– Här är mitt GREATEST XI!

Bild till nyheten – Här är mitt GREATEST XI!
Liverpools bästa tid är nu. Aldrig har vi skådat ett mer fulländat lag än det vi ser idag. Men skulle någon av gårdagens stjärnor ha platsat i dagens elva? Självklart!

Då och då får jag frågan att plocka ut min favorituppställning genom alla tider.

Ett nästintill hopplöst uppdrag när man, som i mitt fall, har följt Liverpool Football Club på nära håll i 45 år och med alla superstjärnor som passerat revy. 

Det är dessutom djupt orättvist att komparera spelare från olika epoker; 70- och 80-talens vinstmaskiner som härskade i England och Europa kontra dagens Mentala Monsters under Jürgen Klopp. 

Men samtidigt är jag orubblig i tron att några av forntidens stjärnor hade platsat i dagens trupp. 

Så, mina damer och herrar, efter idogt tänkande...

Redaktörens Greatest XI

(4-2-3-1) Alisson Becker – Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Alan Hansen, Andy Robertson – Graeme Souness (C), Fabinho – Steven Gerrard, Kenny Dalglish, Sadio Mané – Luis Suarez

Avbytare: Scrolla ned.

Kommentar

ALISSON BECKER

Har bara vaktat stolparna i drygt ett år, men för mig är det ingen tvekan om att den väldige brassen övertar Ray Clemence som klubbens främste keeper genom tiderna. 

Trodde aldrig att jag skulle skriva detta så tidigt, eftersom "Clem" var en världsmålvakt under 70-talet och skramlade ihop fler medaljer än Idi Amin. 

Fansen har tagit Ali till sina hjärtan och utan monsterräddningen på övertid mot Napoli i december ifjol hade vi aldrig fått uppleva den sjätte Champions League-titeln i Madrid. 

Premier League Golden Glove, Premier League Goalkeeper of the season, Champions League Goalkeeper of the season, FIFA Goalkeeper of the season och snart tar han även hem nyinstiftade pokalen Yachine Trophy på Ballon D'Or-galan. Say no more. 

Matcher/mål: 59/0 

TRENT ALEXANDER-ARNOLD

Två Champions League-finaler – varav en seger – VM-spel för England och invald i Guinness Rekordbok för flest assist som försvarare. 

Slår passningar, frisparkar och hörnor som den värste Kevin de Bruyne. Och alla glömmer vi att han bara är 21 år!

Scouser, uppväxt ett stenkast från träningsanläggningen Melwood i West Derby.

Matcher/mål: 102/5 

Phil Neal – en av mina första idoler under uppväxten – får ursäkta, men högerbacksplatsen tillhör TAA. "Nealy" må vara klubbens mest meriterade spelare någonsin med bland annat fyra Champions League och åtta ligatitlar mellan 1974-85. 

På sin tid betraktad som den moderna ytterbacken med rätt att attackera och han gjorde 59 mål på 650 matcher. 

Har haft den stora förmånen att lära känna Phil då han besökt oss på ett flertal supporterträffar i Sverige och Liverpool, men det är nog bäst att jag håller tyst om den här uttagningen nästa gång vi ses... 

VIRGIL VAN DIJK

Bäst i världen. Punkt. Förhoppningsvis blir det officiellt i samband med Ballon d'Or-galan i Paris inom kort. Han förtjänar guldbollen.

Saknar egentligen ord för att beskriva hur jävla bra och viktig han är. Majestätisk.

Matcher/mål: 90/8 

ALAN HANSEN

En av de coolaste och mest eleganta försvarsspelare ligan skådat och som hade älskat att ta plats bredvid Virgil. Spelsinne som en Gud, teknisk på små ytor och suverän på att bygga upp anfall och – så länge knäna höll – följa med upp i offensiven. 

Dessutom betydligt snabbare än vad han någonsin fick cred för. 

Vann 16 stora titlar, varav åtta i ligan och tre Champions League. Senaste lagkaptenen att lyfta ligabucklan 1990.

Matcher/mål: 620/14 

ANDY ROBERTSON 

Vänsterbacksplatsen har varit en akilleshäl i åratal, eller åtminstone sedan John Arne Riises glansdagar. Minns Aurelio (bra, men alltid skadad), Traore, Dossena, Konchesky, Moreno... 

Alla känner till Robertsons underbara resa från biljettluckan på Celtic Park till att på några få år utvecklas till en av världens bästa i ytterbackar under Klopp. Inköpt för £8M från Hull City, för jösse namn! 

Skotten har hjärta och lungor som en travhäst och är tillsammans med Trent oerhört viktig för lagets offensiv. En gåta att han inte blev uttagen i FIFA:s världslag tidigare i höst.

Matcher/mål: 96/3 

Alan Kennedy – en vänsterbackslegend med all rätt – var de stora matchernas man. Avgjorde Europacupfinalerna 1981 och 1984 och även mål i Ligacupfinalerna 1981 och 1983. Men "Barney" Rubble" hade verkligen sina begränsningar.

Lyfter också fram 60-talsstjärnan och världsmästaren Gerry Byrne, som spelade större delen av FA-cupfinalen mot Leeds 1965 med ett brutet nyckelben. Ingen av dessa, eller för all del norrmannen Riise, är dock i närheten av "Robbo."

GRAEME SOUNESS (C)

Ännu en av dåtidens stjärnor som hade anpassat sig till dagens moderna fotboll. 

Baktalad för sin misslyckade managertid i klubben i början av 90-talet, men som spelare och härförare på mittfältet...wow!

Skotten var ett fysiskt praktexemplar, taktiskt fulländad och navet i mästarlagen 1978-84. Sköt som en häst och kunde skrämma skiten ur motståndarna med en enda blick. 

"Soey" är i mina ögon av de riktigt stora som någonsin dragit på sig Liverpooltröjan. Given som kapten.

Matcher/mål: 359/55 

FABINHO 

Allt vi har sett från Fabinho under 2019 har varit av yppersta världsklass. Brytsäker, positionssäker och en taktiker av rang. Löper omkring som medeldistanslöpare och täcker enorma ytor framför försvaret. 

Förhoppningsvis får "Fab" en lång karriär som världens bästa nr 6. 

Jo, jag vet att det är tidigt i Liverpoolkarriären men dristar mig ändå till att peta Xabi Alonso ur  favoritelvan, som visserligen var en helt annan spelartyp. 

Matcher/mål: 58/2 

STEVEN GERRARD

Hjälten under hela 2000-talet och Premier Leagues bästa och mest dynamiska mittfältare under en radda år.

Komplett i all sin prakt och ledde laget på sina axlar under hela karriären. Svarade ensam för så många avgörande ögonblick i klubbens historia att det inte finns plats för att rabbla upp alla här. 

Olympiakos, AC Milan, West Ham är bara några av alla oförglömliga minnen. 

Stevie G. Captain Fantastic. Den näst bäste jag någonsin sett i Liverpooltröjan tillsammans med...

Matcher/mål: 710/186 

KENNY DALGLISH

En av de mest spelintelligenta anfallare som existerat på planeten. Var aldrig speciellt snabb, men åtskilliga steg före alla andra i skallen. 

Orädd, osjälvisk och alltid med lagets bästa för ögonen, producerade han mål och assist på löpande band (fråga bara Ian Rush) och var dessutom briljant i försvarsarbetet. 

Den ultimata lagspelaren. Ännu 42 år efter att han köptes in från Celtic i augusti 1977 är Sir Kenny, eller King Kenny, min stora idol som spelare, manager och människa. 

Matcher/mål: 515/172

SADIO MANÉ

Måste erkänna att jag ofta sitter och skäller på senegalesen framför tv:n... men det är nog för att jag alltid förväntar mig stordåd. Gudabenådad spelare som har har potential att bli bäst i världen. 

Sadio skämmer bort oss med sin fantastiska speed, dribblingar och världsklassavslut, samtidigt som han jobbar stenhårt i defensiven. En modern anfallare som passar som hand i handske i Klopps fotbollsfilosofi. 

Hemjobb var något som John Barnes aldrig behövde ägna sig åt på sin tid. En ytter med magisk teknik, enastående kreativitet och spelsinne i kombination med massor av vackra mål. "Digger" dominerade engelsk fotboll i slutet av 80-talet. En av klubbens allra största, men som aldrig riktigt fick det att fungera på den internationella scenen trots det berömda solomålet mot brassarna på Maracana. 

Hårfint, men Mané får min röst.

Matcher/mål: 140/70 

LUIS SUAREZ

Tveklöst den bäste som någonsin har dragit på sig den vackra röda tröjan.

Utvecklades snabbt till både superstjärna och superegoist efter övergången från Ajax – alla visste vi att hans dröm var att en dag få spela i Barcelona. Samtidigt hade han den unika förmågan att lyfta lagkamraterna genom sin "never say die"-attityd.

Att ha fått sett Suarez spela och skoja friskt med sina motståndare är ynnest som jag är evigt tacksam för.

Står förstås alla fritt att tycka vad man vill kring hans skandaler under 3,5 år i klubben, men ingen kan ta ifrån Suarez att han alltid gav 110 procent för laget ute på planen.

Matcher/mål: 133/82 

* * * * * *

Avbytare: 

MOHAMED SALAH

Debutsäsong som saknar motstycke: 32 mål på 36 ligamatcher (nytt rekord) och totalt 44 mål. 

Priser som PFA Player of the Year, PWA Player of the Year och Premier League Golden Boot två år i rad. Afrikas bästa spelare två år i rad. 

Världsklass – och ändå känns det som att det finns mer att plocka ur egyptiern.

Matcher/mål: 121/80

IAN RUSH

660 matcher, 346 mål, 1 mustasch. Klubbens främste målskytt genom alla tider som dessutom höll sig i skytteligatoppen i över ett deccenium. Aldrig skadad. Räcker så.

Matcher/mål: 660/346 

JOHN BARNES

En av de mest talangfulla spelarna ligan någonsin sett. Världsklass när han rann fram som en lavaflod längs vänsterkanten under åren 1987-90.

Matcher/mål: 407/108 

XABI ALONSO 

Mer eller mindre okänd när han värvades från Real Sociedad 2004 och superstjärna när han såldes till Real Madrid för £30M fem år senare. 

Spelsinne och passningsspel i absoluta världsklass, men möjligen något tempofattig för PL. 

Matcher/mål: 210/19 

SAMI HYYPIÄ 

Klubben har haft fått fram många fantastiska mittbackar genom åren, men finländarens tio år på Anfield passerar inte obemärkt förbi. 

Vann sex stora troféer, mycket tack vare sin förmåga att leda och organisera försvaret. Samtidigt ett grymt vapen på fasta situationer, med inte mindre än 35 mål.

En av Liverpools bättre transfers när han okänd inhandlades för vrakpriset £2,5M från Willem II sommaren 1999.

Matcher/mål: 464/35 

EMLYN HUGHES

Outtröttlig arbetshäst och pådrivare. Alltid med ett dollargrin på läpparna och alltid först i ledet på träningspassen.

"Crazy Horse", som tyvärr lämnade oss alltför tidigt i november 2004, lyfte sju stora bucklor som kapten 1973-1978 och kunde husera varsomhelst i försvaret. 

Min tes är alltså att världsklassspelare på den gamla goda tiden också hade anpassat sig till dagens moderna fotboll, där de dessutom härjade runt på leråkrar jämfört med dagens salsgolv till planer.

Matcher/mål: 665/49

RAY CLEMENCE 

En av världens bästa keepers på sin tid, men fick ändå spela andrafiolen bakom Peter Shilton i landslaget.

660 matcher och 13 titlar mellan 1972-81 innan han överraskande sökte nya utmaningar i Tottenham.

Matcher/mål: 660/0 

Summa summarum: 5 engelsmän, 4 skottar, 2 brassar, 1 nederländare, 1 egyptier, 1 walesare, 1 spanjor, 1 finländare, 1 senegales och 1 uruguayan.

* * * * * *

Manager: 

JÜRGEN KLOPP

Boom! På knappt fyra år har tysken förvandlat oss till ett världslag. 

Ass. manager:

BILL SHANKLY

Även om Shanks, precis som Klopp, älskade att hålla hov för journalisterna, så hade han avskytt det mesta i dagens fotbollsindustri. Men han hade nog mer än gärna agerat bollplank till Klopp. 

Ass. manager:

BOB PAISLEY

Ödmjuk och tystlåten herre som lät laget tala för sig. 19 titlar på nio år. Taktiskt geni som alltid såg till att värva rätt spelare i rätt tid.

Coacher:

JOE FAGAN & RONNIE MORAN

Bootroom Boys. En undran är förvisso hur dagens bortskämda spelare hade klarat sig under "Bugsy" Moran?

* * * * * * 

Det svider förstås att behöva utelämna Roberto Firmino, Robbie Fowler, Michael Owen, Kevin Keegan, Fernando Torres, Billy Liddell, Roger Hunt, Ian St John, Steve Heighway, John Toshack, Ian Callaghan, Ray Kennedy, Terry McDermott, Jimmy Case, Ronnie Whelan, Steve McMahon, Jan Mölby, Steve McManaman, Didi Hamann, Javier Mascherano, Philippe Coutinho, Gini Wijnaldum, James Milner, Jordan Henderson, Ron Yeats, Tommy Smith, Phil Neal, Phil Thompson, Mark Lawrenson, Steve Nicol, Tommy Smith, Alan Kennedy, Jamie Carragher, John Arne Riise, Pepe Reina och Bruce Grobbelaar.

Sorry, kan inte hjälpas. 

Gillar du laget? Logga in och kommentera eller dela med dig av ditt eget Greatest XI.


28 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer