Virgil om sitt fantastiska år

Bild till nyheten Virgil om sitt fantastiska år
Virgil van Dijk vinner hellre fler titlar med Liverpool än tar hem Ballon d'Or som världens bäste fotbollsspelare. Här hittar du en lång intervju.

Mittbacken är en av kandidaterna till att ta hem det åtråvärda priset i början av december, efter ett sagolikt 2019 som kulminerade med CL-titeln i Madrid  och utmärkelsen PFA Player of the Year.

Men Liverpools nr 4 är faktiskt mer intresserad av att ta hem fler bucklor med Liverpool än personliga priser.

# Har du lyckats smälta allt som hände den gångna säsongen?

– Självklart var det en fantastisk säsong för mig personligen, men också för laget. Det kunde ha blivit ännu mer om vi hade vunnit Premier League, men jag tycker att vi har tagit stora steg under det senaste ett och ett halvt åren, som jag har varit i klubben. Och klubben hade även tagit stora steg redan innan jag kom.

– Vi är på god väg, vilket vi visade i våras. Nu måste vi börja om igen från botten, eller från noll, och fightas för allt. Målet är att försöka uppnå vad vi lyckades med i våras, men förhoppningsvis till och med ännu bättre.

# Hur ser du tillbaka på CL-titeln i Madrid?

– Det var en otrolig dag för mig, för laget och för alla som följer Liverpool. Känslan jag hade efter matchen var fantastisk, jag kan inte riktigt beskriva den. Men jag var tvungen att växla om snabbt eftersom jag skulle spela med landslaget i Nations League.

– Efter det hade jag ett riktigt skönt break och kunde verkligen ta mig tid att tänka på allt som hänt under det senaste året. Under de två första veckorna kunde jag inte riktigt fatta någonting, men sedan börjar du ganska snart fundera på nästa säsong.

# Vilket var häftigast; firandet på planen i Madrid eller paraden genom Liverpools gator?

– Känslan när domaren blåste av matchen var helt galen, en otrolig lättnad som jag inte kan beskriva. Men dagen efter, paraden genom staden, var oförglömlig. Så många människor var ute och välkomnade oss hem och firade. Det var något väldigt speciellt. Jag kommer aldrig glömma den dagen så länge jag lever.

# Hur var det att se folkhavet under paraden?

– Förra året, när vi spelade final, snackades det om att ifall vi vann så skulle det bli parad och liknande, så du hade en liten aning om vad det handlade om. Men att verkligen få uppleva det var något extra. Speciellt efterThe Strand, det var det galnaste av allt. Jag såg så många människor, på byggnader, ovanpå byggnader, på båtar.. det var otroligt. Jag var helt slut efteråt eftersom det var så mycket att ta in på en gång. Men det var så värt det, så otroligt mycket värt det.

# Var har du din medalj?

– I mitt kassaskåp.

# Har du tagit fram den?

– Jag har den i säkert förvar och förhoppningsvis har jag ett antal fler medaljer där när karriären är över så att jag kan ställa dem på någon fin plats.

# Hur ser du tillbaka på 2018/19 ur personlig synvinkel?

– Jag var mest nöjd över det faktum att jag spelade så många matcher och kunde hjälpa laget. Att avsluta med att vinna Champions League var det viktigaste på geka säsongen. Vi var så nära att vinna Premier League och vi spelade stundtals fantastisk fotboll. 

– Visst, det fanns några matcher där vi kunde ha gjort det bättre, men vi gav allt vi hade och det var bara ett lag som var lite bättre än oss.

– Att få vinna PFA Player of the Year var otroligt hedrande, det är det finaste du kan vinna eftersom det är dina kollegor som röstar. Men jag sa det då också; att jag skulle byta den mot en Champions League-titel. Turligt nog så behövde jag inte det.

# Hur känns det att vara en av favoriterna att vinna Ballon d'Or?

– Det är hedrande att folk snackar om det, men vad kan jag göra? Jag kan inte påverka någonting. De som kan göra det måste besluta vem som ska vinna priset. Jag ska inte förneka att jag hade en bra säsong, så allt jag kan göra är att fokusera på nästa, hålla mig frisk och i form och se till att göra en ännu bättre säsong.

# Det är sällsynt att försvarare vinner sådana titlar. Fabio Cannavaro 2006 var den senaste. Ni får inte samma rubriker som de som gör målen...

– Kanske numera, jag vet inte riktigt. Jag kan förstå att anfallare eller nummer 10 ofta vinner dessa priser, eftersom det är mer attraktivt. Men kanske har tiden kommit att ändra på det?

# När du satt ner och pratade med managern om att komma till Liverpool, kunde du drömma om att det skulle gå så bra så snabbt?

– Självklart hade jag fullt förtroende för mina lagkamrater innan jag kom hit. Jag såg kvaliteteterna som Liverpool hade och – kombinerat med fansen – är vi otroligt svårslagna. Att vara i en final redan under det första halvåret var en stor bonus, men att vinna Champions League ett och ett halvt år senare är något som jag vill bygga vidare. 

– Jag vill uppnå så många bra saker med det här laget. Vi har ett fantastiskt lag, helt otroliga spelare och en fantastisk manager. Och utöver det så har vi ett otroligt stöd från fansen, som alltid finns där för oss. Det gör det svårt för alla våra motståndare.

# När managern berättade om sina visioner, var det enkelt att nappa på det?

– Du kollar hela paketet; du tittar på laget, du tittar på managern och hur laget spelar och så stödet från fansen, hur klubben fungerar och opererar. Allt passar perfekt och så här långt har det varit ett fantastiskt val.

# Hur ser du på att vara så snubblande nära PL-titeln och ändå missa?

– Jag vet inte hur jag ska säga det... men det är egentligen ganska enkelt: Manchester City var lite bättre. Om folk säger att vi kunde ha gjort det bättre så säger jag att de har fel. Vi förlorade bara en match på hela säsongen. Vi hade så många poäng, satte så många nya rekord. Vi gjorde allt vi kunde, men den enda saken var att City gjorde det lite bättre. Det får vi lov att respektera.

– Men vi kommer att försöka igen, försöka göra det bättre än ifjol. Det kommer att bli tufft eftersom Man City kommer att vara starka igen, liksom de andra klubbarna. 

# Kunde du njuta av titelracet och kan du njuta och om det blir lika tufft igen?

– Jag njuter av alltihop. Jag är därute för att visa mina kvaliteter, visa att vårt lag har kvaliteter. Du måste se till att njuta av varje stund.

# Vad är ditt mål för kommande säsong?

– Hålla mig frisk, spela så många matcher som möjligt på hög nivå. Det är mina personliga mål. Som lag hoppas jag att vi kan vara med och kämpa om alla titlar. Självklart blir det svårt, men det enda vi kan göra är att försöka. Vi kommer att ge allt vi har och vi vet att vi har kvaliteterna. Sedan får vi se vart det leder oss.

Källa: Liverpoolfc.com


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer