Klopp övertalades att värva VVD

Bild till nyheten Klopp övertalades att värva VVD
Virgil van Dijk har visat sig vara ett kap, trots att han blev världens dyraste försvarare när Liverpool värvade honom. Nu kommer uppgifter på att Jürgen Klopp behövde övertalas innan han gav sitt godkännande att satsa på holländaren.

I en artikel skriven av välinformerade Paul Joyce i The Times framkommer det att det var ledande personer i Liverpools ledning, och inte manager Jürgen Klopp, som var mest ivriga för att säkra Virgil van Dijks tjänster i januari tidigare i år.

Joyce skriver att det var klubbens sporting director Michael Edwards och FSG:s Mike Gordon som var allra mest pådrivande för att få Liverpool att betala 70 miljoner pund för Southamptons mittback. Duon var av uppfattningen att holländaren verkligen skulle ha stor påverkan på Liverpools lag. Så här långt har de verkligen fått rätt.

Joyce skriver att Jürgen Klopp aldrig tvivlade på Van Dijks egenskaper som mittback, men han var inte helt övertygad att det var rätt att spendera så mycket pengar på en spelare. Tysken ville försäkra sig om att det inte skulle påverka klubbens ekonomi allt för mycket.

The Times-journalisten påstår att det var det faktum att Philippe Coutinho var påväg att säljas för 142 miljoner pund som fick Klopp att förändra synen på transfersummorna, och acceptera att marknaden hade förändrats.

Virgil van Dijks prestationer under denna säsong visar tydligt att Liverpool har fått valuta för de pengar som spenderades i januari, och tillsammans med målvakten Alisson Becker får holländaren en stor del av äran för att Liverpool endast har släppt in sju mål på de 18 ligamatcher som de spelat hittills. Endast två av dessa mål har Liverpool släppt in på Anfield.

Med Virgil van Dijk i mittförsvaret har Liverpool bara släppt in 17 mål på 32 matcher i Premier League. I de 32 matcherna innan Van Dijk anslöt hade de släppt in hela 34 mål.

Joyce skriver att Liverpool följde så många som 34 mittbackar under halvåret innan de bestämde sig för Van Dijk. Klubben gjorde ett grundligt jobb, och analyserade varje spelares styrkor och svagheter i 15 matcher var. Därefter blev listan med kandidater kortad från 34 mittbackar till fyra A-transfermål och fyra B-transfermål (yngre spelare som hade potential att bli A-transfermål).

Van Dijk toppade den listan. Två av de andra som var högt på listan var Napolis Kalidou Koulibaly och Athletic Bilbaos Aymeric Laporte. Den sista av de fyra så kallade A-transfermålen tros vara Jerome Boateng.

Liverpool hade koll på Van Dijk redan under tiden i Celtic, men valde att inte matcha Southamptons bud på 13 miljoner pund 2015. De skulle då ha motiverat det med att de ville ha en mer mogen spelare till truppen.

När Liverpool sedan valde att gå för Van Dijk hade de konkurrens från Chelsea och Manchester City. De båda klubbarna vägrade dock att betala den summa som Southampton krävde. City satsade istället på Laporte, som värvades för 57 miljoner pund. Han var Liverpools andraval, skriver Joyce. 


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer