– Let’s talk about… three?

Bild till nyheten – Let’s talk about… three?
Ikväll inleds ännu ett Champions League-äventyr för Liverpool Football Club och efter dubbla finaler i hela världens finaste klubblagsturnering, och med nummer sex nylyft nere i Madrid i somras, kan vi konstatera att hela turneringen åter tillhör den röda maskinen, precis som på 70- och 80-talet.

När Liverpool kliver ut på San Paolo i Neapel ikväll gör man det som regerande mästare av den finaste av alla klubblagsturneringar vi har. Mohamed Salahs straff och Divock Origis krona på verket ledde till att Jordan Henderson fick omfamna sin pappa medan tårarna forsade och sen kliva upp på podiet och sätta Big Ears i luften i Madridnatten den 1 juni i år. Nummer sex var bärgad. Och Liverpool var åter mästarnas mästare.

Ni är såklart många här som upplevde glansdagarna under 70- och 80-talet, då det var lika säkert att Liverpool spelade Europacupfinal som att Arne Weise ledde oss genom julfirandet, men i denna underbara samling av supporters är det såklart också många som upplever detta för första gången. Hur slipstenarna dras i bygget till en dynasti.

Efter den snöpliga finalförlusten i Kiev samlade Liverpool kraft under fjolåret och slog tillbaka med full styrka. Hur svår uppgiften än såg ut att vara. Hur omöjligt det än kunde te sig. Och oavsett hur bra Lionel Messi egentligen är. Så hittade Liverpool sätt att vara ännu bättre.

Med starten av Premier League-säsongen – och fem raka segrar – kan vi också konstatera att inget tyder på att Liverpool tänkt att trappa ner på takten. Vi är redan fem poäng före Manchester City i tabellen och även om vi på värsta tänkbara vis fick uppleva under fjolåret att de mycket väl kan gå obesegrade hur länge som helst när de väl hittar farten igen, har Liverpool markerat direkt från start att det kommer att krävas något speciellt för att slå oss i år.

Fjolårets Champions League-gruppspel var ofta en besvikelse sett till insatser i bortamatcherna och tre förluster på tre försök var såklart värre än vad som egentligen var okej. Det krävdes till slut en mirakelräddning av Alisson Becker, i slutskedet mot just Napoli, för att vi ens skulle avancera från gruppen.

Samtidigt är det andra tider denna säsongen. Och framförallt har lotterna fallit så väl ut att Liverpool såklart inte ens kan komma i en situation där slutspelet är osäkert. Bortamatchen ikväll är egentligen den enda, på pappret, riktigt tuffa utmaningen och ska jag vara ärlig är känslan att både Liverpool och Napoli är ganska nöjda om man skulle dela poängen ikväll.

Liverpool har en tuffare – eller åtminstone mångt viktigare – match på söndag mot Chelsea och efter att Napoli blandat och gett under säsongsinledningen vill de såklart också få fart på ligaspelet för att utmana Juventus i årets upplaga av Serie A.

Champions League-säsongen kommer, av allt att döma, att bli lång för Liverpool oavsett vad som händer just ikväll. Vi har sett historiskt att Klopp har gillat att spela både James Milner och Jordan Henderson på mittfältet i den här typen av match och baserat på att båda satt på bänken senast lär de få förtroendet ikväll.

Tanken var säkerligen också att vila Firmino mer än vad chansen gavs senast (på grund av Origis skada) och det skulle därför inte vara otroligt om vår bolltrollande number nine åtminstone matchas försiktigt även i Neapel. Och varför inte låta Xherdan Shaqiri får fler minuter? Kraftpaketet såg spelsugen ut direkt han kom in mot Newcastle i lördags.

För bara några år sedan var det en våt dröm att ens kvalificera sig för Champions League. Under Jürgen Klopps ledning har man däremot all anledning att tro att de första tolv matcherna bara är en ren transportsträcka till finalen.

Sedan tysken anlände till Liverpool har han fortfarande inte blivit utslagen ur en enda europeisk turnering. Vi gick till final i Europa League och vi har, efter ett mellanår utan europaspel, sedan två raka finaler i den jävla Champions på vårt konto.

Efter finalsegern i somras blev det viralt när Jürgen Klopp konstaterade att vi kan ”talk about six” nu. Och min känsla är, när vi summerar den här säsongen, att vi också kommer att ha anledning att prata om tre. Tre raka finaler i Champions League.

För helt ärligt. Vem ska kunna slå ut oss? Och hur ska de kunna göra det?

Liverpool är bäst i Europa och inget tyder på att vi tänkt slå av på takten. Slipstenarna fortsätter att dras, bygget av en ny dynasti tar fart. Ikväll börjar Champions League igen.

För bara några år sedan ansågs detta vara en turnering likt ett finrum dit vi inte var inbjudna. Ikväll när Champions League sparkar igång är det som om det vore vårt eget kök. Och platsen där vi tillagar mirakel. 


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer