– Han är topp tio i världen

Bild till nyheten – Han är topp tio i världen
Virgil van Dijk är klar för Liverpool, och Neil McGuinnes, som scoutade mittbacken inför övergången till Celtic, tror att Liverpool har fått in en mittback som kan lyfta dem till nästa nivå.

Neil McGuiness jobbar idag för Qatar Football Association, men under 2013 var han en scout som såg till att Celtic köpte Virgil van Dijk från Groningen. 

McGuinness har förklarat varför han tror att Liverpool har fått en mittback som kan hjälpa dem till nästa nivå, vad han kan förbättra samt varför han liknar tidigare Manchester United-backen Rio Ferdinand.

När upptäckte du Virgil van Dijk?

– Jag började följa Virgil under 2011, när han var på väg att slå sig in i Groningens seniorlag, huvudsakligen fick han göra inhopp då, och jag lockades direkt av hans storlek och spelstil.

– Han blev sedan en reguljär startspelare och tillslut flög jag över för att se honom i en bortamatch mot Vitesse i februari 2013. Anledningen till att jag valde den matchen var för att han ställdes mot Wilfried Bony, som just då var skyttekung i holländska ligan och var otroligt fysiskt stark. 

– Han gjorde det väldigt bra i den matchen och visade upp hela sitt register. Han mer eller mindre bekräftade för mig den dagen att han kunde bli en framgångsrik spelare i brittisk fotboll. Han hade snabbhet, styrka, längd, bra fötter och kunde försvara.

– Än idag är jag förvånad över att ingen köpte honom från Groningen tidigare.

Vilken typ av försvarare har Liverpool köpt?

– Han är allt du kan tänka dig när det kommer till den ideala mittbacken. Han är lång, vilket betyder att han är stark i luftdueller både offensivt och defensivt. Han har inga problem med den fysiska delen av spelet och gillar att dominera sina motståndare.

– Mittbacken är snabb både på kortare och längre hastigheter. Virgil har bra fötter, och kan slå fina passningar från backlinjen, både långa och korta. Han har bra känsla, han är den tekniska, bollspelande mittback som Liverpool har saknat.

– Han kan spela både på höger och vänster sida i mittbackslåset. Dock spelar han mest på vänster sida, trots att han är högerfotad.

– En sak som fansen i England inte har sett så mycket av är hans förmåga på fasta situationer vilken är väldigt bra. Jag såg honom mycket på träning, och hans frisparkar har rejäl kraft och skruv. 

– Han är en ledare, han pratar alltid på plan, och han gör inte så mycket misstag vilket särskiljer honom från de flesta mittbackar. För mig är en rimlig jämförelse Rio Ferdinand, båda har liknande kroppsbyggnad, båda är bra med fötterna, snabba och starka i luften.

– Rio var spelaren som dök upp i tankarna när jag först såg Virgil. Kan han hälften av den karriär som Rio hade, har han lyckats.

Hur passar han in i Liverpool?

– Han adderar en ny dimension och har en spelstil som Jürgen Klopp kommer vara glad över att kunna använda. 

– Jag tror att Lovren kan falla bort i och med detta. Jag kan föreställa mig att Klopp föredrar Matip, som han känner väl och uppskattar även från sin tid i Tyskland. Med Matip och van Dijk kommer han att ha två stora mittbackar som båda har bättre kvalitet med boll än Lovren.

– Det han kan bidra med till Liverpools nuvarande backlinje är egenskapen att spela bollen från backlinjen. Han kan driva fram med bollen och samtidigt se en passning på längre håll och leverera en precis boll.

– En annan sak som Virgil har är snabbheten. Detta tillåter en högre försvarslinje, om det krävs mot vissa motståndare. Han kommer att underlätta mycket för sin mittbackskollega, då han kan hålla jämna steg med de flesta anfallare han kommer att ställas mot.

Några svagheter?

– Virgil kan bli så bra som han själv vill. Det handlar om fokus och inställning. Jag märker att han ibland kan slå av lite på takten i en match som flyter på bra. Det har varit hans största problem.

– Detta kan handla om att han vet att han har snabbheten så att han kan hantera det om det dyker upp något bakom honom, men detta är ett område han måste förbättra.

– Spelare av högsta klass kan behålla fokus under hela matcher, och om han kan jobba med sitt eget fokus så kan han ta nästa steg.

Hur skulle du beskriva hans personlighet?

– Han kan vara väldigt skämtsam i omklädningsrummet och på träningsplanen. Dessa spelare passar alltid bra in och han sprider god energi omkring sig.

– Han kan framstå som blyg först men när han kommer in i det kan han växa fram till en nyckelfigur i truppen.

– Virgil har inga problem att skrika på sina lagkamrater om de gör misstag, men samtidigt kan han berömma och höja spelares självförtroende.

– Han passar bra för Liverpool och är verkligen vad de behöver. Liverpool är en bra plats för hans fortsatta utveckling.

Hur bra kan han bli?

– Från när han först anlände till Storbritannien fram tills nu har det hänt mycket. Han har mycket mer taktiska kunskaper nu efter att ha spelat mot bättre spelar varje vecka.

– Timingen har förbättrats och han är mer all-round nu, smartare, nu svävar han inte så ofta iväg från backlinjen på riskabla löpningar med boll.

– Jag har alltid trott att han har det som krävs för att nå toppen, vilket var anledningen till att jag rekommenderade honom för Celtic.

– Om han kan uppehålla sitt driv och sin hungern har han stora möjligheter att bli ihågkommen som en stor spelare.

– Enligt mig tar han plats som en topp tio-lista över mittbackar. Jag tror att han bli en stor spelare för Liverpool.

Källa: bbc.com

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer