Första LFC-boken på svenska!

Bild till nyheten Första LFC-boken på svenska!
Den 25 juli finns Björn Melins Liverpoolbok ute i handeln, men redan idag kan du beställa den med 10 % rabatt via supporterklubbens speciallänk! Men vem är egentligen författaren? Här följer en presentation.

Namn: Björn Melin 

Ålder: 48 

Yrke: Internationell koordinator vid Högskolan Kristianstad 

Familj: Fru och två barn 

Bor: Kristianstad

* Du släpper alltså den första Liverpoolboken på svenska. Grattis! Hur fick du idén?

– Stort tack Pelle! Jag började skriva först för några år sedan i samband med att jag bytte jobb, innan dess visste jag varken att jag kunde eller ville skriva. Jag uppskattade dock den kreativa process det innebär att skapa en text och började blogga om bland annat Liverpool FC. Där någonstans föddes idén om att istället skapa en bok och då om det bästa som finns, nämligen Liverpool FC.

* Berätta om dig själv! Vem är Björn Melin?

– En helt vanligt ”snubbe” från Skåne med heltidsjobb, familj och en livslång kärlek till Liverpool FC.

* Hur länge har du arbetat med boken?

– Det började egentligen med ett blogginlägg om Brad Jones 2012 men då visste jag inte att det skulle bli en bok. Från att jag bestämde mig för att det verkligen skulle bli en bok har det nog gått knappt fem år, men då har jag skrivit en bok till vilket har förlängt processen.

* Hur har du funderat kring innehållet på de 187 sidorna?

– Redan från början var min ambition att skapa en kul och lättillgänglig bok, det vill säga inte en bok bara med text utan där stort fokus ligger även på formgivningen. Jag ville att boken skulle ha lite ”coffee table-känsla” över sig med korta kapitel och mycket bilder och illustrationer. 

– För att ändå få lite struktur delade jag upp boken i tre delar: först en historisk bakgrund med milstolpar, om relationen till Manchester och inte minst en intervju med Hillsborough-överlevaren Richard Moore. I del två har jag tagit ut ett lag med en manager och fjorton spelare – varav tre avbytare – som jag i flera fall har intervjuat om deras tid i Liverpool FC. Bland dessa kan nämnas Roy Evans, Phil Neal, Glenn Hysén, Sander Westerveld, Stig Inge Björnebye och klubbens förste färgade spelare, Howard Gayle. 

– I den tredje och avslutande delen, ”Extra Time”, kan man läsa intervjuer med bland annat tv-kommentatorn Anders Bjuhr och förre spelaren Niclas Alexandersson med förflutet i Everton och Sheffield Wednesday.

* Varifrån har du hämtat inspiration?

– När det gäller upplägg och form kommer inspirationen mer från moderna kokböcker än traditionell sportlitteratur. Annars är Simon Hughes en stor favorit som jag varmt rekommenderar för den som vill läsa om Liverpool FC.

* Vad har varit roligast/svårast med arbetet?

– Roligast har varit att få prata med alla dessa gamla Liverpoolspelare och ledare, en stor ynnest för en supporter som mig. Att ta sig tid och ha energi att skriva har varit jobbigt vissa perioder med tanke på heltidsjobb och familj – men det har samtidigt varit oerhört kul och därför funkat.

* Vad hoppas du på för mottagande?

– Att boken uppskattas av alla med intresse för Liverpool FC, oavsett om man är 10 år gammal eller har följt klubben ett halvt sekel. Jag är ett fan, som skrivit och skapat en bok för andra fans, och jag hoppas det märks att det ligger mycket engagemang och kärlek bakom.

* Hur kommer boken att lanseras?

– Boken släpps officiellt i handeln den 25 juli och finns då att köpa ”överallt”, på nätet och i den lokala bokhandeln. Har din bokhandlare inte tagit hem den, fråga efter den! Dessutom kan man köpa den via en speciell länk för supporterklubbens medlemmar, https://www.bokus.com/YNWA

OBS! Boken kostar 199 kr. Medlemmar får 10% rabatt. Totalt: 224 kr med frakt. 
Erbjudandet gäller 13/7 – 27/7.

* Kan vi vänta oss en uppföljare också?

– Det kan ni nog men det lär ta ett par år – jag ber att få återkomma (skrattar).

* Har du skrivit andra böcker också?

– Ja, jag gav i egen regi ut en bok ”Om tränarrollen och ledarskap” 2015. Den är dock slutsåld.

* När och varför började du hålla på Liverpool FC?

– På 1970-talet genom tv-programmet Tipsextra då Phil Neal, Kevin Keegan och Ray Clemence var mina hjältar.

* Har du spelat fotboll själv?

– Spelade fram tills jag var 13 år gammal då jag blev intresserad av annat. Återupptog ”karriären” som 19-åring i division 6 men då mest för kamratskapet och festerna (skrattar).

* Vilket är ditt bästa LFC-minne – live på Anfield eller på TV?

– Det finns många men framför tv:n är det givetvis Champions League-vinsten 2005 men även straffvinsten mot Chelsea i Champions League-semifinalen 2007 och Lovrens 4-3 mot Borussia Dortmund 2016. 

– Live var Champions League-semifinalen mot Roma på Anfield i april magisk men inte på samma euforiska nivå som när Dirk Kuyt gjorde 2-1 i den 87:e minuten på Manchester United i FA-cupen 2012.

* Din favoritspelare – dåtid och nutid?

– Finns flera men Kenny Dalglish och Fernando Torres sticker ut från ”förr”. Idag älskar jag Bobby Firmino och är väldigt svag för Andy Robertson.

* Drömspelare du vill se i den vackra Liverpooltröjan?

– Just nu måste det vara en målvakt av rang, det håller inte med Karius tyvärr. Annars hade det varit fint med en sådan som Kevin De Bruyne som inte bara är en fantastisk fotbollsspelare utan också väl höll på LFC som barn? Sånt gillar jag (skrattar).

* Hur många gånger har du besökt Anfield?

– 10 gånger från de senaste åtta åren.

* Vad tror du om kommande säsong?

– Får vi behålla nyckelspelarna och komplettera med en bra målvakt kan vi utmana både i England och i Europa, även om en vinst i Premier League känns avlägset – inte minst mentalt.

* Hur länge har du varit medlem i den svenska supporterklubben/LFC.nu?

– Vet inte riktigt men gjorde sonen till medlem när han föddes den 12 maj 2001 – samma dag som Liverpool vann FA-cupen – så det måste vara några år innan dess som jag själv blev medlem.

* Till sist; vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Bortsett från givna svar om lycka och hälsa för min familj och att många köper min bok, önskar jag mig att Liverpool FC vinner Premier League – det är fan på tiden!

Om du har frågor, skicka ett mejl till [email protected]


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer