Ingen har roterat mer

Bild till nyheten Ingen har roterat mer
Liverpool har satt nytt PL-rekord i antal ändringar i startelvan.

Klopp har gjort hela 96 ändringar i laguppställningen efter 25 ligaomgångar.

Det krossar Man Uniteds tidigare rekord (86 på 25 omgångar) från 2009/10 och 2013/14.

Dagens motståndare Tottenham har gjort 36 färre ändringar. På motsatt ända på listan hade Burnleys manager Sean Dyche gjort 72 färre byten. 

Och detta trots att lagen har använt sig av ungefär lika många spelare, 23 mot 25, som Liverpool.

Så det handlar inte om obeslutsamhet, utan om rotationspolitik på enastående nivå.

Klopps idé är glasklar: Undvika utbrända spelare, hålla hela truppen på tå och inte förlora skärpan.

Genomklappningen från ifjol ska till varje pris undvikas. Liverpool vann bara två av 12 matcher under januari och februari och drog på sig hela 16 skador.

Klopp, som har studerat sportvetenskap, är medveten om att hans "heavy metal fotboll" kräver en bredare trupp, men utan utfyllnad. Sommarköpen Solanke, Oxlade-Chamberlain och Robertson var lika mycket en tanke för truppen som för startelvan.

Under det hektiska julprogrammet uttalade sig Klopp om att Liverpool inte har en "standard-elva" utan att startelvan alltid handlar om 15-16 spelare. 

Rotationer kombinerat med lite mer tillbakadragen spelstil – alltså mindre press och färre löpningar – i de inledande matcherna på säsongen, ska efter planen få laget att hålla ut betydligt längre.

Därför är det beskrivande att Peter Krawietz, en av managerns assistenter, sa att "rotation och en bred trupp är rätt väg" i en intervju med Raphael Honigstein för ett år sedan, då han skrev boken "Klopp: Bring the Noise".

När Klopp vann dubbeln i Bundesliga med Borussia Dortmund 2011/12 jobbade han utifrån samma mall och förlorade inga matcher från 6 december och resten av säsongen.

Enligt The Times hade Mohamed Salah spelat 421 färre minuter i liga- och cup än exempelvis Man Citys Kevin De Bruyne inför denna helg. Det motsvarar sju timmar!

Roberto Firmino hade sex timmar mindre på planen än Romelu Lukaku (Man U). Joel Matip 14 timmar färre än Cesar Azpilicueta (Chelsea), Emre Can närmar sig nio timmar mindre än Erik Dier (Tottenham).

Och Salah, Firmino, Matip och Can är Liverpools mest använda spelare denna säsong!

– Planen har hela tiden varit att ha friska ben på planen och ha friska ben i slutdelen av säsongen, sa Klopp på presskonferensen inför Tottenham.

– Detta är den avgörande delen och grunden till att man bygger på grundlaget i första delen av säsongen. Självklart hade vi gärna ha tagit några poäng till, men allt är bra så här långt. Vi har lagt grunden för en stark avslutning och måste bygga vidare på det.

Källa: The Times, liverpool.no


8 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer