Nästa match (Premier League)

Tottenham klubbmärke Tottenham (H)

söndag 31 mar 17:30

– Up for the cup!

Bild till nyheten

Klopp, Mané och Lovren har träffat media inför Champions League-finalen mot Real Madrid.
Klicka för videoklipp och sammanfattning.

Presskonferens startar drygt 13 min in i klippet.

Först ut är Lovren och Mané

Kort sammanfattning nedan:

Om att Trent blev uttagen till VM

Dejan: Jag vill gratulera honom och det gjorde jag direkt jag hörde nyheten. Han är en fantastisk grabb och en ännu bättre spelare och han förtjänar det. Han har visat från dag ett den här säsongen att han är mogen sin ålder, även om han ser ut som 14-15 år – trots att han är 19 – så spelar han som han vore äldre än 19.

Sadio: Alla är glada på hans vägnar och alla har gratulerat honom. Han har haft en bra säsong och förtjänar att spela VM.

Om vad det betyder att spela I CL-final

Dejan: Jag har alltid drömt om att spela i Champions League och lyfta en trofé. Detta kan vara den enda chansen vi har i livet även om vi förhoppningsvis får fler möjligheter. Vi förtjänar verkligen att vara i finalen efter den här resan. Och jag hoppas att vi kan berätta för våra barn och barnbarn att vi gjorde vårt bästa och vann finalen.

Sadio: Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det var inte lätt med starten mot Hoffenheim och gruppspelet. Vi är i final och det är kanske en överraskning för några. Men vi har hela tiden haft tro på oss själva.

Om Dejan snackat med kroaterna i Madrid

Dejan: För dom är det tredje raka finalen, men det är också ett lag som vill skapa historia. För oss är det första gången. Vi vet vad vi spelar om och vi måste njuta av varje ögonblick på planen och förhoppningsvis kan vi åka därifrån med ett leende.

Om anfallstrion

Sadio: Det är en dröm att spela ihop med de andra, men vi snackar mycket om anfall, men allt startar med grabbarna därbak. Vi är ett kollektiv. Jag är nöjd med min egen insats, men man vill helst göra mål i varje match när man är forward.

Om CL-vinst säkrar Guldbollen för Mo Salah

Dejan: Det är fortfarande tidigt, men om vi vinner bör han definitivt vara en av utmanarna. Han har kvaliteterna och erfarenhet i världsklass allaredan. Han är en jordnära person som förtjänar all ära han kan få. Han är definitivt den bäste spelaren i världen just nu. Messi, Ronaldo och Mo Salah. Han förtjänar att vara bland de topp 3.

Om det är bra att Real är favoriter

Sadio: Jag vet inte. För oss är det en av de viktigaste matcherna i våra karriärer. Vi vet att de har erfarenhet och kvalitet och vi har respekt. Men vi har också spelarna som kan slå vem som helst i världen. Vi ska se till att skapa så mycket problem för dem som vi bara kan.

Om Cristiano Ronaldo

Dejan: Man måste respektera sådana spelare. Han gör 30 mål även när han har dåliga säsonger. Vi måste se upp med det, men vi spelar också i Premier League mot de bästa anfallarna i världen. Vi vet hur vi ska försvara oss tillsammans. Vi stoppar honom tillsammans. Några gånger blir det en mot en, men det är en utmaning vi är klara för. Jag har jobbat så hårt för att komma till finalen av Champions League och jag är redo för allt.

Om vad som är viktigast; vinna CL eller VM?

Dejan: Båda delarna. Nu är vi bara fokuserade på Champions League. Det är många matcher i VM och det är några veckor dit.

Jürgen Klopp

Kort sammanfattning nedan:

Om läget i laget

– Stämningen är väldigt god. Vi har fullföljt säsongen på bästa möjliga vis och nu har vi haft tid att förbereda laget, något som är väldigt bra. Vi slipper att pressa in det på två-tre träningar. Från och med i morgon kommer vi att ha tre viktiga träningar för att komma som bäst förberedda till matchen. Vi anser att vi förtjänar att vara där vi är. Det har varit en spännande resa och vi vill avsluta på bästa möjliga sätt.

