13 PL-klubbar har shoppat mer

Bild till nyheten 13 PL-klubbar har shoppat mer
På sina sju transferfönster har Jürgen Klopp handlat spelare för £386M och sålt för £313M. Det är småpotatis jämfört med konkurrenterna.

Att vår tyske manager är en försiktig general när det kommer till att inhandla spelare känner vi till. Han har vid flera tillfällen uttalat sig om att han hellre förädlar spelare som han redan har i truppen, vilket han klarat med bravur.

Trots de fem stora spelarköpen 2018 (Van Dijk, Fabinho, Keita, Alisson, Shaqiri) visar en netto-sammanställning från Premier League Panel att Liverpool bara har shoppat för peanuts de senaste åren. 

Faktum är att 13 PL klubbar har satsat större belopp på nyförvärv.

Klopp tog över efter Brendan Rodgers i oktober 2015 och under sitt allra första fönster i januari -16 inhandlade han unge och oprövade Marko Grujic från Röda Stjärnan för £5,1M och lånade mittbacken Steven Caulker från QPR.

Under sommarfönstret samma år köpte han in Sadio Mané, Gini Wijnaldum, Joel Matip (gratis), Ragnar Klavan och Loris Karius samtidigt som Christian Benteke, Joe Allen och Martin Skrtel skeppades iväg och klubben fick in välbehövliga pengar.

Om januari -17 var lugna gatan så blev sommarfönstret desto mer hektiskt. In kom Mo Salah från Roma, Andy Robertson från Hull och Dominic Solanke från Chelsea samt Alex Oxlade-Chamberlain från Arsenal.

I gengäld fick klubben in hela £26M vid försäljningen av Mamadou Sakho till Crystal Palace. 

Med facit i hand kan vi konstatera att £43,9M för Salah var rena reapriset, liksom £10M för Andy Robertson som vuxit ut till en av Europas, ja kanske världens, bästa vänsterbackar.

I Klopps femte transferfönster – nu är vi framme vid januari 2018 – valde klubbledningen att punga ut med rekordsumman £75M för Southamptons Virgil van Dijk. Ekonomiskt märktes det inte så mycket eftersom Philippe Coutinho samtidigt försvann till Barcelona i en deal som i bästa fall kan generera £142M.

Van Dijks transfer, liksom överenskommelsen om att köpa loss Naby Keita från Leipzig på sommaren, visde att Liverpool nu menade allvar. 

Köpet av Fabinho från Monaco några dagar efter finalförlusten mot Real Madrid i maj chockade alla. Nabil Fekir var också på ingång från Lyon, men affären gick i stöpet efter läkarundersökningen.

Misstaget med Fekir och en darrig Loris Karius gjorde att Liverpool valde en annan strategi i slutet av transferfönstret. Under några få dagar var Alisson Becker världens dyraste keeper när han köptes in från Roma för £66,8M och Xherdan Shaqiri blev en billig "Fekir-ersättare".

Sammanlagt landade köpen på Van Dijk, Keita, Fabinho, Alisson och Shaqiri på £250M, varav ungefär hälften finansierades av Coutinho-pengarna.

Enligt kollegorna på liverpool.no har Jürgen Klopp handlat för £386M på spelarköp och sålt för £313M. Siffrorna harmonerar med det nettoutlägg på £73M enligt tabellen nedan.

Där hamnar Liverpool på en blygsam 14:e plats bland dagens PL-klubbar, efter bland annat Brighton, Wolves, Bournemouth, Fulham och Huddersfield!

Här måste dock poängteras att Tottenham bara har ett nettoutlägg på £31M för samma period – endast Newcastle och Southampton har shoppat för mindre.

Spurs har under tiden byggt en ny stadion, medan Liverpool har satsat stora summor på att renovera om Main Stand. 

Just nu pågår bygget av ett nytt träningsfält i Kirkby där A-laget och akademin ska husera tillsammans. Troligen kommer LFC också att klubba genom ett beslut om att udvidga Anfield Road End inom en snar framtid.

Inför sommarens transferfönster ryktas det om att Klopp kommer att agera försiktigt, men att han som vanligt är beredd att shoppa om "de rätta" spelarna blir tillgängliga. Han förhastar sig aldrig, den gode tysken. 

Manchester-klubbarna tronar givetvis överst i tabellen. City, som vann ligan med en futtig poäng före Liverpool, har exempelvis handlat för mer än fyra och en halv gång så mycket som Jürgen Klopp under hans regeringstid på Anfield.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer