Nästa match (Träningsmatch)

Tranmere klubbmärke Tranmere (B)

torsdag 11 jul 20:30

Krönika: Drömlottning

Bild till nyheten


​Fråga en Intersupporter vilka händer hen helst hade lagt sitt nyfödda barn i och jag vågar gissa att de flesta av dem svarat Júlio Césars. Den brasilianske skottstopparen var fenomenal under Inters väg fram till en trippel 2010 och hans händer spelade en ytterst betydande del i deras framgång. Nu skriver vi in Liverpoolsupportar till tacksamhetsledet beträffande Césars händer.

Det är såklart en sanning med modifikation att det inte finns några ”lätta lottningar” i det här läget av ett Champions League-slutspel. Visst är det inte svart eller vitt med lag som är omöjliga och lag som är överkomliga. Men i en stor och kladdig gråskala är det klart som tusan att det var befriande att se Liverpool lottas mot FC Porto i nästa runda av Champions League – när motståndaren kunde ha hetat Manchester City, Juventus eller Barcelona.

Jag är själv nyss hemkommen från några fantastiska dagar i München och det är bara att lyfta på den berömda hatten och tacka Jürgen Klopp och hans manskap för resan han nu tar oss med på – både i Europa och nationellt.

FC Porto får nästan symbolisera en cirkelslutning där tron på något riktigt stort tog fart för ganska exakt ett år sedan. Jag var själv på plats då också (och får väl ganska lägliga puffa för vårt resereportage från den trippen) och efter 5-0 på ett Estadio Dragao som inte förstod ett skvatt kunde vi genom den regniga Portonatten någonstans skriva ut det första kvittot på att Liverpool Football Club var tillbaka där den hörde hemma. Bland de största i Europa.

I Bayerland mot München i onsdags på Allianz Arena blev vi inte ens längre överraskade. Jürgen Klopp pratade på dagens presskonferens om den mest ”mogna insatsen under hans år i Liverpool” och det är väl bara att hålla med. Trots ett pressat läge, öppna ingångsvärden och ett Bayern som verkligen hade vaknat till liv i Bundesliga kändes det, helt ärligt, aldrig ens nervöst när Liverpool enkelt manövrerade sig vidare till en kvartsfinal genom en bekväm seger som till slut skrevs till 3-1.

Med Júlio Césars fingertoppskänsla ligger nu vägen också öppen för Liverpool att skriva nya historier i de kapitel som handlar om hur vi återigen tar över Europa. 

Tar vi oss vidare från mötet mot Porto väntar Barcelona eller Manchester United och det vore såklart ett sanslöst klimax att sedan avsluta med en avgörande match om den största av alla pokaler mot Manchester City i Madrid. Bara några veckor efter att Premier League också avgjorts mellan oss två.

Jag går såklart både ett, två och tre steg fram här. Men varför ska vi inte låta oss göra det när Jürgen Klopp styr skutan som han gör – och Júlio César trycker till där det behövs. Skämt o sido är lottningen såklart vad den är, men ingen har ju dött av att drömma och få lite hjälp på vägen.