller Alvaro Morato till vår svaga offensiv. Idag tittar Mohamed Salah bak på de allesamman från toppen av skytteligan.

Prinsen av Egypten är den förste spelaren någonsin i Liverpool att göra 9 mål på sina 12 första Premier League-matcher, vilket alltså konkurrerar bort namn som Fowler, Owen, Torres, Suarez och Daniel Sturridge. Det är alldeles makalöst.

Jag är så förälskad i Luis Suarez så att jag nog aldrig kommer att kunna åsidosätta honom på någon lista någonsin. Såvida vi inte ska prata gentlemän eller tandhygien, kanske. 

Men pratar vi bästa spelare, anfallare eller värvning förblir han min nummer ett. Troligtvis för alltid. Även om jag gärna reviderar så snart som bara möjligt.

Men någonstans därefter har Mohamed Salah snart öppet mål för att spela in sig i den absoluta toppen.

Vi har värvningar som Sami Hyypiä, som sett till prislapp och utväxling, är svåra att slå på fingrarna. Vi har Torres. Vi har Xabi Alonso. Coutinho. Vi har såklart flera stycken.

Men i min bok är Mohamed Salah snart där. Och han har tagit sig dit på rekordfart.

Ekonomiskt kan Fenway Sports Group redan skratta hela vägen till banken. Det som var Liverpools dyraste värvning någonsin har redan visat sig vara ett rån. Han är troligtvis redan värderad till mer än det dubbla och skulle någon komma knackande är det bara för Gordon, Edwards och övriga att sätta fram ett ifyllt checkhäfte med minst en miljard att kvittera ut.

I min text från i somras reflekterade jag också över att vi missade hans signatur 2014. Något vi nog ska vara glada över med facit i hand. Han var inte redo då – och resultaten vi ser idag hade vi bara kunnat drömma om då.

Han hade då mest varit ett tillägg, ett komplement - och något vi behövde för att fylla ut truppen. Denna sommaren fick han istället definiera något nytt och spännande som vi kan bygga vidare på.

Med fyra raka segrar, en poäng upp till Spurs på fjärdeplatsen och ett Champions League-avancemang som kan säkras på tisdag ber jag därför redan till transfergudarna att så blir fallet när januari snart stundar.

Liverpool har återigen repat mot, mycket tack vara att man letts av Mohamed Salah, och nu förtjänar både han och hans lagkamrater en liten skjuts av hjälp därtill.

Vår trupp är snart skadefri och den är vassare än på flera år. Men med en lite touch till, då är den redo att utmana i den yttersta toppen.

Låt oss lära av Salah. Att lite pengar på rätt spelare högst troligt är lika med succé. För så har det faktiskt varit när Jürgen Klopp väl tillåtits att spendera. 

För allt behöver just inte vara magi. Även om det mesta är Sim-Salah-Bim på Anfield just nu.


12 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer