Matos om första tiden i klubben

Bild till nyheten Matos om första tiden i klubben
Nyförvärvet Vitor Matos berättar mer om sin roll som spelarutvecklare och hur det är att jobba i Klopps stab.

Vitor Matos blev kallad ”säsongens värvning” av Pep Lijnders efter han anslutit till Liverpool från Porto. Portugisen minns väl när han fick samtalet om jobbet.

– Efter samtalet började det bubbla inom mig: ”Det här är Liverpool och man kan aldrig säga nej”. Mitt största bekymmer var ”Okej, försök att lösa allt med Porto på bästa sätt”, och när det var fixat kändes det fantastiskt, säger Matos till liverpoolfc.com

Det var inget lätt beslut men känslan han fick för Liverpool var speciell.

– Kärlek är något som man inte kan förklara, men något som man kan känna. Enligt mig är det samma sak med Liverpool. Mer än allt så känner man verkligen klubben. Du känner att det är en klubb med en enorm historia, en klubb med stark personlighet, med en stor kultur och jag älskar den typ av klubb.

– Den gemenskapen som finns i klubben och med fansen, den är obeskrivlig. Allting lockade mig till den här klubben.

Matos har varit i The Reds i över en månad och hans roll går ut på att vara länken mellan Liverpools U23- och U18-lag och A-lag.

– Min roll är att säga: ”Okej, vi har dessa akademispelare. Hur kan vi hjälpa dem att lära sig A-lagets spelidéer, och hur kan vi använda de spelidéerna för att fortsätta deras individuella utveckling".

– Min första idé när jag kom hit var att lära känna varenda U18 och U23-spelare och diskutera: ”Vad är hans stora idé?”. Jag behövde veta vilken person som jag kunde prata och arbeta med för att uppnå detta.

Han ger ett exempel på hur det kan se ut.

– Om en spelare tränar på Melwood och sen spelar med akademin blir frågan vad som hände på träningen här på Melwood så att vi vet vad vi ska fortsätta med på Kirkby. Annars gör spelaren bara det på Melwood. Hur vi arbetar med det, det är huvudrollen.

Mycket av hans arbete bygger på relationer. Innan intervjun med den officiella hemsidan kom han från ett möte med akademiansvarige Alex Ingelthorpe, U23-tränaren Neil Critchley och U18-tränaren Barry Lewtas. 

– Vi diskuterade varje spelare detalj för detalj – var de befinner sig just nu och vad vi förväntar oss i framtiden. Den här typen av relationer är redan riktigt bra och mer än att prata, handlar det om att skapa en miljö med förtroende och en miljö som kan hjälpa alla - särskilt för spelarna i slutändan.

31-årige Matos är inte fast på Melwood eller Kirkby, utan han rör sig mellan de två träningsanläggningar och tar gärna ett besök hemma hos spelarna.

– När vi tittar på en spelare bör vi se honom i sin helhet. Ja, vi måste se hur spelaren presterar på planen men för hans utveckling är inte träningarna alltid det viktigaste. Det kan handla om var han bor, med vem han bor, hur han äter, hur hans sociala liv är. Om man känner till dessa saker kan man också förstå hur spelaren mår, säger Matos och berättar den senaste spelaren som fick ett besök var Sepp van den Berg.

Matos har förutom Porto representerat Clube Futebol Valadares och Clube Desportiva Trof och kinesiska Shandong Luneng Taishan FC.

I Porto fick han arbeta med Pep Lijnders. Att nu vara återförenad med holländaren säger han så här om:

– Det är fantastiskt att få chansen att arbeta med honom igen därför han är mer än en vän, han är en inspirationskälla i och med passionen han sätter i sitt arbete, hans professionalism och hans strävan efter att förbättra varje liten detalj i träningarna eller i laget.

Att få arbeta med Klopp är underbart menar Matos. Han talar väldigt högt om den tyske tränaren.

– För Jürgen handlar det inte bra om att förstå fotboll, en spelare eller en ungdomsspelare, han är mer än så, det handlar om att förstå livet och dess värderingar. För mig är detta fascinerande sätt att se saker otroligt, verkligen.

– Det finns en berömd läkare i Portugal som säger,” De som bara vet om medicin, vet inte något om medicin ”och jag säger att en tränare som bara vet om fotboll inte vet något om fotboll. Jürgen är det perfekta exemplet på det. Hur han fyller alla spelidéer, alla taktiska principer, hela lagorganisationen med passion och kärlek är fantastiskt eftersom det är det som ger dig sättet att spela. Det har varit väldigt fantastiskt att arbeta med honom. 

Källa: liverpoolfc.com


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer