Rapport: 3 komfortabla poäng

Bild till nyheten Rapport: 3 komfortabla poäng
Efter att ha slagit ut Manchester City ur Champions League och säkrat en semifinalplats var det dags att återvända till ligafotboll igen. Liverpool tog emot ett Bournemouth som kämpar för sitt liv i ligans nedre regioner. Hemmalaget var på förhand massiva favoriter men väl medvetna om att inte underskatta ett lag som kämpar mot nedflyttning.

PREMATCH

Innan matchen hölls en minuts applåd för de 96 supportrar som förlorade sina liv i på Hillsborugh för 29 år sedan. Spelarna bad svarta armband för att visa respekt och en siffran 96 bildades i mosaik på The Kop innan avspark.

Det var nog länge sedan ett Liverpoollag gick in i en match med så mycket självförtroende som man gjorde ikväll. Efter att ha säkrat den första Champions League semifinalplatsen på över ett decennium hade man också rätten att gå med raka ryggar.

Mycket av förhandssnacket handlade dock om att hålla fötterna på jorden och att göra jobbet till hundra 100%, något som är lättare sagt en gjort. Upp till bevis om "The Reds" kunde klara av att fortsätta sin imponerande svit mot ett bortasvagt Bournemouth.

FÖRSTA HALVLEK

En bra start är viktigt i alla kluriga matcher och Liverpool var så nära man kunde komma det endast två minuter in i första halvleken. Mohamed Salah fick en delikat djupledsboll serverat på silverfat av Trent-Alexander Arnold men egyptiern kunde för en gångs skull inte utnyttja läget utan la den precis utanför.

Det dröjde dock inte länge innan det viktiga ledningsmålet skulle komma och den här gången var det Salahs kollega på den andra kanten som fick vara först på målprotokollet. Det var ingen mindre än Sadio Mané som fick näta sitt 10:e ligamål för säsongen.

Hendersons fantastiska inlägg träffade först pannan på senegalesen men Asmir Begovic var med på noterna. Returen kunde Bournemouthkeepern dock inte göra någonting på och Mané var snabbt där och rakade in den själv. Precis den starten hemmalaget hade drömt om.

Bournemouth hade inte mycket till lägen under matchen men Liverpoolbekantingen Jordon Ibe försökte få till en snabb kvittering i den 8:e minuten, hans skott seglade dock över ribban utan att oroa Loris Karius.

Hemmalaget fortsatte att ha bra kontroll på matchen och spelade med mycket mognad och självförtroende. Mané och Salah hade varsin bra chans efter 20 minuter men deras skott seglade utanför ramarna.

Chris Kavanagh satte pipan i munnen och satte punkt för de första 45 utan att någon mer nämnvärd händelse men "The Reds" kunde gå in i halvlek fortfarande ridandes på sin självförtroendevåg.

ANDRA HALVLEK

Andra halvlek sparkades igång av gästerna och Liverpool hoppades på att fortsätta på samma sätt som man avslutade.

Första chansen i andra halvlek föll precis som i den första till hemmalaget. Den här gången var det Virgil van Dijk som försökte pressa in ett avslut från 40 meter, holländarens försök flög dock en bit utanför målet.

Liverpool fortsatte att behålla kommandot i matchen och flyttade bollen lugnt och stilla och väntade tålmodigt på ett genombrott. I den 66:e minuten kom det också, och vilket mål det var dessutom.

Trent-Alexander Arnold levererade en boll av yppersta klass till Mohamed Salah som elegant kunde lobbnicka den över Asmir Begovic. Egyptiern nätade därmed sitt 30:e mål i ligan och sitt 40:e totalt för säsongen, förutsatt att målet inte blir tilldelat Harry Kane som jagar skytteligaledningen för fullt. Fullständigt briljant mål och en minst lika briljant assist.

Men Liverpool var inte nöjda efter det utan gick direkt för att utöka sin ledning. Sadio Mané och Roberto Firmino var båda nära men ingen av dom kunde träffa nätet bakom Begovic.

Loris Karius som har varit i briljant form på slutet fick också möjligheten att bidra till segern då han fick göra en vacker reaktionsräddning på Dan Goslings skott efter strul i straffområdet. I samma sekvens krockar Dejan Lovren med Karius och måste tyvärr utgå med en befarad skada.

Men utöver det så vacklade Liverpool inte överhuvudtaget och i den 90:e minuten dödade Roberto Firmino det minimala hopp gästerna hade genom att sätta 3-0 med ett vackert och distinkt avslut.

Liverpool behåller därmed 3:e platsen i ligan och man säkrar tre viktiga poäng i jakten på Champions League.