Nästa match (Premier League)

Chelsea klubbmärke Chelsea (B)

söndag 22 sep 17:30

– Virgil har allt

Bild till nyheten

Virgil van Dijks tidigare tränare har jämfört Liverpools mittback och Nemanja Vidic.

Pieter Huistra var mannen som gav Virgil van Dijk sin seniordebut för FC Groningen under 2011. Nu menar han att mittbacken har blivit bättre än vad Nemanja Vidic var i Manchester United.

– Jag skulle ha valt Virgil. Han har mer, han har lite mer, säger Huistra till talkSPORTS.com.

– Självklart var Vidic utan tvekan en väldigt duktig spelare, han spelade för ett strålande lag. 

– Enligt mig så har Virgil allt. Han har lugnet, tekniken, passningsfoten, defensiva ledaregenskaper, han har en personlighet som folk lägger märke till. Jag beundrar sådana spelare. 

När Van Dijk flyttade till FC Groningen var han bara 19 år gammal och fick lov att flytta från familjen.

– När han flyttade till Groningen så lämnade han sitt hem bakom sig, ett stort steg för honom på den tiden. Två och en halv timme från sin mamma som han hade väldigt nära relation till, säger Huistra. 

– I Groningen så bodde han med en annan spelare. För någon som är 18-19 år är det ett stort steg. Han fick lov att lära sig laga mat och ta hand om sig själv. 

– Han kom till en ny miljö och behövde anpassa sig till hur saker och ting fungerade. Han tog till sig mycket och tränaren för reservlaget hjälpte honom mycket.

– Jag såg honom spela för reserverna varje vecka, alla kunde se att han skulle bli en A-lagsspelare. Han tränade med A-laget under de två sista månaderna av säsongen och kom in som inhoppare, sedan startade han ett par matcher. Det var en naturlig utveckling. Han jobbade hårt och blev en bättre spelare. 

– Vi såg att han hade ett par riktigt fina kvaliteter med bollen, hans passningar och huvudspel var väldigt bra. Men det fanns alltid rum för förbättring. Hans positionering behövde utvecklas, men han var villig att lyssna och lära och han blev snabbt bättre. Han ville utvecklas och det tyder på bra karaktär. 

Bannerbild