Så blev LFC en världsmakt igen

Bild till nyheten Så blev LFC en världsmakt igen
Klopp om hur han lyckades föra Liverpool tillbaka till världstoppen.

I första delen av en lång intervju med Liverpool Echos Paul Gorst lättar Jürgen Klopp på locket om sin strategi från dagen han ansattes som manager i oktober 2015 – och hur han skulle lyckas ta klubben tillbaka till världseliten.

"Jag såg det inte som att jag måste förändra alltför mycket. OK, det var klart att det inte var vad folk önskade höra. Men jag har tidigare sagt att det var ett lag som ingen gillade, inte ens laget själv, och det var något som jag först och främst måste förändra", berättar den 52-årige tysken.

"Målet var att förbättra spelarna som redan var här. Att de skulle känna sitt värde, att de skulle känna att de var på rätt plats och i den rätta klubben – och att historien inte skulle tynga  dem alltför mycket. Du måste se till att få tillbaka självtilliten och det gör du genom resultat".

"Det skedde inte omedelbart. Vi spelade i två finaler och det var bra. I tillägg hade vi ett par verkligt intressanta och positiva matcher, som borta mot Manchester City, där vi var verkligt imponerade – och om jag minns rätt vann vi även borta mot Chelsea."

"Det var bra för oss, men det var bara ett första steg."

Bättre och bättre

Klopp köpte in spelare som Sadio Mané (Southampton), Georginio Wijnaldum (Newcastle) och Joel Matip (Schalke 04), varvid speciellt den förstnämnde började leverera i en trio som med tiden kom att beså av Mané, Roberto Firmino och Philippe Coutinho.

"I fotboll finns det två sätt du kan bli bättre på. Det ena är att köpa in bra spelare och det andra är genom träning. Det är alltid bra att ha tid tillsammans, som du vanligtvis inte får tillräckligt av. Men då hade vi tid."

"I en klubb som Liverpool kan du inte kasta bort tid på spelare som inte är i världsklass eller har potential att bli världsklass. Det var så vi tänkte och det har fungerat ganska bra. Grabbarna har förbättrat sig mycket sedan vi kom ihop och det är vad du måste lyckas med. 

"Vad vi än uppnådde tillsammans så tog grabbarna hela tiden nya kliv, blev mognare, fick självförtroende och blev mer övertygad kring vårt sätt att spela."

Tillbaka i toppen

"Vårt stora mål var att kvalificera oss till Champions League. Detta är den  tuffaste ligan för att klara av det, men vi lyckades till slut."

2016/17 lyckades Liverpool pressa sig in bland Topp 4 för första gången under Klopp, men det krävdes en 3-0-seger i den avslutande ligamatchen mot Middlesbrough. 

"Det var nästa skutt för oss. Vi hade slutat som nr 8 och spelat två finaler året innan, men det var 'små' finaler i Europa. Folk utifrån brukar bara intressera sig för Europa League när man tagit sig till final."

"Huvudmålet för denna klubb måste alltid vara att kvalificera sig för Champions League. Det är så viktigt ur ett finansiellt perspektiv och som varumärke. Vi var tvungna att visa att vi var tillbaka i toppfotbollen."

2017/18 slutade Liverpool på 4:e plats på nytt och ännu en gång hade man kniven på strupen att vinna sista matchen, denna gång blev det 4-0 mot Brighton. 

Tre troféer på ett år?

2018/19 satte Liverpool alla möjliga rekord och blev med 97 inspelade ligapoäng sensationellt nog ändå bara tvåa bakom Man City. 

Den 1 juni i Madrid stod LFC äntligen som vinnare under Jürgen Klopps ledarskap och är därmed tillbaka som en stormakt i världsfotbollen. 

I augusti följdes "Big Ears" upp av Super Cup-pokalen mot Chelsea i Istanbul och om tre månader kan det vara dags för spelarna att få kyssa  nästa buckla – nämligen FIFA Club World Cup i Qatar. 

Den enda turnering som Liverpool aldrig har lyckats vinna.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer