Gästkrönika: Inte rotationens fel

Bild till nyheten Gästkrönika: Inte rotationens fel
Love Billqvist tycker inte att det var Jürgen Klopps rotation som kostade två poäng mot Everton.

Vår insats och uppställning hade i nio fall av tio räckt till seger mot ett för dagen väldigt svagt Everton.

Våra kämpar har match igen på onsdag, totalt hela sex PL-matcher mellan lucia och nyårsdagen. Det finns en risk att vi klappar ihop helt i januari, likt förra säsongen, om vi inte roterar.

Klopp kan omöjligt lastas för att Lovren först inte går upp i luftduellen och sen ger domaren möjligheten att blåsa straff. Det är väldigt onödigt att låta händerna komma upp ryggtrakten, dumt, orutinerat och så vidare.

Vi kan även blicka mot Manés oproffsiga aktion när han inte passar bollen till 2-0 i slutet av första halvlek och troligtvis stänger matchen.

Vi hade då varit många som hyllat både rotationen, Klopp och våran backlinje, som inte släppte till en chans på hela matchen.

Det var inte många gånger The Toffees var över mittlinjen.

Men det är just här jag tycker att Klopp ska få en gnutta kritik.

Matchplanen vi genomförde hade jag tyckt var ok om vi INTE roterat. Om vi ställt upp med ”Fab Four” och vår allra bästa elva rakt igenom, så hade det nog inte spelat någon roll hur många bussar Everton parkerat.

Det är enklare att lirka upp en defensiv med Coutinho, Firmino, Wijnaldum och Can. Än vad det är med Solanke, Oxlade, Milner och Henderson.

Men när Klopp nu bestämmer sig för en nödvändig rotation och samtidigt har utmärkta kontringsspelare i startelvan som Mané, Salah, Oxlade med flera. Då kan jag inte förstå, och här kommer kritiken, hur vi tillåter en matchbild där vi har 79 % bollinnehav och aldrig någonsin ger oss själva chansen att kontra och skapa ett öppet spel?

Kikar vi tillbaka på säsongen 2017/18 så finns det ett tydligt mönster:

Första lysande exemplet är Spartak Moskva borta – vi hade då 64 % bollinnehav och tryckte tillbaka Moskva totalt. Resultat 1-1.

I hemmamötet hade vi 52 % bollinnehav, lockade upp ryssarna och flög fram i anfall och kontringar till 7-0.

Mot till exempel Newcastle (68 %), Burnley (71) och Palace (72) hade vi jättemycket boll, men svårt att skapa klara chanser mot uppställda försvar. Resultat 1-1, 1-1 och 1-0.

Mot West Ham (52), Brighton (57) och Stoke (60) hade vi lagom mycket boll, lockade upp motståndet och gav oss själva chansen att kontra och spela ut. Resultat 4-1, 5-1 och 3-0.

Vi kan även ta exempel från 4-0 mot Arsenal med 48 % i bollinnehav och 4-2 mot Hoffenheim med 45. Eller Manchester United 0-0 med 62 och Tottenham 1-4 med 63,8 %.

Min slutsats är att vi borde ge motståndarna bollen lite oftare och balanserar bollinnehavet. Då kan vi få fullt utlopp av vårt spelarmaterial och spelsätt. Speciellt när vi roterar och inte har absoluta spets på varje offensiv position.

Vi har sett att det ibland kan räcka med så lite som en offensiv frispark för motståndaren för att vi ska blixtra i andra riktningen med ett flygande anfall – men igår lät vi knappt Everton komma över på vår planhalva.

YNWA
Love Billqvist

Inlagt av:


16 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer