Klopp om taktik och press

Bild till nyheten Klopp om taktik och press
Bossen stirrar sig inte blind på olika spelsystem även om han föredragit 4-2-3-1 under hösten. Här delar han med sig av taktiksnack och om pressen att vara manager.

I en intervju med Premier League Productions fick Jürgen Klopp frågan om vilket spelsystem han egentligen föredrar.

4-2-3-1 tycks ha favorit en favorit större delen av hösten.

– Vi har använt oss av det ibland. Det är inte något vi bara har använt i början, då jag tog över. Vi använde oss av det förra säsongen också. Men vi har använt oss av flera olika system.

– Men jag tänker inte alltför mycket på sådana saker. Jag tänker alltid på situationen som jag är uppe i. Jag använder min erfarenhet och det jag minns. Jag kollar inte i tidningarna för att läsa om vad vi gjorde i olika situationer.

– Vi spelar med en diamant varje gång jag känner att vi har möjlighet till det och av och till använder jag två anfallare och liknande saker.

– Vår system ser ut som en diamant när vi spelar med alla tre på topp. Det kan vara både 4-5-1 och 4-3-3. Det kan förstås även vara 4-2-3-1 eller 4-4-1-1. Det är ett bra system.

Spelarnas instinkt

– Men egentligen handlar det aldrig om systemet, utan om spelarna. Mitt jobb är att lotsa in spelarna i deras bästa positioner, där de kan hjälpa laget med sina egenskaper. Om jag klarar det med det system jag använder, så gör jag det. Men det är inte så att vi fokuserar på sådana saker hela veckan och försöker att vara väldigt kreativa, för till syvende och sist så måste spelarna få spela på instinkt.

– Om jag måste använda en timme eller två till att förklara vad jag vill ha från spelarna så har jag deras uppmärksamhet. Jag behöver inte att gå djupare än så. Man behöver inte göra fotboll mer komplicerat än det är. Spelet i sig ställer nog krav på spelarna, utan att vi behöver en manager som ställer ännu mer krav.

"The Reds" är fortsatt obesegrade i ligan och 30 poäng på de tolv första omgångarna är en tangering av klubbrekordet i Premier League. Liverpool har heller aldrig haft bättre målskillnad än 23-5 vid samma tidpunkt eller släppt in färre mål.

– Jag känner ingen press, så är det bara. Det är länge sedan jag bestämde för att ge allt jag har och håller inte tillbaka på något sätt. Just nu klarar jag inte av att göra det bättre än så här. Jag är som jag är, säger Klopp.

– Jag kan mycket om fotboll, men vet jag allt? Jag tror ingen gör det, men jag vet mycket om det. Jag förväntar mig mycket från mig själv, men det är inte någon press involverad. Vi vill vinna varje match och om vi inte gör det så vill vi vinna nästa.

– Hur folk ser på mig och vad de tänker om mig är inget jag kan göra något åt. Så länge vi vinner tycker alla att jag är en bra manager även om de inte gillar mig. När vi förlorar börjar både som inte gillar mig och de som gillar mig undra om jag är rätt manager. Det är så det fungerar. Hur kan du känna press när vi vet att det är så det funkar? Jag förstår inte det.

Om pressen

– I perioder då du inte vinner matcher är det inte lätt att behålla samma goda humör när du möter pressen. Det är inte för att jag inte gillar pressen. Dom har jag egentligen ingen åsikt om. Men när vi förlorar ställs det frågor som jag inte har svaren på. Varför förlorade ni matchen? Jag kan svara att det var för att vi släppte in mål.

– Allt detta är uppenbart innan varje match, så vart är pressen? Jag känner det inte. Det är 100 procent sant.

– Jag kan känna av intensiteten inför en viktig match och i olika situationer. Middlesbrough för två år sedan, Brighton ifjol, då vi ville nå Champions League. Men det är inte press det handlar om.

– Det är också anledningen till att jag för det mesta är på gott humör. När jag kommer på jobbet och inte har några privata problem är jag på väldigt gott humör. När jag kommer på jobbet försöker vi förändra saker till det bättre. Vi har den möjligheten varje dag och jag älskar att göra det jag gör. Jag känner mig väldigt lycklig över att få göra det här, avrundar managern.

Källa: Liverpoolfc.com


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer