Rapport: Kungen av Egypten gör det igen

Bild till nyheten Rapport: Kungen av Egypten gör det igen
Liverpool tog emot AS Roma på ett regnigt Anfield i en match som på förhand kändes nästan omöjlig att tippa. Och resultatet som följde gjorde inte någon klokare på händelserna...

PREMATCH

Ikväll var det äntligen dags. Matchen det har laddats för ända sedan den 10:e april då Manchester City fick tacka för sig i Champions League. Men frågan är om den här uppladdningen inte sträcker sig ännu längre än så? Kanske ända tillbaka till 2007 då Liverpool senast spelade semifinal i Europas mest prestigefyllda tävling på Anfield.

Runt Anfield piskade regnet ner men det hindrade inte tusentals av fans att ta emot spelarbussen på ett sätt som bara Liverpoolsupportrar kan. Om inte spelarna hade insåg allvaret innan det så blev dom snabbt uppmärksammade på det faktumet. Publiken var redo för en ny klassiker och det var precis vad de skulle få.

FÖRSTA HALVLEK

Efter att "You'll Never Walk Alone" framställts av världens mäktigaste kör körde matchen igång. De första 10 minuterna öppnades taktiskt och lite försiktigt av båda lagen då man mestadels försökte undvika tidiga misstag.

Redan efter kvarten spelad tvingades Liverpool dock till ett tidigt byte då Alex Oxlade-Chamberlain tvingades av på bår och ersattes av Gini Wijnaldum. En till skadad mittfältare och ett tidigt byte var inte direkt starten "The Reds" var ute efter.

Roma var ytterst nära att strö salt i såren bara minuter efter bytet då Alexander Kolarov fick iväg en sagolik vänsterslägga som Karius, med nöd och näppe,  kunde styra upp i ribban.

Liverpool reste sig dock från den tidiga smällen och började spela bättre, mycket tack vare en pigg Wijnaldum som bidrog med mycket energi på mittfältet.

Sedan markerade den 28:e minuten startskottet på några galna minuter för hemmalaget.

Sadio Mané började med att bränna ett halvt friläga genom att chippa bollen över ribban, bara för att minuten efter skjuta bollen över Anfield Road End när han är i princip helt ren i straffområdet. Mohamed Salah får minuten därefter ett fint läge att avlossa ett vänsterskott som Alisson är fint med på. Mané gör sedan mål i anfallet efter, senegalesen flaggas dock korrekt för offside.

Liverpool kunde tagit ledningen fyra gånger om inom loppet av fem minuter men man lyckas inte hitta en väg förbi Alisson.

Men i den 36:e minuten kunde inte Roma stå emot något mer och mannen som så ofta kliver fram när laget behöver honom gjorde det även den här gången.

Efter en bra bollvinst på mittfältet letar bollen sig ut till Mohamed Salah på högerkanten. Utan att tveka började egyptiern skära inåt i banan bara för att sedan avlossa ett vänsterskott i yppersta världsklass. Ribba in, 1-0 och Anfield fullkomligt exploderar.

Och bara minuten efter är man nära på att utöka ledningen då Dejan Lovren nickar i ribban. Wijnaldum har också en bra chans men Alisson är bra med den här gången.

Men Salah var inte nöjd med sitt första utan skulle se till att hänga sin 43:e kasse för säsongen också. En rensning från Van Dijk hittade Roberto Firmino i mittcirkeln. Han sattre högsta fart frammåt och brassen kunde elegant hitta en djupledslöpande Salah med en smart boll in mellan Romas mittbackar. Egyptiern visade upp sin sedvanliga kyla och chippade läckert in bollen i den 46:e minuten.

Salah firade inte den här gången heller men det gjorde Anfield. Det var knappt så man hörde när domaren blåste av den första halvleken som, Oxlade-Chamberlains skada undantaget, knappt kunde gått bättre för Liverpool.

ANDRA HALVLEK

Andra halvlek sparkades igång av hemmalaget och det var "The Reds" som öppnade starkast.

Sadio Mané hade ingen lyckad första halvlek men skulle få möjlighet att upprätta det 10 minuter in halvleken. Mohammed Salah spelades fri och fann massiv yta på högerkanten. Egyptiern kunde enkelt göra bort sin mittback och lägga bollen på ett silverfat för Mané. Inget misstag den här gången för senegalesen som styrde in bollen i det öppna målet. 3-0 var ett faktum och mer skulle det bli.

Inte ens 10 minuter senare var det dags för Roberto Firmino att få presentera sig själv för målprotokollet. Mohamed Salah fann återigen yta på högerkanten och lyckades återigen hitta in med en fin passning i straffområdet. "Bobby" kunde enkelt förvalta chansen framför "The Kop" och brassen löpte direkt fram och tackade den fenomenale Salah för assisten.

5-0 kom också i form av Roberto Firmino då han stångade in Milners hörna. Liverpool flög som aldrig förr och det verkade inte som om man kunde stoppas.

Roma kunde dock reducera två gånger om genom Dzeko och Perotti efter slarv och tappad koncentration i Liverpoolförsvaret. Den senare kom på en väldigt tveksam straff.

Roma fortsatte att trycka på för ett tredje mål men Liverpool lyckades hålla undan. Felix Brych blåste av matchen och "The Reds" tar med sig en tremålsledning in i returmötet. Men trots fem mål framåt lämnade de sista 20 minuterna något av en bitter eftersmak i munnen. Spänningen lever inför mötet i Rom om en vecka.