– Inte råd att låta bli

Bild till nyheten – Inte råd att låta bli
67 miljoner pund. 75 miljoner Euro. Närmre 800 miljoner svenska kronor. Det är så sinnessjukt mycket pengar att det såklart – någonstans – är alldeles ogreppbart. Men det enda vi kan konstatera när Liverpool nu värvat Alisson Becker för ett nytt världsrekord är att vi inte hade haft råd att låta bli.

Efter att man, med all rätt, under flera år kunnat påstå att – framförallt – Manchester United, Manchester City och Chelsea spelat i en annan liga när det kommer till konsumtion på spelarmarknaden kan vi nu konstatera att Liverpool, med Fenway Sports Group i spetsen, beslutat sig för att boka plats vid samma bord som de övriga giganterna.

Jag kommer inte att dra några liknelser i övrigt, då det är av markant skillnad hur de ekonomiska musklerna kommit till mellan de olika klubbarna, utan denna text handlar enkom om de facto att vi nu på allvar har samma förutsättningar som de andra.

Fram till för ett drygt år sedan var Andy Carroll Liverpools, genom tiderna, dyraste värvning – och idag lyckas han inte ens med näbb och klo lägga beslag på en femteplats. Det är en så radikal förändring i approach att den saknar motstycke i den moderna Liverpoolhistorien. Först Mohamed Salah, sedan Naby Keita, därefter Virgil van Dijk, Fabinho och så nu – Alisson Becker.

Det är spelare från den översta hyllan i godisaffären och den typ av spelare du vinner ett Premier League med.

När Liverpool hostade upp närmre £75 miljoner för Virgil van Dijk ansågs det som skandalösa pengar för en mittback och folk ifrågasatte om han verkligen var rätt man att bära titeln som den dyraste försvararen genom tiderna. För inte är han väl den bästa försvaren genom alla tider? Eller ens på planeten just nu? Men faktum är att det såklart inte spelar någon roll. För han var pusselbiten VI behövde.

Innan Virgil van Dijk gjorde sin Premier League-debut för klubben hade Liverpool släppt in 28 mål på 23 ligamatcher. Eller 1,2 mål per match. På väg mot en total på 46 insläppta över en säsong. Något ett lag aldrig någonsin kan utmana om en ligatitel med. Efter att holländaren kom i spel släppte vi in tio mål på 15 matcher. 0,67 mål per match. Eller 25 över en hel säsong. Siffror man faktiskt lätt kan vinna ligan med (Manchester City släppte t.ex. in 27 föregående säsong).

Med Alisson Becker släcker vi nu också den sista av eldar, i ett Liverpool som 2018 ser starkare ut än någonsin inför en Premier League-säsong. Alissons Roma släppte in 28 mål förra säsongen (näst bäst i Serie A, bara Juventus på 24 var bättre) och ni som minns hur de tog sig an Liverpool över 180 minuter i Champions League minns nog att han inte lämnades med allt för mycket hjälp av sitt kamikaze-spelande lag i övrigt.

Analysföretag som Opta tar idag fram statistik på allt som rör en fotbollsmatch och baserat på deras xG-analys, som är ”Förväntade insläppta mål”, borde Alisson ha släppt in 36 mål under Serie A-säsongen i fjol. Han räddade alltså åtta direkta mål om vi hårddrar analysen.

Addera det till förbättringen som kom i samband med Virgil van Dijk och ni förstår att Liverpool inte hade råd att låta bli. Jag säger inte att vi på ett rent hokuspokus-manér nu går en säsong till mötes där vi släpper in 17 mål och blir tätast i ligan. Men jag kan lova er att vi ser en markant förbättring mot i fjol.

Liverpool 2018/2019 är det mest spännande jag upplevt som supporter (så sedan mitten/slutet av 90-talet) och jag kan inte vänta på att se oss sätta igång. Nästa säsong, är som bekant, alltid ”vår säsong”. Men frågan är om inte just denna faktiskt är det. 


17 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer