Lee till Everton

Bild till nyheten Lee till Everton
Det man aldrig någonsin trodde skulle kunna hända har hänt: Kop-favoriten Sammy Lee är klar som assisterande manager i Everton!

Större Liverpoolsupporter än scousern Sammy Lee går knappast att finna på jordens yta. Men nu har han alltså utsetts till assisterande manager till Sam Allardyce i Everton.

Utnämningen ses inte med blida ögon bland Toffees.

"Min farbror roterar i sin grav", skriver en upprörd supporter på Twitter. 

58-årige Sammy Lee, som mäter 163 centimeter i strumplästen, slog igenom som högermittfältare i Liverpool i slutet av 70-talet och gjorde totalt 295 matcher och 19 mål i Liverpooltröjan mellan 1978-86. Under denna åttaårsperiod var han med om att vinna 2 Europacuptitlar, 4 ligatitlar och 4 ligacuptitlar. Det blev också 14 landskamper och två mål för England.

Efter korta uppehåll i QPR, spanska Osasuna, Southampton och Bolton återvände han 1992 till Liverpool som reservlagsmanager under Graeme Souness och därefter Roy Evans. 1998-2004 befordrades han till förstalagscoach under Gerard Houllier.

2005 jobbade han för första gången ihop med Sam Allardyce som assisterande manager i Bolton, samtidigt som han extraknäckte som coach i det engelska landslaget under "Svennis" Eriksson. 

När "Big Sam" sparkades 2007 fick "Little Sam" själv chansen som manager, men det varade bara 14 matcher innan han sparkades av Wanderers.

2008 återvände Sammy en andra gång som coach i Liverpool, nu under Rafael Benitez. Det varade fram till 2011 då Kenny Dalglish tog över efter Roy Hodgson och föredrog att plocka in Steve Clarke i rollen

Sedan dess har Sammy Lee jobbat som akademicoach i Bolton, assisterande manager till Ronald Koeman i Southampton och som assisterande förbundskapten under Allardyce rekordkorta sejour som förbundskapten för England. I våras hoppade han in som assisterande manager till Sam Allardyce i Crystal Palace och lyckades rädda Londonklubben kvar i Premier League. Mycket tack vare segern borta mot Liverpool i våras. Men när Allardyce valde att nobba en förlängning med Palace hoppade också Sammy Lee av.

Nu återförenas alltså Big Sam och Little Sam en fjärde gång – hos lokalrivalen Everton. En av deras första matcher blir Merseysidederbyt på Anfield om åtta dagar.

Det är en märklig tid vi lever i, som Gösta Linderholm brukade sjunga...

* Hårdjobbande och hårdskjutande Lee i en match mot West Ham 1983.


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer