– Det handlar inte bara om talang

Bild till nyheten – Det handlar inte bara om talang
Alex Inglethorpe diskuterar vad som krävs för att ta steget från ungdomsfotbollen in i den tuffa seniorvärlden.

Liverpools akademichef, Alex Inglethorpe, har skrivit en artikel i The Coaches Voice, om sin tränarkarriär och hur det är att jobba som spelarutvecklare.

I artikeln diskuterar han bland annat hur gammal en spelare måste vara innan man kan se att det kommer att bli en stor spelare. Han beskriver ett samtal som han hade med Liverpools tidigare akademichef Steve Heighway och Nick Marshall, som jobbade i Nottingham Forrests akademi. De tre diskuterade i vilken ålder de har förstått att en ung talang skulle bli en storstjärna.

"Vi enades om att det var mellan 16-18 år. Det var bara en som bröt mönstret för Steve. Han sa att han visste att den spelaren skulle bli en stjärna redan vid 14 års ålder. Det var Michael Owen. Men han var den enda", skriver Inglethorpe, innan han lade till att spelare som Steve McManaman, Robbie Fowler, Steven Gerrard och Jamie Carragher är spelare som tagit vägen från akademien till seniorlaget under Heighway.

"Det visar att det är väldigt jämnt fram till den punkten, man vet inte riktigt vilken väg det kommer att ta. Det är för många faktorer som spelar roll. I den åldern vet man inte om de kan klara av pressen, eller hur de klarar av en vuxen miljö, eller hur de ska klara av kändisstatusen. Allt man vet vid den åldern är att de har potential. Det är omkring den perioden som man kan säga att det inte enbart handlar om talang."

"Du kan klara dig på talang tills du är 16 år, men jag tror att det är karaktär som gör att du kan ha en karriär tills du är 35. Jag tror att du kan spela ungdomsfotboll när du är talangfull, men om du vill spela tills du är 35 handlar det om motståndskraft, förmåga att hantera pressen och förmåga att utvärdera prestationer med lite mer ärlighet. Allt handlar om karaktär. Det är det som definierar dig när du går från ungdomslaget till seniorvärlden."

Inglethorpe menar att det därför är viktigt att unga spelare sätts på prov och att de verkligen utmanas.

"Dina bästa spelare kommer med säkerhet att se tillbaka på det och förstå att det var det som hjälpte dem att förbereda sig inför vad som skulle ske. Det är väldigt svårt att beskriva det för dem när de är så unga."

"Detta är inget normalt jobb och du gör det inte i en normal ålder. Medan andra kan ta på sig ansvar när du är 25 eller 26 så ombeds grabbar som är 18, 19, 20 år att göra en vuxen mans arbete. Det är  väldigt annorlunda än de som tar sig igenom skolan, går på universitetet och kanske tar ett sabbatsår för att sedan bestämma sig för att jobba."

Inglethorpe kom själv till Liverpool som U21-ledare under Brendan Rodgers 2012, två år senare blev han chef för akademien. Han säger att han vid det första mötet med Jürgen Klopp insåg att han var en genuin person som betedde sig likadant oavsett om han stod framför kameran eller inte.

"Jag träffade honom första dagen som han kom till klubben och från det ögonblicket har han haft samma personlighet, samma humor, samma entusiasm. Det är den äktheten som jag tror hjälper honom att ha så stort inflytande på spelarna."

"Han är väldigt bra på att förstå folk, vad so får dem att fungera och vad de har för krav. Han är väldigt bra på att kommunicera. Man kan se det med hur han hanterar media, men man ser det även på träningsanläggningen och i samtal med alla som är inblandade i klubben."

"Jag har haft det mycket bra här. De tränare som jag har jobbat under har haft stor tro på vad akademien kan producera", skriver han. 


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer