VM-final för Lovren

Bild till nyheten VM-final för Lovren
Lilla Kroatien vände och vann semifinalen mot England. Dejan Lovren kommer att få spela VM-final mot Frankrike på söndag, som den femte Liverpoolspelaren i historien.

England var på väg mot första VM-finalen på 52 år – ni vet det där magiska året 1966 då bland annat de gamla Liverpoolhjältarna Roger Hunt, Ian Callaghan och Gerry Byrne blev världsmästare.

Ett magiskt frisparksmål av Tottenhambacken Kieran Trippier i femte minuten såg ut att fixa finalbiljetten, men engelsmännen fegade ur och backade hem alltför tidigt i slutskedet. Det straffade sig.

I den 68:e minuten lyckades kroaterna helt rättvist kvittera genom Ivan Perisic och förde matchen till förlängning.

När tio minuter återstod av densamma nickskarvade Perisic fram till Mario Mandzukic som satte bollen lågt bakom Everton-keepern Jordan Pickford. Mittbacken John Stones reagerade alldeles för sent i momentet innan.

England provade sedan allt för att nå en kvittering, men lyckades aldrig skapa något riktigt vasst kvitteringsläge.

Därmed blev det platt fall för den engelska "It´s coming home"-kampanjen som pågått under flera veckor och som skapat fotbollshysteri på ö-riket.
Drottningens pojkar får nu istället sikta in sig på att försöka bärga bronsmedaljerna mot Belgien på lördag.

Kaptenen Jordan Henderson gjorde som vanligt ett gott dagsverke i sin roll som ankare på mittfältet, men byttes ut mot Eric Dier sju minuter in förlängningen. "Hendo" har haft problem med en lårmuskel sedan kvartsfinalen mot Sverige.

För Liverpoolbacken Dejan Lovren – som varit en klippa i försvaret under hela VM – väntar alltså Kroatiens första final någonsin.

Kick off mot Frankrike kl 17 på söndag.

28-åringen blir därmed den femte Liverpoolspelaren i historien som får spela en VM-final.

# Roger Hunt spelade hela matchen, inklusive förlängning, när England slog Västtyskland med 4-2 på Wembley 1966.

# Dietmar Hamann spelade hela matchen då Tyskland förlorade finalen mot Brasilien i Japan/Sydkorea-VM 2002.

# 2010 möttes Spanien och Nederländerna i final i Sydafrika och där möttes Fernando Torres och Dirk Kuyt. Spanjorerna tog hem guldet sedan Andres Iniesta gjort matchens enda mål.