– Dags att kliva fram på allvar

Bild till nyheten  – Dags att kliva fram på allvar
​Onsdag. Strålkastarljusen tänds upp. Strupar bryter ut i sång. Och hela jävla Merseyside står stilla.

Det är ofta vi slänger oss med uttryck om att matcher är viktiga. Viktigare än andra. Att det är en sån där måstematch till och med. Ibland lite slarvigt. På onsdag? Då är det en underdrift som heter duga.

Det finns val man gör som kan bli rätt eller fel. Det finns matcher man spelar som kan definiera ens framtid. Det finns ögonblicken vi aldrig glömmer.

På fredag är det exakt 13 år sedan Steven Gerrard vek upp kroppen, tog sats, måttade och med pendelstyrka av en hel hästhage sparkade in 3-1 mot Olympiacos och skickade Liverpool vidare i Champions League.

Då, likt det kan bli nu, avgjordes allting på målskillnad i inbördes möten. Totalt landade både vi och grekerna på 10 poäng men efter att ha förlorat med 1-0 i Pireus blev Liverpools 3-1 tungan på vågen och det som satte hela klubben i en båt som seglade vidare ut i slutspelet.

Allt därefter är, som bekant, historia.

Jag ska inte dra några överväxlar av detta och peka på att scenariot blir detsamma imorgon. Varken att rätt resultat på något sätt ska leda till den succé det gjorde för 13 år sedan… eller att vi måste pressa fram en sådan nagelbitare för att avgöra. Men likheterna finns ju ändå där.

Skulle Liverpool nämligen förlora så kommer vi att lämna Champions League på samma sätt som vi den gången tog oss vidare på. Trots överkörningar av Maribor och gruppens överlägset bästa målskillnad hade Spartak vid ett sådant scenario fått fortsätta festen medan vi blivit förpassade till fotbollseuropas kyrkogård – Europa League.

Men vinn, ta en poäng… och vi har ett 2018 att idelt invänta medan folk i vår omgivning fokuserar på banala saker som jul, nyår och annat trams.

Jürgen Klopp har under de senaste veckorna imponerat i sin förmåga att rotera laget, hålla spelare fräscha och ändå få ut maximalt vid varje match. Chelseamatchen kunde man absolut förväntat mer av – men vi var trots allt bara minuter från att vinna. Stoke och Brighton gav 8-1. Det är siffror vi inte kan snacka bort.

Offensivt har vi kraft som kan besegra vilket lag som helst. Vi har segerkompositörer i Mané, Coutinho, Firmino och Salah. Vi har komplementspelare i Adam Lallana, Oxlade Chamberlain och Daniel Sturridge som fortfarande alla aspirerar på engelska landslagsplatser.

Vi kommer att stå kvar med frågetecken i våra bakre led. Troligtvis både i januari och kanske längre fram än så. Men kan Liverpool ta sig förbi Spartak Moskva imorgon kommer vi att kliva in i ett Champions League-slutspel där ingen kommer att vilja möta vårt artilleri av sylvassa kontringsknivar.

Liverpool är bäst i Europa på att skada den som försöka attackera oss. Hela sju direkta kontringsmål har vi satt dit. Inget annat lag har gjort fler än fem.

Tar vi oss förbi Spartak Moskva imorgon öppnas ett helt hav att segla ut på. Oavsett vem vi möter kommer vi nämligen ha chansen att vinna. Precis som våra svagheter gör att vi också kan förlora mot vem som helst.

Det kanske kan låta krystat och konstigt. Vi kan slå vem som helst och förlora mot vem som helst. Det är kanske fotboll det bara. Men Liverpool är faktiskt ett unikum.

Vi har en höjd i vårt spel – och vår offensiv i synnerhet – som vi faktiskt måste konstatera är av absolut högsta klass även sedd till konkurrenter på europeisk toppnivå.

För spelare som Salah och Coutinho kan faktiskt sänka Barcelona. På samma sätt som Dejan Lovren och Ragnar Klavan kan kosta oss poäng mot Burnley.

Liverpool har inte kvalificerat sig för ett Champions League-slutspel sedan 2008. Säsongen Rafa Benitez nästan förde oss till ett ligaguld. Jag vet inte med er, men det är för mig en halv jävla evighet sedan.

Imorgon har vi chansen att göra det igen. Vi har chansen att på måndag lottas mot ett Barcelona, Real Madrid… eller varför inte ett Besiktas. Oavsett vad har vi i alla fall chansen att få vara med.

Och därefter är det ett öppet hav där vi måste komma laddade med kanoner från alla fronter.

Liverpools framtid definieras inte enbart av imorgon. Men med tanke på hur lång tid det kan ta tills vi får chansen igen vill jag inte se en enda spelare som tvekar kring att kliva på tåget.

Imorgon ska Liverpool packa ner Spartak Moskva i en säck och skicka dem till Jämtkraft Arena i Östersund för Europa League-fotboll. Medan Liverpool. Vi ska vidare i Europa.

Vi ska sparka in den jävla Champions League-dörren och låta världen veta att vi vill vara med på allvar. 


15 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer