– Jag kände mig som ett spöke

Bild till nyheten – Jag kände mig som ett spöke
Ryan Babel berättar om sin tid i Liverpool, varför han lämnade och hur han förändrats som människa under karriären.

– Jag lämnade Liverpool och folk fick reda på det genom pressen. Det var inget farväl, inte ens med mina lagkamrater. Jag är positiv och tror att jag möts med applåder på söndag, säger Babel till The Times.

Babel kom till Liverpool från Ajax 2007 och lämnade för Hoffenheim 2011. Under sin tid i Liverpool blev det 146 matcher totalt där han noterades för sammanlagt 22 mål och 18 assist.

Han menar att flytten från Holland till England var en rejäl förändring.

– Det är en typ av mentalitet som saknas i holländsk fotboll. När jag kom till Liverpool märkte jag att det handlade om att vinna och inte så mycket om hur man vinner. I Ajax är det nästan mer viktigt hur man spelar. Det fanns krav på segrar, men fokuset låg på hur man vann. Jag minns en match med Ajax där vi vann med 2-0 och blev utbuade av publiken, säger Babel.

Under tiden i Liverpool spelade han under tre managers, Rafa Benitez, Roy Hodgson och Kenny Dalglish, men han har inte allt för mycket gott att säga om någon av dem.

– Ingen pratade med mig. Jag kände mig som ett spöke, de gick förbi mig som att jag inte existerade. Det var väldigt tufft.

– Jag lärde mig mycket av spelare som Steven Gerrard och mogna män som Sami Hyypiä, Xabi Alonso och Fernando Torres.

Trots att det var åtta år sedan han lämnade Merseyside finns en del känslor kvar hos holländaren.

– Jag är svag för Liverpool och jag hoppas att de vinner ligan.

– Jag lämnade Liverpool genom bakdörren. Det handlar om prestige och om att visa folk att de gjorde fel. Jag var älskad i Liverpool, jag hade ett bra förhållande till supportrarna och spelarna, men jag känner att jag kunde ha gjort det bättre.

– På den tiden var jag 21, 22, 23 år gammal. Inte alla spelare är mogna då och jag behövde vägledningen som jag fått från Ajax. Vad kan du göra om du inte spelar? Vad kan du göra annorlunda.

– Jag var inte bra på att tackla den kritik jag fick efter matcher. Det sårar en verkligen.

Viljan att spela för landslaget under Bert van Marvijk var något som påverkade beslutet att lämna Liverpool.

– Han sa att jag måste spela varje match för att få chansen igen, så jag åkte till Tyskland. Jag spelade varje match, men fick trots det inte chansen. Anledningen till att jag flyttade till Tyskland var för att komma med i landslaget.

Babel valde då att flytta till Ajax i ett försök att få chansen av Louis van Gaal, som då var manager för landslaget.

– Under alla de åren spelade jag fotboll för att tillfredsställa folk, media och supportrarna. Jag kände att jag inte fick något tillbaka av mitt hårda arbete, så efter en säsong i Ajax förändrade jag mig. Jag tog beslut som jag själv tyckte var bra och som var bra för min familj.

Karriären fortsatte i Turkiet, där han spelade för Kampinasa. När han förhandlade om en övergång till Besiktas, kom istället Al Ain i Abu Dhabi med ett erbjudande som han accepterade.

– De lade en väldigt stor säck med pengar på bordet. Jag trodde inte att en klubb skulle spendera så mycket på mig.

Tiden i klubben blev ingen succé och under en tid stod Babel helt utan klubb. Räddningen blev Deportivo La Coruna och tre månader senare gick han till Besiktas.

Babel återkallades till landslaget när Dick Advocaat var manager och även under Ronald Koeman fick han chansen.

– Jag är säker på att folk är chockerade över att jag är tillbaka i Premier League, men det är en utmaning. Jag visste att jag var bra nog för att bidra till laget.


11 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer