Kalla fakta inför Roma

Bild till nyheten Kalla fakta inför Roma
Ikväll leder Jürgen Klopp sitt Liverpool för 150:e gången – och tysken har en imponerande statistik i Europacuperna. Här hittar du alla kalla fakta inför rysaren.

# Klopp har den bästa statistiken som någon Liverpoolmanager lyckats uppnå efter 25 matcher ute i Europa. Han har nämligen bara förlorat två.

# Liverpool har producerat 56 mål på dessa, varav 39 under denna säsongs Champions League. Det är klubbrekord.

# "The Reds" har varit värdar för italienska klubbar på Anfield 10 gånger i historien och vunnit sex och förlorat fyra. I nio av dessa har Liverpool lyckats göra mål.

# Roma är det enda italienska lag som lyckats hålla nollan på Anfield, vilket skedde 2001.

# Roberto Firmino och Mo Salah har båda gjort nio mål i årets Champions League, vilket är klubbrekord för antal mål under en Europasäsong. Dean Saunders prickade in nio mål på fem matcher i gamla UEFA-cupen 1991/92.

# Firmino saknar bara två baljor för att nå 50 mål i Liverpooltröjan.

# Nästa Salah-mål innebär klubbrekord i form av att ha gjort mål i 33 olika matcher under en säsong. Då krossar han Ian Rush rekord från 1983/84.

# Liverpool har gjort mål i 13 av 14 Champions League-matcher denna säsong och är obesegrade så här långt. Åtta segrar, sex oavgjorda.

# Liverpool har bara förlorat en av sina sista 27 hemmamatcher i liga- och cuper.

# Mo Salah har hittat nätmaskorna i de nio senaste hemma på Anfield – totalt har det blivit 14 mål på dessa matcher. 

# Defensivt har Liverpool lyckats hålla buren ren i sex av sina åtta senaste Champions League-matcher.

# Kvällens match är klubbens 18:e semifinal i Europacuperna och 10:e i den finaste turneringen. Av de 17 som spelats på Anfield har "The Reds" 13 segrar, tre oavgjorda och en förlust, mot Leeds i Fairs Cup 1971. 

# Liverpool siktar på att nå sin 13:e final i Europacuperna – varav den åttonde i Champions League/Europacupen för mästarlag.

# 1981 var senaste gången som de fyra semifinallagen var från England, Tyskland, Italien och Spanien. Det året vann Liverpool dessutom över Real Madrid sedan vänsterbacken Alan "Barney Rubble" gjort finalens enda mål på Parc des Prince i Paris.

# Detta är Romas 12:e säsong i Europacupen. Deras enda final kom 1984 – som helt orättvist nog spelades på deras egen hemmaplan Olympiastadion – mot Liverpool. "The Reds" vann efter straffsparkar sedan Bruce Grobbelaar psykat Roma-spelarna med sina "spagetti-ben" och Alan Kennedy (igen!) placerat in den avgörande straffen.

# Roma har spelat 19 matcher i England och bara vunnit en av dessa: 1-0 på Anfield i UEFA-cupen 2001. Efter den segern har de aldrig lyckats hålla nollan i någon av sina 11 matcher på engelsk jord.

# Kvällens semifinal visas förstås på Viasat/Viaplay. Kick off kl 20:45, men sändningarna startar redan kl 20. Returen spelas i Rom nästa onsdag.

# Domare är Felix Brych, som även dömde Liverpools imponerande 3-0-seger mot Man City för ett antal veckor sedan. Tysken är inte blyg med att vifta med korten; 31 gula och två röda på sex Champions League-matcher denna säsong.


8 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer