Klopp om Karius finaltabbar

Bild till nyheten Klopp om Karius finaltabbar
Jürgen Klopp är säker på att keeperns tabbar i den olycksaliga CL-finalen i Kiev berodde på hjärnskakning. Här utvecklar han varför.

Vid det här laget känner alla till att Karius fick en armbåge i huvudet av Real Madrids lagkapten Sergio Ramos.

Tysken spelade vidare, men serverade strax efteråt bollen rakt på Karim Benzema som enkelt kunde rulla in finalens första mål. 

Senare i matchen gjorde han en ny tabbe på ett långskott från Gareth Bale.

Jürgen Klopp är idag helt säker på att tabbarna berodde på hjärnskakning.

– Jag vet inte vad vad folk tror och vet om situationen. Det enda jag kan säga är att han hade en hjärnskakning under matchen, säger managern.

– Alla som har haft en hjärnskakning vet att det inte är ett sätt det känns på, det är flera. Han kände det inte själv. Han fick en smäll i huvudet – det kände han – men han visste inte att det var hjärnskakning. Det är så hjärnskakningar fungerar. Den som drabbas är sannolikt den siste som förstår det.

– Med intensiteten, adrenalinet och besvikelsen efter matchen, var det ingen som tänkte på det. För att vara ärlig behövde jag själv ett par dagar för att acceptera och tackla det faktum att vi förlorade finalen. Det var inte så enkelt.

Samtal från Beckenbauer

– Fyra dagar efteråt fick jag telefon från Franz Beckenbauer, vår Bobby Moore, vår största fotbollsstjärna som är en god vän till mig. Han ringde och sa att han kom från en läkare som sa; "Din målvakt hade en hjärnskakning."

Klopp medger att han blev överraskad, för han hade inte sett situationen från sin position vid sidan av planen. 

– Franz berättade att läkaren är den mest berömda i Tyskland. Jag svarade: "OK, ge mig ett par minuter, jag måste fixa ett par saker."

Managern fick därefter se alla bilder och filmsekvenser från olika vinklar.

– Jag tänkte: "Hur kan vi alla ha trott att grabben som inte hade visat upp några svagheter i matchen fram till dess, skulle göra dessa stora misstag i en väldigt viktig match, att det inte skulle kunna bero på den smäll han fick i huvudet?

– För mig var det förklaringen och att vi måste kolla upp detta.

– Jag trodde att det var för sent, att vi inte skulle kunna kontrollera det. Men nu vet jag att en hjärnskakning inte kommer och går över på en dag. Om du har en så kan du se det flera dagar senare. Fem dagar efter finalen hade Loris fortsatt 26 av 30 tecken på en hjärnskakning.

– Om du frågar Loris så kommer han att svara att han inte tänkte på det och han använder det inte som en undanflykt. Vi bortförklarar det inte, vi använder det som en förklaring. Det är alltid viktigt, det är så en analys fungerar. Du får en förklaring på varför vissa saker sker.

Visuell dysfunktion

– Så från mitt perspektiv är allt okej. Vi tänker inte mer på det och vi startar om på nytt.

Läkarexperterna i Boston som gjorde en hjärnscanning på Karius menar att han hade en visuell dysfunktion som medförde till att han fick problem att bedöma olika objekt, inklusive sina egna kroppsdelar. 

Det ska i sin tur ha förorsakat att Karius missbedömde hur nära Benzema faktiskt var. Därefter gjorde han en kraftig felberäkning av Bales långskott.

– Så är det. Du kan göra ett fel mot Chester och det är ett fel. Du kan göra ett fel i Champions League-finalen och det är ett fel. Du kan inte ändra på det även om du vill det – och det vill vi alla.

– Han var påverkad av armbågen, det är hundra procent säkert. Vad resten av världen anser om det bryr jag mig inte om. Men vi kommer aldrig att använda det som en bortförklaring.

Källa: Liverpoolfc.com


31 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer