Nästa match (Träningsmatch)

Tranmere klubbmärke Tranmere (B)

torsdag 11 jul 20:30

– 20 år av desinformation

Bild till nyheten

Idag är det 30 år sedan Hillsborough-tragedin och Tony Evans, journalist för Independent, menar att det är dags att tragedin får ett avslut - för familjernas skull.

96+30=orättvisa, det slår Tony Evans fast i Independent. Han menar att det är dags för myndigheterna att finna ett annat svar.

Trettio år har gått sedan Hillsborough-tragedin. För Hillsborough-familjerna har det varit trettio år med tårar, besvikelse och smärta.

Tony Evans hävdar att det fortfarande finns allt för många frågetecken kring vad som hände när Liverpool och Nottingham Forest skulle mötas i semifinalen i FA-cupen 15 april 1989.

– Vad sker när statligt anställda som har ansvar för publikens säkerhet gör allvarliga fel? Är det i någons intresse att hålla dem ansvariga? Trängseln på Sheffield Wednesdays arena dräpte 96 Liverpoolsupportrar, men Hillsborough-tragedin har aldrig handlat om fotboll eller Merseyside. Det handlar om att kunna lita på myndigheterna när du eller någon du älskar går på en konsert eller ett sportevenemang, menar Evans.

Tidigare denna månad blev Graham Mackrell, som tidigare var klubbsekreterare för Sheffield Wednesday, dömd för brott mot hälsa- och säkerhetsreglementet i samband med tragedien. När det gäller David Duckenfield, som hade det huvudsakliga polisiära ansvaret inför matchen, så kunde juryn inte enas i frågan om han skulle dömas för dråp som en följd av en grova misstag i tjänsten. Det kommer att hållas en ny rättegång. Även tre andra män ska ställas inför rätta i september åtalade för att ha försvårat utredningen genom att inte berätta hela sanningen om vad som egentligen hände 15 april 1989.

Evans menar att det hela tiden ligger en enorm belastning på de inblandade familjerna.

– Det blir inte lättare. Några av de inblandade hävdar att det var tuffare att genomgå den senaste rättegången i Preston Crown Court än den ursprungliga utredningen där det 1991 slogs fast att offren dog som följd av en olycka. Propagandan som spreds under de två första åren efter tragedin påverkade folks åsikter. The Suns falska anklagelser mot Liverpoolsupportrarna satte tonen, skriver Evans.

I många britters ögon var det länge så att orsaken till tragedin var fulla och biljettlösa supportrar som uppförde sig illa. Inte förrän 2012 kom sanningen fram när Hillsborough Independent Panel slog hål på de historierna. För tre år sedan slogs det fast att offren omkom på grund av att de ansvariga för säkerheten inte hade gjort sitt jobb på rätt sätt.

– Trots detta så finns det fortfarande mycket okunskap och ignorans inom området, skriver Evans. 

– Över 20 år av desinformation har haft en effekt. Det finns fortfarande de som står fast vid åsikten att Liverpoolsupportrarna själva bär skulden för det inträffade. 

– I en tid där medlemmar i regeringen sprider felaktig information för egen vinning, är jakten på sanningen viktigare än någonsin.

– Bara för att det skedde för länge sedan bör det inte glömmas. Om vi glömmer det så lär vi oss inte av historien.

Evans hävdar att det, efter den inträffade tragedin 1989, bör ha genomförts en liknande undersökning som vid en flygplanskrasch.

– De som gjorde fel borde ha erkänt och sina misstag och tagit ansvar för dem. 

– Man borde ha gjort allt för att se till att något sådant här inte ska ske igen. Det är i nationens intresse att jakten på rättvisa fortsätter. Det handlar också om att folk ska få ett avslut. Familjerna som kämpat, de är slitna. Ingen har ett större behöv för att få slut på detta än dem, avslutar Evans.

Källa: Independent, Liverpool.no