Ett årtionde av att bevaka LFC

Bild till nyheten Ett årtionde av att bevaka LFC
James Pearce, som igår gjorde sin sista arbetsdag på Liverpool Echo, har skrivit en skildring över hur Liverpool förändrats under det årtionde som han bevakat klubben.

När Pearce började arbeta som LFC-korrespondent på Liverpool Echo 2011 var klubben en enda röra. Kenny Dalglish hade tagit över efter Roy Hodgsons katastrofala och korta sejour i klubben. Liverpool hade mycket att jobba på - både på och utanför planen - efter det splittrande och mycket skadliga ägandet av Tom Hicks och George Gillett.

Nästan åtta år senare lämnar journalisten sin tjänst för nya utmaningar och Liverpool har kommit en lång väg och är som bekant numera kungar av Europa.

– Det har varit ett privilegium att följa Liverpool över hela världen under de senaste åren. Från Luis Suarez till Mohamed Salah har det sällan varit en tråkig dag på jobbet.

– Jag har rapporterat om några fantastiska prestationer och haft turen att få prata med så många inspirerande personer.

Kostsamma misstag

Först kom Kenny Dalglish tillbaka och satte ett leende på läpparna på alla ”kopites” och ledde klubben till en ligacuptitel på Wembley 2012. Fenway Sports Group kom in som ägare och bytte riktning i jakt på de ekonomiska fördelarna som en kvalificering till Champions League skulle innebära. 

De utsåg Brendan Rodgers till ny manager som hade till uppgift att avlasta överbetalda och underpresterande spelare genom att värva ung och outnyttjad potential. Liverpool hade helt enkelt inte råd att konkurrera i toppen av transfermarknaden, så de fick hitta ett annat sätt att lyckas.

Rodgers visade sig vara en utmärkt tränare. Det faktum att vissa fortfarande menar att den spännande titelstriden 2013/14 stavades Luis Suarez är grovt orättvist.

– Nordirländaren gjorde säkert vissa misstag längs vägen. Defensiva felaktigheter visade sig i slutändan vara kostsamma men hans varumärke av anfallsfotboll var rolig att titta på.

Misslyckade köp

Rodgers fick Daniel Sturridge att producera den bästa formen i sin karriär, hjälpte Raheem Sterling att slå igenom och återupplivade Steven Gerrard som sittande mittfältare.

Tillit visade sig vara ett problem. Rodgers kände att han inte fick tillräcklig uppbackning ibland. Men skulle Liverpool verkligen ha varit bättre med spelare som Clint Dempsey och Ashley Williams ombord?

– Sommaren 2014 var smärtsam att bevaka när Liverpool försökte ersätta Suarez. Att värva Mario Balotelli i hans ställe var likadant som att byta ut en Porsche mot en Reliant Robin.

– Den lägsta punkten var utan tvekan 6-1 nederlaget mot Stoke i den sista omgången 2014/15. Gerrard, den mest kompletta spelaren som jag har haft äran att skriva om, förtjänade inte att vara en del av det efter en sådan stjärnkarriär. 

Rodgers jobbade på men när Jurgen Klopp påpekade för FSG att han var villig att avbryta sitt sabbatsår för att ta över Liverpool var det ingen tvekan för ägarna och det skapades en stor eufori i samband med Klopps ankomst.

Försöker härma Liverpool

Framstegen som han har skapat sedan oktober 2015 har varit konstanta och uppseendeväckande. Hans passion, hans empati, hans ärlighet och hans kunskap gör honom till en perfekt tränare för Liverpool. Han aktiverar både omklädningsrummet och supportrarna. Han har en riktigt speciell förmåga at få ut det bästa av alla som han arbetar med.

Förbättringen på alla områden har varit enorm. De undviker rampljuset, men det bidrag som kommit från Mike Gordon och Michael Edwards har varit massivt. Rekryteringarna som skett de senaste åren har varit så bra att Liverpool nu är modellen som de andra toppklubbarna försöker efterlikna. Med ett bra affärsansvar har FSG säkerställt att Liverpool är starka både på och utanför planen.

Slutligen, på den magiska natten i Madrid förra månaden har Klopp något konkret att visa. Smärtan av de stora nederlagen och att komma tvåa bakom Manchester City tvättades bort.

Mentalitetsmonster

Liverpools bristande aktivitet på transfermarknaden denna sommar är ett tecken på styrka snarare än en svaghet. Antalet spelare som direkt skulle förstärka laget är relativt få.

Vinsten i Madrid är bara början på Klopps mentalitetsmonster och det här Liverpoollaget kommer bara att bli bättre. Stjärnspelare har långa kontrakt och har ännu inte nått sin topp.

Klopp har lyckats med att göra Anfield till en slutdestination för eliten snarare än en språngbräda till de spanska jättarna.

- Att kunna säga att jag skrev Liverpool Echos matchrapport när Liverpool lyfte Champions League-pokalen för sjätte gången är något jag kommer ha med mig för alltid, menar Pearce.

- Framtiden för Liverpool är ljus. Den som går in i mina skor kommer att vara mycket lycklig. De kommer få följa med på en resa.

Källa: Liverpool Echo.

Tidigare i år gästade James Pearce LFC-Podden. Avsnittet hittar du i spelaren nedan. 


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer