Robbo-wan's Tuppence: Salah är het som lava

Bild till nyheten Robbo-wan's Tuppence: Salah är het som lava
Då står vi här med sju matcher kvar... Momo Salah har snittat ett mål per match och världen sjunger hans lov. En person är dock otroligt noggrann att hålla fötterna på jorden. Jürgen Klopp!

Visst, det är lätt att lovorda vår egyptiske målspottare, och det är klart att han ska hyllas, men personligen tycker jag att det alltid är skönt att höra Jürgen Klopp köra varianter på "... Sadio var väldigt bekväm med bollen och passningarna..." eller "... vem vill ha Liverpools nummer nio jagandes..." på presskonferenserna. För visst är det så? 

Laget före jaget i Klopps värld!

Redan går ryktena om att Real Madrid *tvi* vill köpa Salah - finns det någon spelare som presterar som de två spanska toppklubbarna inte vill köpa efter att de passerat deras scoutingradar i decennier? - men de kan på allvar inte tro att han kommer att prestera där som han gör här?

Mohammed Salah ÄR arketypen för en Moneyball-värvning!

Hans conversion rate per match är fantastisk och det finns egentligen inget i hans tidigare historia som tyder på den.

9 mål på 47 i Basel, 2/13 i Chelsea, 6/16 i Fiorentina och 29/65 i Roma.

Siffrorna i Roma är visserligen bra, men inte sensationella. Därav den i sammanhanget förhållandevis låga prislappen - Starten för Salah var också den av en målsumpare. 

MEN, om FSG tagit med sig något av sitt kunnande är det Moneyball-principen som satt i perspektiv till Managerns föredragna spelsätt tagit fram en spelare som passar som handsken till en - som sagt - förhållandevis låg penning, som har viss spetskunskap som är viktigare än annan, som har viss statistik som ger fingervisningar man vill ha bättre än annan.

Nu tror jag inte ens att den mest optimistiske analytiker trott på denna utveckling, men här står vi med en spelare som inte kan sluta göra mål tack vare att han spelar i ett lag där omgivande spelare och spelsystem passar honom lika bra som en som en bra Australisk Shiraz passar en grillad entrecôte.

Tror Real - eller andra intressenter - verkligen att de skulle få ut det Liverpool får ut av Momo Salah?

Ponera att Liverpool skulle sälja, nu tror jag inte det händer i första taget, och han skulle gå till Real. Då skulle de betala någon miljard för att få Roma-Salah och inte Liverpool-Salah.

Jag tror, och hoppas, att alla inblandade är smarta nog att inse att få ut maximal kapacitet ur en spelare, eller vara en bra bit på vägen, är något man måste scouta och analysera sig till och sedan kunna implementera.

Han spelar helt enkelt, till slut, i en roll han var skapt för som kanske inte ens funnits i de tidigare klubbarna han spelat för.

Jürgen Klopp vet att egyptiern är en bra match för hans Liverpool, men han vet också att han är en av ett flertal pusselbitar som skall passa ihop.

Man kan inte lägga pussel med en pusselbit som inte passar!

YNWA!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer