Gästkrönika: FSG har misslyckats

Bild till nyheten Gästkrönika: FSG har misslyckats
Timo Sjöberg har tittat lite på Fenway Sports Groups snart femåriga ägarskap av Liverpool Football Club och kommit fram till följande slutsatser...

Snart närmar sig fem årsdagen (15 oktober 2010) för FSG:s övertagande av klubben, då John Henry tillsammans med Martin Broughton förkunnade att ett nytt ägarskap av Liverpool FC till slut hade mött en överenskommelse mellan parterna i den engelska högsta domstolen.

Den dagen strålade en eufori och lättnad hos praktiskt taget alla Liverpoolsupporters; äntligen var mardrömmen över och clownerna (Hicks och Gillett) borta. Nu kunde alla supportrar enas och klubbens framtid säkras.

John Henrys uttalande om att planera långsiktigt, ta försiktiga beslut, eftertänksamhet och analys av klubbens situation samt att planeringen av en långsiktig vinnarmentalitet och en dominans i både den inhemska ligan samt Europa – lät som en himmelsk serenad till frustrerade supportrar.

Rätt snabbt kom King Kenny tillbaka, som ytterligare förenade en splittrad supporterskara efter åren med Rafael Benitez (och Roy Hodgson för en kort period) där supporterskaran hade befäst var sin sida av skyttegravarna, likt andra världskrigets västfront. För en gångs skull kunde managern spendera pengar brutto och bygga ett lag enligt sin spelfilosofi, man utnämnde Damien Comolli att överse spelarförhandlingar och vara behjälplig med att identifiera talanger ute i världen. Man värvade; Henderson, Suarez, Carroll som marqueespelare och vann Ligacupen, tog sig till final i FA-cupen, men lyckades inte riktigt i ligan.


FSG deklarerade efter King Kennys andra säsong att ligan var prio nummer ett och att en sjundeplats inte vara tillräckligt bra. LFC skulle utmana om alla titlar både i England och Europa och till vara på den legendariska historien som klubben besatt.

Så efter knappt två säsonger fick Comolli och King Kenny sparken. FSG:s uttalanden till medierna uppmanade fansen att vara tålmodiga, man hade begått misstag och lärde sig av dessa, då fotboll var en annan typ av sport som man inte riktigt hade förståelse för. Men FSG var övertygade om att man skulle skapa ett vinnande lag, men att vägen dit var längre än vad man hade trott.

Det pratades under en längre tid om att skapa en ansvarig, s k fotbollsdirektör och en helt ny struktur för en tränare att jobba under, ett sätt som hade gynnat många andra lag i Europa, bland annat Arsenal. En modell av framgång som eftersträvades.

Supporterskaran delad igen

Man intervjuade, enligt varierande källor, olika tränare och försökte hitta rätt tränare som man kunde stödja under överskådlig tid som även kunde utvecklas. In kom Brendan Rodgers med en 180-sidig avhandling om hur spelfilosofin skulle säkra vinster och därmed långsiktiga resultat.

Man skapade ett nytt Boot Room och en transferkommitté istället för att rekrytera en fotbollsdirektör.

Nu sitter vi här – tre år senare – och resultaten har varit av olika karaktär och supporterskaran är återigen delad. Vissa tycker att Brendan bör få mer tid, andra känner att det är nog. Jag lägger ingen värdering i vad mina gemensamma LFC-bröder/systrar har för åsikt gällande tränarfrågan, då den för mig är oväsentligt i långa loppet. Spelare kommer och går, tränare kommer och går – men klubben består. Min hjärtefråga är klubben och dess framgångar.

Det är här jag måste förtydliga att FSG:s andra modell har misslyckats återigen. Det fungerade inte med King Kenny/Comolli och det funkar inte att ha Brendan Rodgers och en transferkommitté.

Laget är återigen obalanserat, orytmiskt och har många olika spelartyper med alldeles för många olika spetsförmågor. Resultatet av detta är att man under de senaste tre åren har spenderat nästan 300 miljoner pund (3,7 miljarder svenska kronor) brutto.

Netto nästan 93 miljoner pund (drygat en miljard svenska kronor) och kan vi med ärlighetens namn säga att laget är bättre nu än det var för fem-åtta år sedan?

Svårt att utvärdera Rodgers

Inför Carlisle-matchen hade vi en plus statistik på +2 efter 37matcher spelade under 2015. 41 mål gjorda och 39 mål insläppta. Det finns självklart vissa förmildrande omständigheter till detta och efter Aston Villa-matchen (med Sturridge tillbaka) kanske laget börjar att klicka igång igen.

Det jag motsätter mig är att vi efter fem års styrande av FSG fortfarande är på samma ruta. Vi som Liverpoolsupporters längtar efter framgång och vi har varit tålmodiga in till absurdum, så pass att motståndarfansen har börjat håna oss med ”nästa säsong är Liverpools säsong”.

Det som talar mot Brendan Rodgers är hans oerfarenhet att kunna leverera när det gäller som mest. Även om han har den strategiska och taktiska kunskapen som krävs, är han motarbetad av en transferkommitté som hindrar honom att få de spelare som han vill. Detta gör utvärderingen av hans framgångar och misslyckanden så mycket svårare och blir skev i en analys.

Därav måste jag säga att FSG:s andra projekt har misslyckats och för att klubben ska kunna utvecklas måste transferkommittén läggas ner, oavsett vem som är manager för Liverpool Football Club.

YNWA

Timo Sjöberg

Håller du med Timo - eller inte? Logga gärna in och diskutera!

Redigerad/publicerad av:

    Stöd våra sponsorer