LoVAR bättre kommunikation

Bild till nyheten LoVAR bättre kommunikation
Premier League bekräftar att supportrar – redan från och med december – kan vänta sig tydligare information när en VAR-situation granskas.

VAR har kritiserats kraftigt av klubbar och supportrar under de senaste veckorna och under torsdagen möttes samtliga 20 Premier League-klubbar för att diskutera hur VAR har fungerat så här långt.

Domarchefen Mike Riley deltog även han på mötet och slog tidigt fast att förbättringar av systemet måste göras.

Tidigare har det spekulerats i att en förändring skulle bli att domarna skulle få tillåtelse att använda VAR-monitorerna vid sidan av planen för att avgöra huruvida ett beslut var korrekt eller ej. Enligt Thisisanfield.com kom klubbarna och Premier League dock inte överens om den frågan och riktlinjerna förblir att så sällan som möjligt använda skärmarna.

Något som bestämdes under mötet var att supportrarna måste få klarare besked om vad som händer när VAR kliver in och diskuterar med domaren. Från och med december kan supportrar räkna med mer information gällande dessa situationer.

"Framöver kommer mer information att offentliggöras för supportrar på arenorna och tittare världen över. Informationen kommer att förklara vad som granskas mer i detalj," skriver Premier League i ett pressmeddelande. 

I dagsläget när VAR granskar en straffsituation står det "checking penalty" på arenornas storbildskärmar, i framtiden kommer den informationen att förtydligas till "checking penalty - possible handball."

Premier League förklarar vidare i sitt meddelande vad som togs upp under torsdagens möte.

"Grundprinciperna med VAR upprepades, dessa är att avbryta spelet så kort tid som möjligt, behålla tempot i Premier League-fotbollen och ändra klara misstag som skett på planen."

"Klubbarna redovisade deras supportrars syn på saken och samtliga höll med om att VAR bör recenseras regelbundet. Undersökningar kommer nu att genomföras tillsammans med supportrar och andra relevanta aktieägare för att förstå deras syn på hur VAR kan förbättras på bästa sätt."

"Användningen av VAR-monitorerna diskuterades och det underströks återigen att dessa ska användas endast vid incidenter som domaren missat eller vid situationer där domaren känner att VAR-informationen inte är tillräcklig. Detta för att bibehålla tempot i Premier League, något som är en viktig punkt för klubbarna."

Källa: Thisisanfield.com


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer