Gästkrönika: Köpa sig till titeln

Bild till nyheten Gästkrönika: Köpa sig till titeln
Sommarens transferfönster visar att vi statistiskt sett kan ta hem ligabucklan i maj, skriver gästkrönikören Love Billquist.

Till vår stora glädje har Liverpool satsat rejält i sommarens transferfönster.
Vi har aldrig tidigare varit i närheten av dessa summor och verkligen inte när det kommer till vad som spenderats netto.

"Klubbarna som vi konkurrerar med är väldigt starka och har redan fantastiska lag. Eller så investerar de tungt som Liverpool gör och köper allt och alla", sa Jose Mourinho härom veckan.

När transferfönstret stängde i torsdags stod det klart att de stora aktörerna inte var någon av våra toppkonkurrenter. Istället var det klubbar som Fulham, West Ham och vår granne Everton som värvade friskt. 

När de sista affärerna gått igenom kunde vi konstatera att LFC är den klubb som investerat absolut mest pengar i sin spelartrupp denna sommar, smaka på det!

Surgubben i staden fem mil österut fick för en gångs skull inte allt han pekade på, samtidigt som Jürgen Klopp kanske för första gången fick precis just det.

Detta fick mig att tänka på en text som Robert "Robbo Wan” Lindström skrev här på sajten 22 april i år. Den handlade delvis om hur ofta laget med den dyrast spelade startelvan över alla omgångar vunnit Premier League sedan starten 1992/93.

Kort summerat har laget som toppat statistiken vunnit tio av 26 säsonger. Räknar man klubbar som haft 92 % av toppbudget kan vi lägga till fem titlar och om man sträcker sig till 70 % så kan vi räkna in 22 ligatitlar. Detta alltså av de totalt 26 Premier League som spelats.

Sett ur Liverpools perspektiv låg vi förra säsongen på 44 % i relation till Manchester City och sedan 2004 har vi snittat på 47,9 %. 

Ni förstår då att det under denna period i princip varit en omöjlighet för oss att vinna en ligatitel, om vi endast ser det statistiskt, Även om vi varit smärtsamt nära säsongerna 08/09 och 13/14. Detta eftersom klubbar med en startande elva som kostat mindre än 70 % av ligans dyraste dito endast vunnit fyra av 26 gånger och drar man gränsen vid 55 % har det endast hänt en enda gång. 

Och det var när Leicester skrällde hem ligan säsongen 15/16 med en startande elva som kostat otroliga 8 % av den dyraste.

Känns om en befrielse

Som ett tillägg har vi endast toppat statistiken en enda gång sedan Premier League startade, det var när vi hade "Spice Boys” säsongen 95/96 och slutade på en tredjeplats i ligan.

Gör vi en snabb analys av transfermarknaden, bortsett från nuvarande säsong, kan man konstatera att vi lagt ut ca 2,2 miljarder kr netto på vår spelartrupp de senaste 10 säsongerna*. 

Jämför vi detta med Manchester United och City, så har de spenderat 6,63 miljarder respektive 11,73 miljarder netto under samma period. City har alltså lagt ut 1,17 miljarder per säsong och United 663 miljoner. Mot våra 220 miljoner per säsong – det är enorma skillnader!

Endast förra säsongen spenderade City lika mycket som vi gjort på tio säsonger, 2,18 miljarder mot våra 2,20.

Räknar vi de två senaste säsongernas transferfönster har vi gått plus (!) 110 miljoner kr samtidigt som City backat 3,96 miljarder och United 2,91 miljarder kr.

För att ansluta till där jag började kan jag meddela att nu, mina damer och herrar, är vi klubben med säsongens största spenderarbyxor!

Eftersom vi alltså gått plus de två senaste säsongerna känns det som en befrielse att vi satsar både rätt och rejält.

1,68 miljarder har vi lagt ut netto i sommar *.

Fulham är galet nog tvåa i ligan med 1,05 miljarder och Chelsea trea på 0,90. City på 0,53 och United på 0,59 är till Mourinhos ledsna tjut en bra bit efter. Till och med Everton ligger högre upp i silly-tabellen med 0,76 miljarder kr.

Nu när vi vet vad det historiskt sett inneburit för slutresultatet, kan jag glädjande meddela att vi ligger på en siffra som gör det statistiskt möjligt för oss att vinna ligatiteln.

Kanonjobb av ägarna

I helgens minst sagt lyckade premiäromgång hade vi 65 % av Citys värde, och då får vi tänka på att vi mönstrade två spelare som inte kostat oss någonting i James Milner och Trent Alexander-Arnold. 

Vi hade två försvarare i Joe Gomez och Andrew Robertson som tillsammans kostat, i sammanhanget blyga, 140 miljoner kr. Skulle vi byta Dejan Lovren mot Gomez når vi magiska 70 % och går Fabinho in mot Milner når vi 75 %.

Jag skulle beräkna att vi kommer snitta över 70 % genom säsongen eftersom vi har några dyrgripar i Allison Becker och Virgil van Dijk som är gjutna i startelvan. En Naby Keita, fantastisk i debuten, som lär starta de flesta matcher och en trio där fram som alla ligger kring 400 miljoner i inköpspris.

Kollar man på vår startelva och spelartrupp och ser till vad den kostat oss netto, så måste man ge ägare, ledning med flera att de gjort ett kanonjobb.

Inga genvägar, hög grad lyckade värvningar och dyra försäljningar.

Säga vad man vill om att vara ett ”köpelag” (benämningen går att diskutera i vårt fall).

Men faktum är att Jürgen Klopp nu på alla sätt har en rejäl möjlighet att vinna Liverpools första ligatitel på 29 långa år! Bilden ovan är hämtad från det tillfället, med Ronny Rosentahl, Ian Rush, Ronnie Whelan, Alan Hansen och John Barnes.

Det tackar jag alla inblandade enormt mycket för!

Support and believe!

Love Billqvist

* Siffror tagna från Transfermarkt med överslagsräkning och euro räknat rakt av som 10 SEK. Alltså inte 100 % exakta men tillräckligt nära.

Inlagt av:


20 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer