Ryssland-Saudiarabien – två lag i botten på FIFA:s världsrankning – öppnar turneringen på Luzjniki Stadion i Moskva kl 17. 

Åtta spelare från Liverpool är med i turneringen: Mo Salah, Roberto Firmino, Sadio Mané, Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold, Dejan Lovren, Marko Grujic och Simon Mignolet.

Genom VM-historien är det bara fem spelare som kan titulera sig världsmästare, medan de har tillhört Liverpool.

Roger Hunt, Ian Callaghan och Gerry Byrne var med i den engelska 22-mannatruppen på hemmaplan 1966.

Centertanken Hunt (näst längst t h på bilden ovan) spelade spelade samtliga sex matcher och gjorde tre mål. England vann den högdramatiska finalen mot dåvarande Västtyskland med 4-2.

Byrne spelade inte alls i turneringen, medan Callaghan fick chansen i gruppspelsmatchen mot Frankrike.

Fram till 1978 var det endast de som spelade i finalen som tilldelades medaljer, men 2007 ändrades regelverket av FIFA. Så efter 41 års väntan fick även Callaghan och Byrne sina välförtjänta guldmedaljer.

2010 var det Spanien som vann VM i Sydafrika, med Fernando Torres och Pepe Reina i truppen. Torres hade inget särskilt bra mästerskap, men var involverad i Andres Iniestas segermål då han slog inlägget till Cesc Fabregas, som spelade bollen vidare till Iniesta.

Reina var reserv bakom Iker Casillas i detta VM och den 35-årige målvaktsveteranen finns även med i den spanska truppen i Ryssland.

VM-silver har exempelvis Dietmar Hamann (Tyskland) och Dirk Kuyt (Nederländerna) från 2002 respektive 2010. Men vem minns en tvåa?