Pep har aldrig vunnit på Anfield

Bild till nyheten Pep har aldrig vunnit på Anfield
Manchester Citys manager Pep Guardiola menar att Anfield har något som ingen annan arena i världen har.

Pep Guardiola har aldrig vunnit på Anfield. På fyra försök med Manchester City har det blivit tre förluster och ett kryss. Den oavgjorda matchen kom förra året när Riyad Mahrez missade straff i mötet som slutade 0-0.

Första gången som Guardiola upplevde Anfield var 2001, då kom han dit som lagkapten för sitt Barcelona i semifinalen av UEFA-cupen. Gary McAllister gjorde matchens enda mål på Anfield och såg därmed till att Liverpool tog sig vidare till final efter att ha spelat 0-0 på Camp Nou i det första mötet.

Guardiolas matcher på Anfield som manager

Liverpool - Manchester City 1-0

31 december 2016

På sista dagen av året 2016 tog Liverpool emot Manchester City på Anfield. Gini Wijnaldum nickade in 1-0 efter ett inlägg av Adam Lallana redan efter åtta minuters spel. Resten av matchen var väldigt chansfattig och de röda tog hem samtliga tre poäng.

I början av sin tid i klubben var Jürgen Klopp känd för att väldigt sällan förlora mot de andra storlagen. På 15 matcher hade han endast förlorat en match och det var mot Manchester United under tyskens första säsong i Liverpool.

Det första mötet mellan Klopp och Guardiola kommer inte att gå till historien som den mest spännande eller avgörande matchen. När säsongen summerades återfanns Liverpool på en fjärdeplats i tabellen och City på en andraplats efter segrande Chelsea.

Liverpool - Manchester City 4-3

14 januari 2018

Detta var ett målkalas - Alex Oxlade-Chamberlain gav Liverpool en tidig ledning, men innan halvtidsvilan kvitterade City genom Leroy Sané.

I den andra halvleken växlade Klopps manskap upp till högsta växel och på nio minuter hade de gjort tre mål. Det blev dock lite nervigt igen på slutet efter att Bernardo Silva och Ilkay Gündogan reducerat, men de röda höll ut och segrade med 4-3.

Förlusten för Manchester City var deras första för säsongen efter att de hade gått obesegrade i 22 matcher från starten av säsongen. Det var en ursinnigt stark säsong för Guardiolas manskap som stod som Premier League-mästare i maj med 100 inspelade poäng. De ljusblåa förlorade endast två matcher under hela säsongen.

Liverpool - Manchester City 3-0

4 april 2018

Liverpool tog emot City på hemmaplan i vad som var deras första kvartsfinal i Champions League på nio år. Manchester City visade på storartad form i ligaspelet och kom till Anfield som favoriter.

Hemmapubliken såg till att skapa en fantastisk inramning, även om bortalaget inte var helt nöjda med hur deras spelarbuss blev mottagen när de var på väg till arenan.

Liverpool krossade City och avgjorde matchen redan under den första halvleken med tre mål. I den andra halvleken handlade det mesta om att försvara ledningen för att ha ett så bra utgångsläge som möjligt inför bortareturen. De röda vann även på bortaplan med 2-1 och tog sig vidare till semifinal.

Guardiola sa efter matchen på Anfield att spelarna inte var mentalt förberedda på vad som väntade och då hade till och med Kevin De Bruyne inför matchen uttalat sig kaxigt om att han inte trodde att Anfield skulle ha någon effekt på spelarna.

Liverpool - Manchester City 0-0

7 oktober 2018

Detta var det senaste ligamötet lagen emellan på Anfield. Det var en match som var rejält upphaussad, men som inte alls levde upp till förväntningarna.

De båda lagen kom till matchen utan att ha förlorat i ligaspelet och det såg ut som att det allra viktigaste för lagen var att behålla förlustnollan intakt. Det skapades väldigt få målchanser matchen igenom, men det var nog Guardiolas manskap som var mest besvikna över att inte ha tagit tre poäng - fyra minuter innan slutsignalen hade Riyad Mahrez chansen att avgöra från straffpunkten, men yttern sköt över!

Som alla vet slutade säsongen snöpligt för Liverpools del efter att ha spelat ihop en ynka poäng färre än Manchester City.

Under förra året släpptes dokumentärserien "All or Nothing" där man fick följa Manchester City under 2017/18-säsongen.

I dokumentären fick man se hur mycket Pep Guardiola fokuserade på matchen mot Liverpool. Inför mötet med Everton på Goodison Park filmas spanjoren när han pratar om Liverpools anfall.

– Anfallarna i Liverpool är bra. De skrämmer mig. De är farliga, jag menar verkligen det. Jag har en känsla av att Salah kommer spela som forward. Salah kommer spela som forward medan Firmino kommer röra sig mot kanten. Våra ytterbackar kan inte täcka deras yterbackar, sa en stressad Guardiola.

I somras gjorde Guardiola en intervju med den katalanska tidningen Ara. Då kom Barcelonas 4-0-förlust på tal.

– Jag trodde att de skulle göra ett mål på Anfield, men jag är inte säker på att spelarna visste att Anfield är Anfield, sa Pep.

– "This is Anfield" är inte bara ett marknadsföringstrick. Det är något med det som man inte kan hitta på någon annan arena i hela världen. De gör ett mål och under de följande fem minuterna känns det som att man kan släppa in fyra till. Man känner sig liten och motspelarna är överallt. Vi har alla varit med om vad som hände Barcelona.

– De skrattade åt mig när vi låg under med 3-0 efter de första 15-20 minuterna i kvartsfinalen. Det är en jobbig arena.

Källa: Liverpool.no