Så illa gick det för 45 år sedan...

Bild till nyheten Så illa gick det för 45 år sedan...
När Liverpool tog sig an Röda Stjärnan i oktober 1973 fick man en lektion som hette duga.

Klubbarna möttes i den andra omgången av gamla Europacupen för Mästarlag för 45 år sedan och de jugoslaviska mästarna läxade upp Kevin Keegan, Ray Clemence, Steve Heighway, Emlyn Hughes, Ian Callaghan och company efter noter.

2-1-förlusten i det första mötet i Belgrad var smickrande siffror med tanke på den fullständiga hemmadominansen. Ett tröstmål av högerbacken Chris Lawler gav dock visst hopp inför returen på Anfield. 

Men Röda Stjärnan körde över "The Reds" på nytt och vann med 2-1 (videoklipp nedan). Även denna gång var det Lawler som tröstmålade. 

Miljan Miljanics och hans spelare applåderades av planen av Liverpoolfansen. 

Det var efter detta debacle som managern Bill Shankly beslutade att laget skulle skifta spelstil i Europa. Han förklarade ändringen på följande vis:

– Européerna visade oss att bygga upp spelet bakifrån var det enda sättet att spela på. När de spelar upp bollen bakifrån sker det i små grupper. Därmed måste motståndaren ändra spelstil.

– Det blir kattens lek med musen en period, medan man väntar på att en öppning ska uppenbara sig och man kan slå den sista passningen. Det är enkelt och effektivt.

Förlusten mot Röda Stjärnan blev Shanklys sista Europacup-match som manager. Bob Paisley tog över och valde att satsa på spelande mittbackar som Emlyn Hughes och Phil Thompson och senare även Alan Hansen.

Kaptenen Hughes (1947-2004) brukade också säga att Liverpools förmåga att "tråka motståndarna till döds", speciellt i bortamatcherna, var en stor del till de internationella framgångarna på 70-talet.  

Fyra år senare, 1977, tog Liverpool hem Europacupen för första gången och därefter följde ytterligare tre titlar fram till 1984.

– Det var européerna som lärde oss hur vi skulle spela effektivt försvarsspel. Tempot dikterades av den första passningen. Vi lärde oss att vara tålmodiga och tänka två eller tre steg framåt när vi hade bollen, konstaterade Bob Paisley efteråt. 

På onsdag kommer Röda Stjärnan på ett nytt besök på Anfield, men mycket har hänt på 45 år.

– Röda Stjärnan har inte samma klang nu som laget hade den gången, konstaterar Phil Thompson till Liverpool Echo.

Serberna gör sin första säsong i Champions League på 26 år och har inlett gruppspelet med 0-0 hemma mot Napoli och 1-6 borta mot Paris Saint-Germain. 

Avspark kl 21:00 på onsdag.

* De unga fansen i "The Boys Pen" på The Kop grät efter Röda Stjärnans seger.


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer