Pearce: Kalla dem inte legendarer

Bild till nyheten Pearce: Kalla dem inte legendarer
James Pearce i Liverpool Echo resonerar kring Philippe Coutinho och Luis Suarez återkomst till Anfield och huruvida de bör ses som legendarer i klubben eller ej.

Liverpool möter Barcelona i semifinalen i Champions League och det innebär inte bara ett möte med kanske världens bästa spelare, Lionel Messi, utan också ett återseende med Philippe Coutinho och Luis Suarez.

– Mottagandet kommer att vara respektfullt. Anfield visar alltid uppskattning gentemot återvändande stjärnor som har satt avtryck i klubben, skriver James Pearce i Liverpool Echo.

– Det kommer dock inte att att finnas någon känsla av längtan efter de spelarna. Supportrarna kommer att vara för upptagna med att stötta de spelarna som spelar där nu, de som inte vände ryggen till och lämnade. 

– Barcelona-duon kommer att se en klubb helt annorlunda än den de lämnade. Ribban har höjts nämnvärt. Liverpool kommer att ställas mot den katalanska giganten som en likvärdig motståndare och inte som underdogs. 

Jürgen Klopp sa tidigare i veckan att det är två legendarer i Liverpool som kommer att återvända, men Pearce håller inte riktigt med tysken. 

– Både Suarez och Coutinho satte stora avtryck på Anfield under tiden i klubben. Sydamerikanerna stod för flertalet matchvinnande insatser och lämnar en hel del minnen efter sig. Men genom att bryta bandet med the Kop så förlorade de möjligheten att ta sig in bland klubbens samling av legendarer. 

– Storhet bedöms inte enbart på naturlig skicklighet. Det handlar om lojalitet och medaljer. Suarez och Coutinho kan inte checka av de punkterna. De såg Liverpool som ett steg på vägen, de visste att de skulle vidare. 

– Ju bättre du är, ju lättare är det att folket glömmer de negativa delarna. Så var fallet med Luis Suarez. Uruguayanen visade att han var ett geni, men han ställde till med problem i och med disciplinära problem som svärtade ner Liverpools namn. 

– Det glöms ofta bort att han krävde att få gå till Arsenal under sommaren 2013, men Steven Gerrard lyckades övertala honom att stanna ett år till.

– Suarez var sensationell och stod för 31 ligamål i en oväntad titelstrid. Han valde dock att lämna för Barcelona under den kommande sommaren, en sommar där han bet Georgio Chiellini i VM.

– Han gjorde 82 mål på 133 matcher under sina tre och ett halvt år med Liverpool och lämnade med endast en ligacuptitel i bagaget. 

– Coutinho stannade längre. Brasilianaren gjorde 54 mål på 201 matcher under sin femåriga period i klubben, men han lyckades inte att vinna några titlar. 

– Efter en långsam start i klubben växte han in i laget och fick en viktigt roll, men precis som för Luis Suarez så var siktet inställt på Barcelona och han lämnade bara månader efter att ha skrivit på ett nytt långtidskontrakt.

– Liverpool stod emot när han försökte att tvinga fram en övergång under sommaren 2017 och avvisade tre bud. Liverpool spenderade de kommande sex månaderna med att försöka att övertala honom att stanna, utan att lyckas. Coutinho var tydlig över att han ville lämna i januarifönstret - trots att han inte skulle få spela i Champions League för Barcelona. 

– Det nådde en punkt när Klopp bestämde att det skulle vara omöjligt att få ut det bästa av spelaren om de behöll honom. Det var något som Liverpool kunde klara sig utan. 

– Han lämnade på Liverpools villkor. Prislappen landade på £142M varav £36M add-ons. Det var precis dubbelt så mycket som Barcelona hade budat från första början. Det var en galen summa pengar för en spelare som kostade Liverpool endast £8,5M när han köptes från Inter januari 2013.

Jürgen Klopp hävdade att Liverpool var tillräckligt starka för att fortsätta sin resa utan Philippe Coutinho. Det var han tydlig över redan från första dagen då brasilianaren lämnat klubben. 

– De £75M som klubben fick när Suarez såldes spenderades på spelare som Mario Balotelli och Lazar Markovic. Coutinho-pengarna spenderades betydligt bättre. Värvningarna av Virgil van Dijk och Alisson Becker har gett Liverpool en högklassig defensiv i tillägg till det fantastiska anfallet, skriver Pearce.

– Försäljningen av Coutinho gjorde faktiskt Liverpool bättre. Det har också inneburit att laget blir mindre förutsägbart offensivt. När Coutinho lämnade var de röda på väg att spela i Champions Leagues utslagningsfas för första gången på nio år. Nu är de ett steg ifrån att nå finalen två år i rad.

– Man måste gå tillbaka till 1984 för att hitta senaste gången som Liverpool var med i titelstriden inhemskt och slogs om titeln i Europa.

– Detta är nu en klubb där världsklasspelare vill stanna. De tror på att de kan uppfylla sina drömmar på Anfield. De ser Liverpool som en slutlig destination och inte som något steg på vägen. 

– Legendarer spelar i klubben under sina bästa år, legendarer skriver oförglömliga kapitel i klubbens historia. Suarez och Coutinho gjorde inget av det, avslutar Pearce.


16 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer