Tjänar mest av de brittiska lagen

Bild till nyheten Tjänar mest av de brittiska lagen
Liverpool tjänar betydligt mer pengar denna Champions League-säsongen än fjolårets, oavsett hur finalen i Madrid slutar.

Liverpool har haft två väldigt fina i Europa i rad och enligt den brittiske bloggaren Swiss Ramble, som skriver mycket om ekonomin inom fotboll, är de röda det lag som denna säsong kommer att ha tjänat mest pengar på Europa-spel av de brittiska lagen.

Enligt Swiss Ramble kommer klubben att tjäna €107M denna Champions-league-säsong, en summa som kan öka med €4M om de skulle vinna hela turneringen.

Finalmotståndaren, Tottenham, kommer tvåa på listan med intäkter på €102M och även där ökar summan med €4M om de lyfter bucklan den 1 maj.

Intäkterna för Liverpool har ökat dramatiskt från förra säsongen, där de också nådde final, då tjänade de €81M.

Pengarna som Liverpool fått in denna säsongen är fördelade så att de får €15M för att delta i turneringen, €56M i prispengar, €13M i TV-pengar och €23M baserat på lagets UEFA koefficient, alltså hur bra laget har presterat i Europa under de senaste säsongerna.

I och med att Liverpool och Tottenham nått finalen, så är de dessa två lag som tjänar in mest prispengar, men de får inte ta del av mest TV-pengar. Swiss Ramble skriver att Manchester City tjänat €8M mer än Liverpool i TV-pengar. Detta tack vare hur den totala potten fördelas. Hälften av den totala summan delas ut baserat på lagets placering i den tidigare Premier League-säsongen. Detta innebär att Liverpool endast fick 10% då de slutade fyra medan Manchester City får hela 40% då de blev mästare.

Andra hälften delas ut baserat på lagens prestationer i Champions League denna säsongen. Liverpool och Tottenham, finallagen, får 28% medan Manchester City och United får 22% efter uttågen i kvartsfinalerna.

UEFA Koefficienten påverkar också hur mycket pengar ett lag tjänar på medverkan i Champions League. De 35 bästa lagen rankas baserat på de tio senaste säsongerna i Champions League. Real Madrid har varit bäst på den fronten och fick därför €35M. Manchester United rankas som femma och håvar in €31M, mest av de brittiska lagen.

Liverpool rankas som lag nummer 12 och fick därmed €23M. Manchester City rankas som nummer 11 och tjänar därför en miljon euro mer än Liverpool. 

Totalt sett visar de siffror som Swiss Ramble presenterar att samtliga engelska lag har tjänat mer i Europa denna säsong än förra. 


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer