Gästkrönika: Kampen mot City

Bild till nyheten Gästkrönika: Kampen mot City
CL-final i all ära. Här är Love Billqvists tankar om hur Liverpool ska ta upp kampen med Man City om PL-titeln nästa säsong.

Champions League-finalen närmar sig. Vid vinst blir vi överlyckliga, vid förlust kommer vi troligtvis fortfarande känna en stor stolthet. Vi är tillbaka på högsta nivå!

Men på hemmaplan i Premier League har Manchester City sprungit ifrån alla konkurrenter. Oavsett om vi vinner CL eller inte så sitter vi i en sits där vi kommer kunna knyta till oss spelare av en kaliber och på ett sätt vi inte kunnat göra på många år - kanske någonsin om man bortser från forna tider då i alla fall jag knappt var född och marknaden såg annorlunda ut.

En sylvass tränare, ett underhållande spel, kontinuitet i CL, några världsklasspelare och ett Anfield som återigen fått visa upp sin elektriska sida på bästa sändningstid, kommer sannolikt bidrar till att vi får enklare att attrahera fotbollsspelare av toppklass.

Men vi kommer inte att lägga ut några 2-3 miljarder netto alá City/PSG. Jag tror inte ens att det behövs. Jag anser oss behöva bredda på några positioner och vässa på några. 

Här är mina tankar om värvningar inför nästa säsong.

MÅLVAKT

Loris Karius har gjort stora framsteg, men samtidigt är vi som fotbollslag endast några små justeringar ifrån att utmana om PL-titeln på allvar. Antingen går vi för en ny etta - som Alisson Becker eller Jan Oblak. Eller efter en ung duktig andremålvakt/konkurrent till Karius - som Alban Lafont.

Fransmannen Alban Lafont riskerar att åka ur Ligue 1 med sitt Toulouse, men detta ligger sannerligen inte på honom. Blott 19 år gammal har han redan varit ordinarie i tre säsonger och rankades nyligen på plats tre över världens största talanger under 20 år. Har potential att kunna konkurrera ut Karius med tiden och vara vår etta i många år.

Värva: Alban Lafont, Toulouse (om vår budget är ovanligt stor, gå för Jan Oblak, Atletico Madrid)

Ytterback: Här är jag ganska nöjd. Alexander-Arnold med Nathaniel Clyne som backup, och även Joe Gomez att tillgå vid behov på högerkanten. Suveräne Andy Robertson på andra kanten med Moreno som backup och Milner att tillgå vid behov känns ganska bra. En värvning skulle isf vara en uppgradering av Moreno och hans roll som backup. Dock tycker jag att Moreno verkar vara oerhört omtyckt i gruppen, visar bra karaktär och är god vän med Firmino, positivt! Så länge Robertson är frisk behöver vi ej värva. Men en oturlig skada innan januari, då får vi gå ut på vintervärvningsjakt.

Värva: Ingen

MITTBACK

Virgil van Dijk kommer vara gjuten i vårt lag många år framöver. Dejan Lovren har gjort framsteg, men är misstagsbenägen mot storlagen. Joel Matip är en duktig mittback, men väldigt skadebenägen. Joe Gomez kommer få chansen så småningom, men är ännu inte beprövad på positionen. 

En toppvärvning här skulle kunna höja vårt lag en nivå. Matthijs de Ligt från Ajax vore en intressant värvning. Endast 18 år gammal har han hunnit vara ordinarie i 1,5 säsong i Eredivisie, samt startat landskamper för Holland. Han kom med i truppen till "årets lag" i förra årets Europa League och vann priset som årets unga spelare i Holländska ligan denna säsong. 

Hos oss kan han spelas in med omsorg då vi har alternativ i Lovren och Matip som kan gå in och ”göra jobbet”. Potential att bli en storback och förbli så för oss de kommande 10-15 åren.

Värva: Matthijs de Ligt, Ajax

MITTFÄLT

Naby Keita är redan klar till kommande säsong, en värvning som visat sig oerhört smart att vi gjorde klar redan i somras. Real Madrid ryktas redan vilja hijacka honom för 950 miljoner. 

Han kommer gå rakt in i vår startelva och höja vårt mittfält. Coutinho är såld och Oxlade-Chamberlains skada kommer hålla honom bort fram till november. En innermittfältare av offensivt snitt borde därför vara högt upp på Jurgen Klopps önskelista. Lyons 24-årige lagkapten Nabil Fekir har det ryktats om och detta vore en kanonvärvning. Han kan spela offensiv mitt i 4-3-3, som släpande i 4-2-3-1 och ytter vid behov. 

Väldigt teknisk, målfarlig, arbetsvillig och ett hot på fasta situationer. Något vi saknar lite i dagens trupp. 

Ruben Neves från Wolverhampton vore en smart värvning. Han slog igenom som 17-åring i Portos akademi, har gjort succé i ligavinnarna Wolves och anses av många varit säsongens bästa spelare i The Championship. Ung, bolltrygg, passningssäker, bra distansskott och duktig defensivt är attribut som kännetecknar denne 21-årige portugis. Eftersom Emre Can ser ut att lämna på fri transfer, Lallanas status är osäker och Oxlade är långtidsskadad, så ser jag gärna två värvningar här.

Värva: Nabil Fekir, Lyon och Ruben Neves, Wolverhampton.

YTTERANFALLARE

Det blir svårt att värva någon storstjärna till denna positionen eftersom vi inte vill eller behöver rucka på vår fantastiska anfallstrio. Således vore en spelare från en mindre liga eller en ung utvecklingsbar spelare ett smart drag. Quincy Promes från Spartak Moskva skulle nog vara väldigt sugen på att få flytta från Ryssland till en bättre liga. 

Han är landsman och god vän till Dijk och Gini Wijnaldum, och vann skytteligan på femton mål i Ryska ligan. Snabb, bra avslutare och användbar även som central anfallare vid behov. Startman i Hollands landslag, rutinerad ålder om 26 år och kommer troligtvis finna sig i en roll som backup till Salah och Mané. Leon Bailey från Bayer Leverkusen är en spelare jag gormat en del om, en oslipad diamant som har potential att utvecklas till en av världens bästa på sin position. 

Produktionen stannade av lite i slutet av säsongen och summerades till 9 mål och 6 assist på 25 starter i Bundesliga. Lägg till tre mål på fyra matcher i DFB Pokal och helheten får anses som ett bra facit för en 20-årig ytter. Bailey påminner om Leroy Sané i City, men är mer kraftfull i sitt steg. Jamaicansk speed, fin vänsterfot, målfarlig och osannolika dribbling-skills i hög fart. Här ryktas de flesta av våra konkurrenter vara intresserade och prislappen borde således bli hög, upp mot 600-700 miljoner. Men som en ung spelare kommer han troligtvis kunna acceptera en inledande roll bakom Mané och Salah.

Värva: Quincy Promes, Spartak Moskva (om vår budget är ovanligt stor, gå för Leon Bailey)

CENTRAL ANFALLARE

Roberto Firmino, vilken spelare. Men skulle han gå sönder eller behöva avlastning ser det tunt ut bakom. Solanke har inte övertygat och Danny Ings är älskvärd, men inte riktigt PL-vinnar-material. 

Unge Rhian Brewster borde få chanser nästa säsong om han nu inte lämnar för tyska ligan. Här blir det svårt att värva en stjärna likt Mauro Icardi eller Timo Werner eftersom Klopp inte vill, ska, eller kommer rucka på Europas mest kompletta nr.9. Här ser jag gärna att vi återigen går efter en ung spelare som kan ta en backup-roll. Gärna en som är målfarlig och hårt arbetande. Giovanni Simeone, son till Atletico-tränaren Diego Simeone, är en ung Argentinare som sliter hårt på topp för sitt Fiorentina. Elva mål förra ligasäsongen i Genoa och tolv mål inför avslutande omgången i årets Serie A med Fiorentina. En spelare som med sina 22 år är utvecklingsbar och borde kunna godta en roll bakom Firmino. 

Andrea Beoltti i Torino har haft en hackig säsong, kunde inte upprepa fjolårets 26 balja-succé och stannade på tio ligamål. Italienaren borde därför vara billigare nu och är en 24 år ung, hårt arbetande och livsfarlig vinnarskalle. Har sällan skådat en anfallare som är bättre på att avsluta på volley och han är väldigt farlig på huvudet trots att han inte är särskilt lång, 181 cm. 

En bubblare är Memphis Depay, som sedan 1 april har använts som central anfallare i Lyon och då gjort 6 mål + 7 assist på sju ligamatcher. Holländsk landslagsman, oerhört talangfull, jobbar hårt och gör både många mål och assist. Kan såklart även användas på sin tidigare position som ytter. Men även om han skulle passa in ypperligt i Klopps spelidé som droppande nr.9 och kan användas på en massa olika positioner, så vill vi väl inte ha in en spelare med tidigare rykten om en tveksam karaktär, och en United-bakgrund, eller? I Liverpool har han landsmän som kommer hålla honom i örat och suget efter revansch i Premier League fungerade helt ok som motivation i Salahs fall..

Värva: Giovanni Simeone (om vår budget är ovanligt stor, gå för Andrea Belotti)

Totalt sett värvningar som rimmar ganska bra med Klopps melodi att inte gå efter de dyraste spelarna eller värva direkt från storklubbar. Utan hitta spelare som är relativt unga, utvecklingsbara, passar in i spelidén och är hårt arbetande.

Min startelva ser ut så här: Karius - Alexander-Arnold, de Ligt(ny), van Dijk, Robertson - Henderson, Keita, Fekir(ny) - Salah, Firmino, Mané

Befintliga spelare aktuella för matchtrupp/startelva: Clyne, Gomez, Moreno, Matip, Lovren, Wijnaldum, Milner, Oxlade, Lallana, Harry Wilson, Rhian Brewster.

Värva: Alban Lafont, Toulouse - Matthijs de Ligt, Ajax - Nabil Fekir, Lyon - Ruben Neves, Wolverhampton - Quincy Promes, Spartak Moskva - Giovanni Simeone, Fiorentina.

Vid ovanligt stor budget: Jan Oblak, Atletico Madrid - Leon Bailey, Leverkusen - Andrea Belotti, Torino.

Bubblare: Memphis Depay, Lyon.

Låna ut: Solanke, Grujic, Woodburn.

Sälj: Origi, Mignolet, Markovic, Sturridge, Flanagan.

Fundera på att sälja: Lallana, Ings, Moreno, Klavan, Ojo, Ejaria, Kent m.fl.

Tack för ordet, diskutera väldigt gärna!

Love Billqvist

Inlagt av:


14 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer