Nästa match (Premier League)

Chelsea klubbmärke Chelsea (B)

söndag 22 sep 17:30

​Kan bli 40 eller 48 lag i CL

Bild till nyheten

Förslagen för att förändra Champions League fortsätter att ramla in.

The Times skriver idag att flertalet europeiska klubbar önskar enklare tillgång till spel i Champions League och därför ska de framföra ett förslag att utöka turneringen från 32 lag till 40 eller 48.

Om UEFA skulle godkänna några förändringar träder de inte i kraft förrän 2024.

Klubbarna planerar att framföra förslaget inför ett toppmöte inom UEFA som ska hållas 11 september.

Ett upplägg med 40 lag skulle innebära åtta grupper med fem lag i varje grupp. Som vanligt skulle de två bästa lagen avancera, men det skulle innebära fler matcher i gruppspelet, åtta matcher istället för dagens sex. Fler deltagande lag skulle möjliggöra en enklare väg in i turneringen för ligamästare utanför de allra största ligorna.

Med 48 lag skulle fördelningen kunna bli sådan att det blir åtta grupper med med sex lag i varje grupp.

Klubbar som Celtic, Ajax, PSV Eindhoven och Anderlecht stod för två år sedan bakom ett förslag att utöka till 48 lag, men då blev det avvisat av UEFA. Nu ska det dock finnas än mer stöd bland klubbar utanför de allra största ligorna.

”Celtic och Ajax är strålande exempel på stora, historiska klubbar med stora supportergrupper som inte är garanterade spel i Champions League trots att de är ligamästare”, skriver Martin Ziegler i The Times.

Celtic måste, trots att de vann sin liga, ta sig igenom åtta kvalmatcher i sommar för att få spela CL-fotboll nästa säsong.

– Detta är en stor och öppen process och alla idéer kommer att tas i beaktning, har en UEFA-talesman angående toppmötet i september enligt The Times.

Bannerbild