Om Emre Can

– För tio dagar sedan trodde jag inte att han skulle kunna klara det han gjorde idag eller på Marbella. Men vi måste vänta och se. Det är fint att ha honom tillbaka i laget och vi måste bara se vad som händer. Men han är desperat efter att få spela.

Om Can och Juventus

– Jag har ingen aning, men just nu är han 100 procent här och det är det enda som betyder något för mig.   

Om Madrids favoritstämpel är en fördel

– De är mer erfarna, det är ett faktum. Om erfarenhet är något de kunde sälja så borde de ha gjort det. Men erfarenhet är viktigt, men det är inte det viktigaste i livet. Det är en fördel att ha mest erfarenhet, men man kan utjämna det med att vara entusiastiska och genom att jobba hårt o s v. 

– Vi har vår egen erfarenhet även om vi inte har vunnit våra två senaste finaler. Vi har inte varit tillsammans som grupp lika länge som Real Madrid, som är en väldigt stark grupp och som spelat dessa finaler tillsammans. Men det är fortfarande fotboll och vi har en chans. Låt oss åka dit och pröva att leverera på en nivå som folk inte tror är möjligt för oss. Men det är möjligt.  

– Startelvan är väldigt stark och ändå vet man inte om Benzema gör mål eller några av de andra väldigt skickliga spelarna. Vi är också ett väldigt bra fotbollslag som jobbar för att uppnå våra drömmar.

Om Klopp gillar att se reaktionen från fansen

– Ja, jag älskar verkligen det. Mycket har hänt sedan jag kom in men den största ändringen är hur mycket folk faktiskt gillar laget. Det är länge sedan folk har snackat om nya spelare som ska in i laget. Det var en exceptionell säsong även om den kan vara bättre. Hemmapubliken har varit väldigt bra, speciellt på Europakvällar. Söker man på Wikiperdia på "Europan nights" så måste svaret bli Anfield.

Om "All inclusive"-fotboll

– Det är det enklaste sättet för mig att förklara det på. Min fru har redan sagt att jag skapar drama eftersom vi kan släppa in lag på slutet. Om vi hade försökt och spela som Juventus så hade vi åkt ur i gruppspelet och detsamma om vi hade försökt spela som andra. 

– Vi måste vara mer livliga än andra, det är fortfarande stor skillnad på oss och Real Madrid. Vi måste försöka göra mer. Det betyder att man gör fel också, men vi ser nu mer erfarna ut än förr. Ibland är det en mix av man har oflax och dålig koncentration samt att intensiteten är hög. Jag tycker att vi har tagit stora steg denna säsong.

Om Dejans utveckling bredvid VVD

– Jag tror att Matip skulle älska denna fråga.

– Jag har inte några tvivel på honom. Men de har uppenbarligen ett bra samarbete. Virgil har hjälpt oss och laget har hjälpt honom att komma in i laget. Han har varit väldigt viktig och er av toppkvalitet. Jag kan tänka mig att det känns bra att spela vid sidan av honom.

Om nerver och press

– Vi har haft mycket press och förväntningar de senaste veckorna. Det är många matcher vi väldigt gärna önskat att vinna, som mot West Brom där jag verkligen önskade att vi skulle vinna. Jag är ingen psykolog, men mitt bästa råd är att om någon sa att det skulle vara annorlunda i nästa match så skulle jag bli nervös.

– Vi måste hantera det som en möjlighet, för det är exakt vad det är. Jag hat förlorat lite för ofta i mitt liv, men jag är fortfarande vid liv. Vi måste visa grabbarna varför det ger mening att vara modiga i den matchen, som vi var mot Man City och Roma. Jag behöver inte längre ha ett möte på fyra och en halvtimme för att snacka om finalen. Denna final vill jag verkligen spela. Det blir spännande.

Om Salah är viktigare för Liverpool än Ronaldo för Real

– Jag ser framför mig alla rubriker om jag svarar på den frågan, så jag har ingen lust att svara på det. Men, nej.

Bannerbild