Statistik inför avgörandet

Bild till nyheten Statistik inför avgörandet
Imorgon avgörs Premier League-säsongen 2018/19. Nedan följer statistik inför den avgörande omgången.

Imorgon spelas den allra sista omgången i Premier League och kampen om guldet ska avgöras. Det är åttonde gången som titelstriden lever enda in i slutet. 

Statistiken talar för Manchester City - alla tidigare sju gånger som titelstriden i Premier League avgjorts under sista omgången har det lag som toppade tabellen inför sista omgången vunnit i slutändan.

Det är dock just Manchester City som har varit närmast att snubbla på målsnöret 2012, men de vann tillslut på målskillnad tack vare Sergio Agüeros mål mot Queens Park Rangers på övertid.

Den gången slutade ettan och tvåan i tabellen på 89 poäng. Redan nu har Manchester City 95 poäng och Liverpool 94. Oavsett vem som slutar tvåa denna säsong kommer att bli den ligatvå som plockat mest poäng. Det har aldrig hänt förut att ett lag som tagit mer än 90 poäng inte vunnit ligan.

Om Liverpool besegrar Wolverhampton imorgon kommer de att sluta på 97 inspelade poäng, en summa som skulle gett dem titeln i 117 av de 119 senaste säsongerna. 

Det har varit en otroligt jämn säsong i toppen och enligt BBC har ligaledning skiftat mellan lagen hela 32 gånger. 

Senaste gången som ett lag ledde högstadivisionen inför sista omgången och misslyckades att vinna var 1989 när Liverpool förlorade med 2-0 mot Arsenal vilket gjorde att Londonlaget knep titeln.

Det har hänt en gång att laget som ligger tvåa i tabellen inför den avgörande omgången har misslyckats att vinna titeln trots ett poängtapp från ligaledarna. Det var 1995 när Blackburn, som låg etta, förlorade med 2-1 på Anfield, men de vann ändå titeln då Manchester United kryssade. Hade United vunnit matchen hade de vunnit ligan.

Rent matematiskt kan det fortfarande bli så att Premier League 2018/19 avgörs via ett play-off möte, detta inträffar om lagen har samma poäng, samma målskillnad och samma antal gjorda mål.

För att ett play-off ska avgöra titelstriden krävs ett väldigt otroligt scenario. Det skiljer alltså fyra mål i målskillnad, fördel City. Om City förlorar med 4-0 samtidigt som Liverpool spelar 4-4 mot Wolves blir det play-off som avgör. Detsamma gäller om City förlorar med 5-1 och att Liverpool spelar 5-5 eller att City förlorar med 6-2 och att det blir 6-6 på Anfield. 

Källa: Liverpool.no


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer