Alla kalla fakta inför CL-rysaren

Bild till nyheten Alla kalla fakta inför CL-rysaren
Salah, Coutinho, Firmino och Mané har gjort 39 mål tillsammans i höst. Inför kvällens gruppspelsfinal har Liverpool i snitt gjort 3,3 mål på sina tio senaste matcher. Här hittar ni mer intressant statistik inför avgörandet mot Spartak Moskva.

# Liverpool vinner grupp E om laget besegrar Spartak Moskva i afton. Ett oavgjort resultat räcker också för att kvalificera sig för Champions Leagues åttondelsfinal.

# Det blir sjätte gången klubbarna möts i Europasammanhang. Senast var 1-1-matchen mot Moskva i september.

# 1992 möttes lagen i andra omgången av Cupvinnarcupen och ryssarna vann enkelt med 4-2 hemma och 2-0 på Anfield. För övrigt den enda gång som Liverpool förlorat hemma mot ryskt motstånd.

# Exakt 10 år senare, 2002, vann dock Liverpool lätt med 5-0 hemma och 3-1 borta i Champions Leagues gruppspel.

# Under Jürgen Klopp har "The Reds" bara förlorat två av 20 matcher i Europasammanhang.

# Liverpool är obesegrade på sina senaste 13 gruppspelsmatcher i Europa, med fyra segrar och nio oavgjorda.

# Liverpool har inte förlorat en Europamatch på Anfield sedan Real Madrid vann med 3-0 i oktober 2014. Sedan dess har laget åtta segrar och fyra oavgjorda. Förlusten är också Liverpools enda på de senaste 17 hemmamatcherna i Europa.

# Liverpool är bara en poäng från att ta sig till åttondelsfinalerna och det skulle i så fall vara första gången på de senaste tre försöken. 2009 och 2014 misslyckades Liverpool att ta sig vidare till Champions Leagues slutspel.

# Inför kvällens rysare har Liverpool gjort 16 mål i gruppspelet. Klubbrekordet är 18 mål från 2007 då bland annat Besiktas krossades med 8-0 framför The Kop.

# Liverpool har aldrig tidigare gjort 11 mål på bortaplan i gruppspelet, mycket tack vare 7-0-segern i Maribor.

# Förutom 0-1-förlusten mot Villareal i Europa League i april 2016 har Liverpool gjort mål i de senaste 15 Europamatcherna.

# Liverpool har gått obesegrade från den avslutande gruppspelsmatchen fyra gånger i rad, men bara en av de fem sista har slutat med seger.

# Adam Lallana, som inte finns med i kvällens trupp, har inte spelat ute i Europa sedan finalen mot Sevilla i Basel 2016.

# Joe Gomez ser ut att få sin 50:e match på A-lagsnivå ikväll, varav 24 i moderklubben Charlton.

# Mo Salah, lagets bäste målskytt så här långt med 17 fullträffar, har gjort fem mål i höstens Champions League. Egyptiern har gjort 11 mål på sina 10 senaste.

# Tillsammans med Roberto Firmino (11), Philippe Coutinho (6) och Sadio Mané (5) har Salah (17) gjort 39 mål tillsammans. 15 av dessa har kommit i de sex senaste matcherna.

# Liverpool har släppt in mer än ett mål bara en gång på de senaste åtta matcherna. Det inträffade i 3-3-matchen i Sevilla.

# Sedan 0-0-matchen mot Man United hemma i oktober har Liverpool gjort 33 mål på 10 matcher.

# Klopps manskap har gjort minst tre mål i de åtta senaste bortamatcherna, bortsett från mötet med Chelsea på Anfield, och har inte släppt in något mål innan paus i dessa åtta.

# Spartak Moskva, som förra säsongen vann ligan för första gången på 16 år, har bara förlorat en av sina 19 senaste matcherna, alla turneringar inkluderat. Det var 1-2-förlusten mot Sevilla i november.

# Spartak har 22 ligatitlar och 13 cuptitlar i prisskåpet. Den mest framgångsrika klubben i rysk fotbolls historia.

# På bortaplan har Spartak förlorat tre av 13 matcher denna säsong och gjort mål i elva av dessa.

# Ryssarna har hittat nätmaskorna i sina samtliga fem Champions League-matcher denna höst.

# Samtidigt har Spartak en förmåga att släppa in mål också. Bara en gång på sina åtta senaste matcher har man lyckats hålla nollan.

# Anfallaren Luiz Adriano har gjort fyra mål på sina fem senaste matcher.

# I Europa har Spartak Moskva inte vunnit borta på sina tio senaste matcher. Senast var en 1-0-seger borta mot Ajax 2010/11.

# På nio England-besök vann Spartak sina fyra första mot Arsenal, Aston Villa, Liverpool och Blackburn, men har inte vunnit de fem senaste.

Matchen på Anfield har avspark kl 20:45 och sänds på Viasat och Viaplay.

Källa: Ged Rea, liverpool.no


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer