Gerrard om rollen som manager

Bild till nyheten Gerrard om rollen som manager
Steven Gerrard berättar om tiden i Rangers så här långt, sin spelfilosofi och om sina planer och förhoppningar om framtiden.

Steven Gerrard är nu inne på sin andra säsong som manager för Rangers i Skottland och han har redan gjort den skotska högstaligan mer intressant än på många år genom att på allvar störa Celtic i toppen av tabellen.

Förra säsongen räckte det inte hela vägen, men denna säsong har startat mycket bra och efter 12 omgångar har Rangers och Celtic lika många inspelade poäng. I december har Gerrard även chansen att sno en titel som Celtic vunnit på löpande band under senare år när de båda lagen möts i finalen av den skotska ligacupen.

– Det går väldigt bra och jag trivs i den här rollen, säger Gerrard i en intervju med Liverpool Echo.

– Jag är stolt över att vara i en fantastisk klubb som Rangers, det är en roll jag verkligen trivs i. När jag slutade med fotbollen kände jag snabbt ett sug efter återigen tävla om viktiga poäng i viktiga turneringar.

– Det kändes som att det var ett stort tomrum i mitt liv. Att jag kunde spendera ett par år tillsammans med Alex Inglethorpe i akademin gav mig ett smakprov av hur det är att träna en grupp med människor. Jag blev väldigt taggad och sedan dök chansen upp att träna Rangers och med tanke på klubbens storlek var det en utmaning som jag verkligen såg fram emot. Just därför valde jag att tacka ja till jobbet.

Gerrard påpekar dock att det är en stor skillnad att träna ett lag med ungdomar i en akademi och att försöka utmana Celtic i toppen av skotsk fotboll tillsammans med Rangers.

– Självklart fick jag lov att anpassa mig. När man coachar ungdomarna handlar inte allt om resultat, även om det känns så när matcherna väl är igång. Man har ansvar för att hjälpa dem på rätt väg. Det var en underbar erfarenhet och jag kommer alltid att vara tacksam över att Alex gav mig den möjligheten.

Engelsmannen menar att det finns en hel del likheter mellan Liverpool och Glasgow som städer.

– Jag har lärt mig mycket i den här staden. Jag tycker att det finns likheter mellan städerna. Båda har två otroligt stora klubbar och det läggs mycket fokus på Merseyside-klubbarna och the Old Firm, men jag är van vid rivaliteten från min tid som spelare.

– Jag är van vid den typen av omgivning. Jag ser inte press som något negativt, jag ser det som en möjlighet och en utmaning. Jag är väldigt trygg i pressade situationer skulle jag säga.

– Jag njuter av att försöka att förbättra Rangers och att försöka hjälpa dem mot framgång igen. Det är viktigt för mig.

Under sin tid som spelare jobbade Steven Gerrard under stora managers som Rafa Benitez, Fabio Capello och Gerrard Houllier. 

– Jag har försökt att lära mig så mycket som möjligt av de managers som jag jobbat tillsammans med under min karriär som spelare. Jag har sett deras arbete på mycket nära håll och nu är jag i en liknande situation. Jag har varit här i två år nu och jag lär mig saker varje dag.

– Jag gör misstag, men jag gör även saker rätt. Jag tror att erfarenheten av att göra saker på egen hand är mycket viktig.

– Vad gäller min filosofi, jag tycker att det är ett intressant ord. Jag vill inte bli en manager som säger "jag spelar på det här sättet.." Jag tror att man måste vara redo att förändra sin filosofi i vissa matcher, men även med tanke på vilket spelarmaterial man har att jobba med. Spelar man på hemmaplan eller bortaplan, är man favoriter eller inte? 

– Jag tror att ens principer måste finnas kvar, så om man ser det så, då har jag ett särskilt sätt som jag vill att fotbollen ska spelas, men vad jag komma fram till är att man måste kunna vara flexibel också.

– Jag har försökt att lära mig av dem alla, Rafa, Brendan, Gerard Houllier, Roy Hodgson, allihopa. Jag ser även managers som jag aldrig har jobbat med och försöker att lära mig av hur de ställer upp laget när jag ser matcher på TV. Som ung manager måste jag lära mig av allihopa. 

– Jag ser alltid på matcher för att lära mig. Vid sidan av planen, på träningsplanen, under matcher, det handlar alltid om att lära sig för att växa.

Gerrard berättar att han har en del kontakt med Liverpools Jürgen Klopp, som tidigare i år blev utsedd till världens bästa manager av FIFA.

– Vi skickar en hel del sms till varandra. Jag har sagt det förr och säger det igen, han har varit fantastisk mot mig från första stund. Han brukar ge mig en del råd när jag är osäker.

Många supportrar anser att Gerrard är det självklara valet att ersätta Jürgen Klopp den dagen som tysken lämnar klubben, men engelsmannen själv menar att han inte tänker på ett sådant scenario i dagsläget.

– Jag är väldigt driven och ambitiös och jag tar inte lätt på mitt uppdrag som manager. Jag vill bli så bra jag bara kan och jag känner att jag har en fantastisk stab med Mick Beale, Gary McAllister, Tom Culshaw och Jordan Milsom. Vi känner att vi har en bra grupp och vi alla trivs här.

– Jag får ofta frågor som handlar om vad mitt mål är och vilken klubb jag drömmer om. Min dröm är ständigt att vinna nästa fotbollsmatch. Det är allt jag behöver fokusera på.

– Jag njuter av det jag gör och jag är priviligerad över att vara i den positionen som jag är i idag. Den här resan tar mig dit den tar mig, om den tar mig till toppen, fint, men jag känner att jag redan jobbar i en toppklubb nu, avslutar Gerrard. 


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer