Nästa match (Champions League)

Tottenham klubbmärke Tottenham (B)

lördag 01 jun 21:00

– Podden snittar 4000 lyssnare

Bild till nyheten

LFC Podden är en av Sveriges största nischpoddar med fullt fokus på ett enda fotbollslag. Man var dessutom tidiga på bollen och har idag flera tusen hängivna lyssnare.
Efter succéavsnittet med Erik Niva i onsdags passade vi på att höra mer om arbetet med grundaren Robin Bylund, tillika krönikör på LFC.nu

# Först och främst, grattis till framgången med förra veckans avsnitt. Vi har förstått att det är ett rekordavsnitt?

– Tusen tack. Det är så vi tolkar siffrorna själva också. Tyvärr är det inte alltid helt enkelt att ta fram bra siffror på podlyssningar. Det handlar om att sortera unika lyssningar blandat med att samma person kanske startar och stoppar avsnittet flera gånger. Men baserat på likvärdiga parametrar ser det ut som att vi nu satt ett nytt rekord.

# Vad pratar vi då för siffror? För vi kan förstå att just LFC Podden är en av Sveriges största nischpoddar.

– Jo, men det stämmer absolut. Som i allt annat är Liverpoolsfans otroligt hängivna och det speglar sig såklart i våra siffror. Det finns ju flera generella fotbollspoddar som lockar fler lyssnare. Men ser man till helt nischade poddar är det troligtvis bara ett par av de allsvenska lagen som ens kan mäta sig med oss. Med fokus på internationella lag vågar vi påstå att vi är störst. Senaste avsnittet med Erik Niva hade över 5000 unika lyssnare. Normalt ligger vi väl runt 4000 varje vecka. Men det känns som att vi växer sakta men säkert i takt med Liverpools starka säsongsinledning.

# För den som eventuellt har missat er. Vad finns där att berätta om LFC Podden?

– Oj, var ska man börja. Vi var ett gäng, alla med rötter här på sajten och i svenska supporterklubben, som kände att det saknades en Podcast på svenska om Liverpool redan sommaren 2013. Så vi drog igång lite på uppstuds utan att riktigt veta vad det skulle bli av det. Sen har det egentligen bara tuggat på och nu gör vi uppåt 100 avsnitt varje år. Och merparten är helt gratis att lyssna på.

# Vad kan man förvänta sig i ett vanligt avsnitt?

– Såklart pratar vi mycket konkret om våra egna upplevelser från matcher som spelats och matcher som komma skall. Vi försöker att summera händelserna från matcher någorlunda objektivt men sen har vi såklart alltid ett Liverpoolhjärta som pumpar på och avspeglar sig i våra analyser. Även om vi ärligt ska säga att vi inte nödvändigtvis grottar ner oss allt för mycket i just analys. Självklart tycker och tänker vi kring laguttagningar och taktisk approach till matcher. Men klart mer ur ett supporterperspektiv än någon form av expertanalys.

# Uppåt 100 avsnitt förra säsongen sa du, hur hinner man med detta?

– Ja, det var väl kanske 80-90 om vi ska vara exakta men det är såklart en hel del. Vårt schema sätts ju lite efter hur Liverpool presterar och med den framgångsrika resan i Champions League blev det såklart fler avsnitt än vanligt kanske just i våras. Men idag är vi sex personer som roterar runt på gammalt hederligt Rafa Benitez-vis och det gör att vi hinner med två avsnitt i veckan de veckor det behövs. 

– Nu spelade vi till exemepl i onsdags, igår (söndag) och så kör vi igen på onsdag. Men lika mycket som det är för lyssnarna är det ju för att vi själva tycker det är otroligt roligt att surra på.

# Och om man då inte redan funnit er, var kan man hitta och lyssna på era avsnitt?

– Det är egentligen överallt. Eller ”där poddar finns” som det så klokt brukar heta. Varje avsnitt läggs upp på Soundcloud och sen sprids det därifrån till alla diverse Podcast-appar. Ex iTunes, Podcaster och liknande appar för Android. Sen kör vi även något som heter PodMe sedan en tid tillbaka – och så lägger vi såklart upp info om varje avsnitt här på sajten.

# PodMe, vad är det?

– PodMe.com är en fantastisk plattform som gett oss en förutsättning till att skapa premiummaterial för de som varit med oss länge och vill ha ”lite mer”. Vi gör som sagt väldigt många avsnitt och vi sätter av väldigt många timmar för att få allt att gå runt. Då hittade vi ett upplägg som gör att vi kan generera ett par kronor och samtidigt hålla uppe ett bra tryck i ”podfabriken”. 

– Här kan lyssnarna nämligen bli prenumeranter på just våra avsnitt och så får man två-tre extra avsnitt varje månad som vi inte publicerar i våra vanliga kanaler. Det ger lite exklusivitet och lite mer djup till de som känner att de inte får nog av Liverpool.

# Låter ju kanon! Vad kostar denna tjänst?

– Det är först och främst helt gratis att prova i 30 dagar. Så vi tycker såklart att alla bör signa upp på PodMe.com och prova på. Då kan man t.ex lyssna på allt vi har i arkivet och komma ikapp lite under den perioden. Där ligger bl.a. ett tidigare specialavsnitt med Erik Niva, intervjuer med Kristoffer Peterson, Tobias Hysén och Daniel Sjölund och sen resereportage vi gjort från Champions League-åttondelen i Porto och andra djupdykande specialavsnitt om Bill Shankly. Tycker man sen det är bra kostar det bara 19 kr/månad att fortsätta prenumerera och då hjälper man också oss att kunna sätta av mer tid och resurser till att bli ännu bättre.

# Och i höst gör ni även för första gången #PoddenAway?

– Ja, precis. Vi har ju märkt genom åren att vi har en klick av lyssnare som är extra trogna och framförallt väldigt aktiva i att interagera på exempelvis Twitter (där Podden finns på @LFCPodden, reds anm) och då kände vi att vi ville göra något extra för att faktiskt hitta på något tillsammans. Så till matchen mot Cardiff den 27 oktober åker vi över 40 personer och har en riktigt rolig helg i Liverpool tillsammans. Det blir livepod, pubträffar, ett par rejäla brakmiddagar och säkerligen en och annan pint ute i Liverpools vimmel. Och såklart matchen mot Cardiff på Anfield.

– Sen ska vi faktiskt säga att detta blev en sådan succé direkt att vi kör en lightversion i december också där vi bokat 20 platser till Liverpool-Napoli på Anfield. Där har vi faktiskt ett par platser kvar nu om någon är sugen. Så då kan man följa oss på till exempel Twitter och skriva till oss där.

# Det låter ju väldigt trevligt! Sist men inte minst nu, vad önskar du och Podden er mest av allt just nu?

– Självklart att vi vinner mot PSG imorgon först och främst. Vi vet ju vilken mardrömsmånad vi har framför oss så att få lite andrum direkt i den tuffa Champions League-gruppen vore ju fantastiskt skönt. Sen ska jag, personligen, inte sticka under stolen med att jag nästan tycker Southampton på lördag är ännu viktigare. Det är trots allt ligan man verkligen vill att vi ska utmana om i år. 

– Och vad gäller Podden hoppas jag, och vi alla, att fler hittar till oss, prenumererar på oss och tycker att det vi gör är bra nog för att vilja ha mer genom exempelvis PodMe. Och så älskar vi verkligen när folk interagerar med oss på Twitter, Instagram och Facebook.

Här kan ni lyssna på LFC Podden: https://podme.com/podcast/1000
Bannerbild