Rapport: Ny förlust på Anfield

Bild till nyheten Rapport: Ny förlust på Anfield
Efter att inte ha förlorat på Anfield på nästan 14 månader har Liverpool nu förlorat två i följd på hemmaplan. Crystal Palace tog en tidig ledning och trots en röd chanskavalkad kunde Jürgen Klopps manskap inte få bollen i nät, vilket innebar att en blytung förlust i titelracet var ett faktum.

SUMMERING:

Crystal Palace, säkerligen inspirerade av Atalantas insats på Anfield i torsdags, lyfte upp laget tidigt och försökte sätta Liverpool under press. Det gjorde att ytorna öppnade upp sig för The Reds vilket blev tydligt i den sjunde minuten när de sågade sig igenom med ett par passningar innan Andy Robertson kunde spelade bollen i djupet till Darwin Nunez; anfallaren valde att avsluta på första touchen istället för att fortsätta löpningen längre in i straffområdet och skottet blev så pass tamt att pulsen knappast ökade hos målvakten Dean Henderson.

Palace blev dock inte skrämda och fortsatte att lyfta fram hela laget. Modet att anfalla med ett stort antal spelare skulle belöna sig i den 14:e minuten då de tog ledningen. De levererade ett fint anfall där de kombinerade sig fram ute till vänster innan Tyrick Mitchell kunde spela in bollen snett inåt bakåt till en helt ensam Eberechi Eze som satte dit matchens första mål. Även om det var ett fint anfall behövde gästerna inte anstränga sig allt för mycket för att lyckas till följd av ett mycket passivt Liverpoolförsvar.

Det var knappast den start som Liverpool hade önskat efter torsdagens smäll i Europa League och den höll på att utvecklas till mardrömslik några minuter senare när Virgil van Dijk halkade och bjöd Jean-Philippe Mateta på ett friläge: anfallaren chippade bollen över Alisson och det såg ut att vara ett definitivt mål – men Robertson vägrade att ge upp i hemjobbet och kastade sig fram och lyckades få undan bollen precis på mållinjen.

Liverpool kom några centimeter från en kvittering i den 27:e minuten när det uppstod en något tilltrasslad situation i straffområdet efter en hörna som tillslut resulterade i ett avslut av Wataru Endo – men bollen tog i ribban och Henderson och Co. kunde pusta ut.

Hemmalaget hittade farten under några minuter och skapade en ny jättechans strax efter ribbskottet. Robertson svingade in ett fint, skruvat inlägg mot den bortre stolpen där Diaz kastade sig fram och fick till ett volleyskott, men Henderson lyckades reagera tillräckligt snabbt för att få upp handen och göra en räddning precis på mållinjen.

The Reds hade som vanligt mycket boll men allt för ofta gick det för långsamt när spelarna hade den vid fötterna, det blev för många touch och besluten tog för lång tid att bestämma sig för, vilket gjorde att Palace hade en ganska behaglig uppgift när de kom till att försvara sin ledning.

Det röda bollinnehavet till trots var det ändå ett underkänt betyg som spelarna klev ut med när den första halvleken var färdigspelad – mycket jobb behövde göras i den andra halvleken för att de inte fullständigt skulle tappa farten i titelracet.

Inför den andra halvleken gjorde Jürgen Klopp ett byte: Dominik Szoboszlai ersatte Endo.

Klopp tvingades till ytterligare ett byte bara två minuter in i halvleken då Conor Bradley landade illa och skadade foten. In från bänken kom Trent Alexander-Arnold som gjorde sitt första framträdande sedan 10 februari och välkomnades varmt av Anfieldpubliken.

Bollen ville inte in för Liverpool som återigen hittade en chans på hörna i den 55:e minuten. Efter en duell i straffområdet damp bollen ned vid fötterna på Nunez som helt ensam kunde avsluta från nära håll, men skottet gick rakt på Henderson som kunde göra en ny avgörande räddning.

I den 66:e minuten gjorde Klopp ett dubbelbyte: Diaz och Nunez fick lämna plats för Cody Gakpo och Diogo Jota.

Liverpool tryckte verkligen tillbaka Palace i jakten på en kvittering så det mesta handlade om en röd offensiven i andra halvlek – och det var nästan skrattretande hur svårt de hade att få in bollen i mål. Med knappt tjugo minuter kvar var det Jota som fick en superchans när Henderson var bortspelad, men Nathaniel Clyne lyckades blockera portugisens avslut.

Plötsligt stack Palace upp och skapade en chans för att avgöra matchen efter en frispark som nådde Andersen vars nick gick till Mateta som sköt från en meters avstånd till mål – Alisson stod dock rätt och kunde hålla sitt lag kvar i matchen.

Strax därefter kunde Liverpool ställa om snabbt och Curtis Jones serverades ett friläge mot Henderson. Mittfältaren tog sig in i straffområdet men lyckades inte få bollen på mål – publiken kunde knappt tro sina ögon när det gällde ineffektiviteten i den röda offensiven.

I den 82:a minuten kom Harvey Elliott in från bänken. Jones fick kliva av.

Inhopparna Gakpo och Elliott samspelade senare för att skapa en fin chans och tvinga fram en ny räddning av Henderson. Nederländaren vände bort en försvarsspelare ute till vänster och lyfte in ett inlägg mot bortre där Elliott fanns för att nicka – kraften i nicken var dock inte tillräcklig för att målnollan skulle spräckas.

Sju minuters tilläggstid annonserades och direkt därefter fick Salah en jättechans att kvittera men återigen fanns det, smått osannolikt, ett försvarande ben i vägen precis innan bollen passerade mållinjen. 

Tiden rann iväg för Liverpool som helt enkelt saknade tillräcklig skärpa för att sätta bollen i nät. Andra raka förlusten på Anfield var ett faktum och nu är det rejäl uppförsbacke även i titelracet i Premier League.

MATCHFAKTA:

Liverpool – Crystal Palace 0-1 (0-1)

Målen: 0-1: (14) Eze (Mitchell)

Domare: Chris Kavanagh

Skott: 21-8

Skott på mål: 6-5

Bollinnehav: 70%-30%

Passningar: 719-322

Passningsprecision: 83%-68%

Fouls: 10-10

Gula kort: 1-1

Offsides: 2-5

Hörnor: 11-1

SKRIBENTENS SPELARBETYG:

Alisson 2,5 Bradley 2,5 (ut 48), Konaté 2, Van Dijk 2,5, Robertson 2,5, Endo 1,5 (ut 45), Mac Allister 2, Jones 1,5 (ut 82) Salah 1,5, Diaz 2 (ut 66), Nunez 1,5 (ut 66), Szoboszlai 1,5 (in 45), Alexander-Arnold 2 (in 48), Jota 2 (in 66), Gakpo 3 (in 66), Elliott – (in 82)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi behöver ditt stöd under 2024!
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner

♥️

48 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer