Klopp anlitar idrottspsykolog

Bild till nyheten Klopp anlitar idrottspsykolog
Lee Richardson ska jobba tre dagar i veckan på Melwood för att hjälpa spelarna att hantera pressen i jakten på första ligatiteln på 30 år.

50-årige Lee Richardson, som själv hade en hygglig spelarkarriär i Watford, Blackburn och Aberdeen på 90-talet, är det senaste tillskottet i Jürgen Klopps ledarstab.

Han har hämtats in från Hull City, men har tidigare även jobbat under Sam Allerdyce som psykolog i både West Ham och Crystal Palace. 

De flesta kommer kanske ihåg dr Steve Peters som hade en viktig roll som idrottspsykolog under säsongen 2013/14 då Brendan Rodgers var på vippen att leda Liverpool till ligatiteln.
När Klopp kom in i bilden i oktober 2015 var Peters dagar räknade.

– Nu har vi "Rico". Han har varit spelare och sedan manager (kort tid i Chesterfield, reds anm) och sedan studerade han idrottspsykologi. Han jobbar för oss nu och det är fint! säger Jürgen Klopp till The Athletic.

– Han jobbar specifikt med spelarna och jag har ingen aning vad de snackar om. Jag är inte intresserad. Det är bara ett fint tillskott i staben.

– Det handlar om att ta nästa steg. Det är svårt att finna rätt personer till vissa positioner i den här branschen, men nu är vi nöjda med att ha honom ombord – det är coolt.

Managern beskrivs annars själv som en "god psykolog" av spelarna.

– Jag vet inte vad grabbarna tänker, men ja, jag är ansvarig för det. När det gäller att prestera, ge allt fysiskt och sådana saker, är det mitt jobb. 

– Om det är psykologi kan jag inte svara på. Jag har aldrig tänkt på det viset. Men självklart måste jag ha en inverkan på hur de tänker.

– Det tar tid att skapa en atmosfär där spelarna lyssnar på dig eller där de kan berätta för dig om de har ett problem. Mitt jobb är att följa dem noga och lista ut vad de gör och varför de gör det. Om jag kan förstå varför de gör vissa saker så kan jag ha en inverkan. Om jag inte vet varför, så har jag inte en aning. 

– Det är därför jag brukar säga att om vi vinner så är det spelarnas ansvar. Om vi förlorar är jag den ansvarige. Så ser jag på det. Om vi förlorar så betyder det att mina direktiv inte kom fram. Det är mitt jobb att se till att de förstår. Så jag måste veta så mycket som möjligt om.

– Jag har redan vissa problem med språket. Om jag har ett annat problem med att förstå grabbarna, så har vi ett problem. Att veta mer om grabbarna är den största hjälpen jag kan få, avslutar Klopp.

Källa: James Pearce, The Athletic Utdrag ur lång intervju


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer